Eerder deze week schreef ik al over het boek ‘Gedistilleerde Dranken‘, dat meer vertelt over de geschiedenis van stokerij Filliers, een van de mooiste en oudste familiebedrijven van het land. Het lijkt me dan ook gepast dat ik op de eerste GinSunday van mijn blog stilsta bij een van hun stokpaardjes van de voorbije jaren: Filliers Dry Gin 28, de eerste Belgische gin!

Eerst en vooral, de naam: Dry Gin betekent dat er geen smaken of kleurstoffen mogen toegevoegd worden na het distilleren. Alles draait om puurheid van de botanicals. De 28 heeft een dubbele betekenis: Enerzijds staat de 28 voor het aantal gebruikte botanicals naast de jeneverbes. Anderzijds slaat ze op het jaar al 1928, het jaar waarop Firmin Filliers een eerste distillaat maakte, dit recept werd van vader op zoon doorgegeven. Met slechts een halve fles van de originele batch blies Bernard Filliers samen met meester distilleerder Pedro Saez Del Brugo de gin nieuw leven in.
Geur en smaak: Mooi op de voorgrond vinden we jeneverbes en korianderzaad, klassiek, maar exact zoals een dry gin hoort te zijn. Wat volgt is veel speelser en floraler: Kardemom, Sinaasappel en Lavendelbloesem zijn een paar van de smaken die terugkomen. De geweldige Vlaamse knipoog is het gebruik van hopbellen. Met zijn 46° is Filliers Dry Gin een sterke gin, maar geeft geen branderig gevoel in neus of keel, integendeel, alles komt heel zacht binnen.
Mijn perfect serve:
- 5cl Filliers Dry Gin 28
- 10cl FeverTree Indian Tonic
- Enkele jeneverbessen en een brede zeste van sinaasappel voor de garnering.
TIP: De gin laat door haar vele componenten een brede waaier aan garneringen toe, probeer misschien eens limoen, lavendel, citroengras of een hopbel. Let op, voeg niet té veel garnering of tonic toe aan een gin die zo mooi uitgesproken smaken bevat, laat de drank zelf spreken.
Schol!
Matthias
VOLGENDE WEEK: APPLAUS GIN