GinSunday 7 – Black Tomato Gin

Tijd vliegt als je plezier hebt en al helemaal als dat plezier bestaat uit nieuwe gins ontdekken. Vandaag bespreek ik Black Tomato Gin uit Bruinisse, Zeeland. Twee van onze Noorderburen hadden de droom om een gin te maken die geen gelijke kent, een wens die we al eerder zagen passeren bij gin makers, (uiteraard wil je niet de zoveelste in de rij zijn), maar de keuzes die ze bij Black Tomato maakten, bleken op dat vlak wel een schot in de roos.

Leon en Alfred, de Zeelanders in kwestie, behoren met hun gin volledig tot de tweede generatie van premium gins: Ze trekken mijlenver weg van het traditionele smakenpalet. Ze kozen voor zelfgekweekte zwarte tomaten, een tomatensoort die veel intenser smaakt en veel donkerder is van kleur dan de gewone tomaat, en zeewater uit de Oosterschelde. Is dat alles? Neen, maar de rest houden ze halsstarrig geheim. Jeneverbes zit er uiteraard wel bij, het is en blijft nog steeds gin.

Geur en smaak: Black Tomato geurt enorm kruidig en lichtjes zoet: de tomaat treedt onmiddellijk op de voorgrond, gevolgd door een vleugje jeneverbes. De eerste aanraking op de lippen is meer van hetzelfde. Je krijgt tomaat op een heel friszoete manier, gevolgd door klassiekere, bijna florale tonen. (secret ingredient?) Vol in de mond proef je hoe het zoute de smaken van de andere botanicals versterkt. De aromas zijn speels maar mooi gebalanceerd. De afdronk is opnieuw wat zachter.

Een gin die je bij de eerste slok met beide voetjes op de grond zet en je vervolgens doet verlangen naar meer. Geen gin om door te drinken, wel eentje om te leren appreciëren.


Mijn perfect serve:

  • 5cl Black Tomato Gin
  • 10cl FeverTree Indian Tonic
  • Koriander, een dun schijfje gember en enkele gekneusde rode peperbessen gebruik ik als garnituur, vooral de toevoeging van gember maakte de combinatie nog wat pittiger. Zelf stellen ze basilicum voor, waar ik volledig in kan komen.

Het leuke aan Black Tomato is dat de spirit zich perfect leent voor hartige cocktails zoals de Red Snapper uit 1962, een Bloody Mary met gin in plaats van vodka. De ruil zorgt in de eerste plaats voor een veel intensere smaakbom, en in dit geval voegen de botanicals  ook werkelijk iets toe aan de diepgang van de cocktail.

  • 4,5cl Black Tomato Gin
  • 9cl Tomatensap
  • 2cl Citroensap
  • 4 dashes Worcestershire saus
  • 6 dashes Tabasco
  • 1 dash Celery Bitters (Bitter Truth)

Garneren deed ik met een randje van grof zeezout en gemalen zwarte peper, kerstomaten, rozemarijn, koriander en een groene chilipeper. Leef je dus maar gewoon uit als je deze maakt! Sommige restaurants serveren hem zelfs als een maaltijd met mini-burgers als garnituur.

Een unieke gin waar ik eindeloos veel mogelijkheden voor kan bedenken binnen de culinaire wereld.

Geniet van de zon,
Matthias!

VOLGENDE WEEK: SKIN GIN

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.