ARTICLE: Van ambacht tot glas (NL)

Vermits ik mijn hobby als mixologist vrij serieus neem, ben ik me steeds meer aan het verdiepen in de wereld van cocktails. Alles begint uiteraard bij de basistechnieken van het mixen zelf, maar terwijl voor vele mensen de interesse daar stopt, staat de deur naar een compleet nieuwe wereld nog maar pas op een kier! De geschiedenis van cocktails is vaak prachtig: het ontstaan, de evolutie… Die hele omkleding geeft zoveel meer diepgang aan het drankje waar je net jouw tijd en moeite in hebt gestoken. En hoeveel leuker is het om naast het glas ook een verhaal te kunnen serveren aan je gasten?

Eens je de klassiekers kent begin je al gauw eens zelf te experimenteren met wat je in huis hebt, en net dan is het enorm interessant om kennis te hebben van de mogelijke combinaties van smaken en ingrediënten. Om wegwijs te raken uit dat doolhof van dranken komt Borgerhoff & Lamberigts met een fantastisch werk. In het boek ‘Gedistilleerde dranken’, geschreven door Sven De Potter in samenwerking met Bernard Filliers, word je wegwijs gemaakt in de wereld van het distilleren en welke dranken daaruit ontstaan. Het boek bestaat uit twee grote delen en staat vol adembenemende foto’s.

img_20170216_192224
VLNR: Filliers Pure & Rare Barrel Aged Jenever, Filliers Sunken Still Rye Whisky en Filliers Dry Gin 28, een greep uit het brede aanbod van de stokerij.

In deel 1, distillatie, leren we de geschiedenis van het Belgisch familiebedrijf Filliers beter kennen. Het vertelt over de unieke passie van de familie die ons al generaties lang voorziet van jenever, waarvoor ze het meest gekend zijn, maar ook van hun gin, whisky, vodka en zoveel meer. En gaat verder over wat distilleren precies is. Het overzicht dat je krijgt is vrij compleet zonder al te technisch te worden.

Deel 2, de vele gedaantes van alcohol, is een wereldreis die in België vertrekt bij onze befaamde graanjenever en je vervolgens alle werelddelen en hun typische dranken laat zien. Is het nu Whisky of Whiskey? of misschien zelfs Rye of Bourbon? Wat is het verschil tussen Tequila en Mescal? Hoe zit het nu eigenlijk met Gin en Jenever? Zonder oeverloos in detail te gaan over elk type spirit, wordt over de grootste verschillen op een aangename manier verteld.

Als kers op de taart geven de beste bartenders van eigen bodem bij elk type drank enkele cocktailrecepten mee, telkens vergezeld van een prachtige foto. Zeker de moeite om zelf mee aan de slag te gaan. Ik begon alvast met de Cosmopolitan 2017 van François Badenberg, een eigen bewerking van de befaamde Cosmo die Carrie Bradshaw in ‘Sex and the City’ zo vaak bestelt.

Interesse in mixology of cocktail-fan? Dan is ‘Gedistilleerde Dranken’ een fantastisch boek om te bezitten. Leestip: Leg het ergens op een zichtbare plaats en blader er af en toe eens enkele minuten door.

Veel lees- en mengplezier!
Matthias

2 gedachten over “ARTICLE: Van ambacht tot glas (NL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.