TASTING: Helden van de Rekkelinge (NL)

“NU!”, schreeuwt Marcel, terwijl enkele druppels zweet over zijn voorhoofd lopen. Johan en Filip kijken elkaar aan, knikken en laten vervolgens het touw, dat ze al die tijd stevig vast hadden, los. Ze zien hoe het naast hen weg schiet, over het katrol dat aan duizelingwekkende snelheid draait. De grote koperen stookketel die ze daarmee vasthielden belandt met een doffe klap in de rivier. Grote bellen lucht borrelen naar boven, alsof het gevaarte naar zijn laatste adem hapt. De drie mannen kijken vol spanning toe hoe de volledige ketel zinkt naar de bodem van de Rekkelinge, waar niemand hem ooit zal vinden. “JA!”, Marcel geeft zijn twee kompanen een schouderklop en schiet in de lach, “Het is gelukt!”. Hij, Filip en Johan kregen deze opdracht van hun baas. “Jongens, als we niet opschieten nemen ze hem mee. Ontmantelen ze hem helemaal.”, had de man hen toevertrouwd, “Red de ketel. De toekomst van het bedrijf ligt in jullie handen.”. Dit was hun geheim.

Wat je hier leest is een vrije interpretatie van het waargebeurde achtergrondverhaal van ‘Sunken Still’, de allereerste Belgian Single Rye Whisky, geschreven terwijl ik zelf aan het genieten ben van de gouden drank, straight up, no ice.

‘Sunken Still’ is een eerbetoon aan de heldhaftige werknemers van Filliers die tijdens de Eerste Wereldoorlog de stookketel van het bedrijf lieten zinken in de Rekkelinge, zodat het koper niet opgeëist kon worden door de Duitsers. Door die moedige daad bleef de ketel verborgen en verzekerden ze de toekomst van het bedrijf waar ze werkten.

The Old Fashioned

Filliers’ Rye whisky, op basis van rogge in plaats van gerst, is in die koperen vaten gestookt, om daarna vier jaar te rijpen in Bourbonvaten van Amerikaanse Eik. Het gebruik van rogge in Whisky is populair in Canada en de Verenigde Staten, maar in België is dit uniek. De allereerste batch is een gelimiteerde oplage van 2050 genummerde exemplaren.

Eens je de kurk van de fles trekt komt de zachte, warme geur je onmiddellijk tegemoet. Als je proeft, smaak je zowel licht kruidige als fruitige elementen, met duidelijke aanwezigheid van nootmuskaat, karamel en kaneel zonder dat er een overheerst. De smaak van Sunken Still is heel toegankelijk en door zijn zachtheid kan hij zowel puur gedronken worden als in Rye Whisky cocktails zoals de Old Fashioned, Rock ‘n’ Rye, Manhattan of Sazerac, hou zeker mijn Instagram in de gaten!

Dankzij Filliers en Diamonds & Pearls Communications heb ik de mogelijkheid gehad om al enkele van deze klassiekers te testen.

The Old Pal

Geniet!
Matthias

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.