TASTING: The Naked Grouse

Ik val met de deur in huis: ‘The Naked Grouse‘ is visueel een van de meest aantrekkelijke flessen die ik in mijn collectie heb staan. Het design van etiketten of de print op flessen is tegenwoordig vaak al een strijd op zich, want in een markt waar zo veel keuze is en je onmogelijk alles aan de lippen kan zetten (zie dit niet als een uitdaging) moet je eerst enkele andere zintuigen prikkelen, en dat doet The Naked Grouse. Ze laat haar tegenstanders makkelijk achter zich: IJzersterk afgelijnd, een prachtige kurk met houten afwerking en de gravure in de fles, die op eenvoudige wijze schreeuwt om in de handen genomen te worden, dat omschrijft het uitzicht van deze blended Scotch.

Terwijl ‘The Famous Grouse‘, het kleine, maar veel bekendere broertje, nog steeds de nummer één premium blended whisky uit Schotland is, zagen de makers het als hun plicht om iets op de markt te brengen dat voldoet aan de steeds strenger wordende eisen van de whisky-drinker.

“It is of paramount importance that only the very best materials that can be produced should be used in the manufacture of whisky.”, William Gloag, 1870

En zo geschiedde… De blend van ‘The Naked Grouse’, bestaande uit onder andere ‘Highland Park’ en ‘The Macallan’ whisky wordt in sherry vaten van eerste vulling gelegd om te rusten. Deze eikenhouten vaten komen uit Spanje en zijn de duurste die in de whisky-business gebruikt worden. De invloed hiervan is van groot belang op de uiteindelijke geur en smaak van de blend.

De geur van deze whisky bevat tonen van gedroogd fruit, noten en vooral sherry, welke tot het einde zal blijven hangen. De smaak is vol, vrij zoet en fruitig, mooi gebalanceerd en licht rokerig met toetsen van chocolade. De afdronk bevat nog steeds diezelfde zoetigheid, bijgestaan door kruiden zoals nootmuskaat. Bij het drinken raad ik aan om het de whisky in het glas eerst voldoende zuurstof te geven om de smaak te laten ontwikkelen.

Ook in cocktails doet de blend het fantastisch, ik maakte er twee, een vaak vergeten klassieker uit 1894 en een modern wonder uit 2005, beiden afkomstig uit New York.

‘Rob Roy’ (1894, Waldorf Astoria Hotel, New York)

‘The Penicillin’ (2005, Sam Ross, Milk & Honey Private Club, New York) – een persoonlijke favoriet!

Lees meer over deze cocktails op mijn Instagram pagina. ‘The Naked Grouse’ leent zich ook perfect voor ‘The Old Fashioned‘, ze raden zelf volgend recept aan: Voeg 5cl Naked Grouse, verschillende druppels Angostura of Chocolate Bitters en 1cl suikersiroop toe aan een tumbler glas met ijs. Roer 20 seconden en werk af met zeste van sinaasappel.

Bedankt, Diamonds & Pearls Communications om mij te voorzien van deze prachtige fles!
Schol, hoe je er ook van geniet!
Matthias

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.