GinSunday 10 – 1836 Barrel Aged

Vandaag maken we een tripje naar de Oostkantons om het te hebben over ‘Eighteenthirtysix Organic Barrel Aged Gin‘, de jongste telg van de Radermacher-familie.

Distilleerderij Radermacher werd opgericht in 1836 (vandaar uiteraard de naam van hun product) en is met zijn 180 jaar ervaring een van de oudste distilleerderijen in België. Radermacher is net zoals het in 1880 opgerichte Filliers een familiebedrijf van 5e generatie. Het bedrijf dat begon als jeneverstokerij heeft doorheen haar rijke geschiedenis enkele serieuze tegenslagen gekend, zoals de inbeslagname van hun koperen ketels door de Duitse bezetters in de eerste wereldoorlog en andere boycot in de tweede wereldoorlog. Telkens slaagde de familie er in door hard werk op hun boerderij het bedrijf staande te houden. Uiteindelijk erfde in 1990 de 25-jarige Bernard Zacharias het bedrijf van zijn grootmoeder.

Het assortiment is in de loop der jaren enorm uitgebreid, maar het oog voor kwaliteit en authenticiteit wordt nauwkeurig bewaard, zo dragen ze het gebruik van natuurlijke producten hoog in het vaandel. Zo was hun 1836 Organic Gin de allereerste Belgische gin die het Bio-Garantie label mocht ontvangen, een stempel die de Barrel Aged uiteraard ook heeft.

Een opmerkelijk verschil met de meeste andere Barrel Aged Gins is dat Radermacher ervoor koos om een compleet nieuwe blend, en niet hun al bestaande gin, te laten rijpen. Dit maakt van de Barrel Aged een compleet unieke ervaring. De gin rijpte voor zes maanden op hun eigen Lambertus Whisky vaten. Voor de blend kozen ze om te werken met zeven botanicals bestaande uit de klassieke combinatie van jeneverbes, koriander, citrus en kruiden. Als speciale toets wordt lievevrouwebedstro gebruikt, een plant die gekend staat in de Ardennen voor haar gebruik in ‘Maitrank’, een witte wijn-aperitief.

GEUR EN SMAAK: De geur van 1836 OBA is vol kruidig, licht floraal en bevat een vleugje hout achteraan. Het gebeurt niet vaak dat ik zo lang blijf genieten van enkel de geur alvorens ik proef, maar ditmaal liet ik de gin wat rusten, waardoor de aromas zich mooi konden plaatsen. De smaak is zacht op de lippen. Jeneverbes neemt de leiding, de kruiden volgen, uitgebalanceerd door de citrus. Het gebruik van anijs en lievevrouwebedstro zorgen voor een frisse, complexe smaak die je initieel niet zou verwachten bij een Barrel Aged, de afdronk is warm, hier komt de maturiteit dan weer terug naar boven.

Mijn perfect serve:

  • 5cl 1836 Barrel Aged
  • 10cl Aqua Monaco
  • Een vers takje rozemarijn en wat jeneverbessen als garnituur. Het kruidige karakter van de rozemarijn speelt geweldig in op de aanwezige tonen van de gin. De jeneverbessen helpen het klassieke gevoel van de gin tonic naar de voorgrond.

De 1836 Barrel Aged is een fantastische gin om behalve in een Gin Tonic ook on the rocks te drinken. 6cl over een middelgrote ijsblok, beetje rozemarijn kneuzen, zeste van sinaasappel en that’s it. Gegarandeerd dat ik een dezer dagen een Gin Old Fashioned maak. Ga in de zetel zitten, neem een goed boek en focus op de mooie dingen in het leven. Geïnteresseerd? De 1836 Barrel Aged is te verkrijgen in de Bio Planet winkels voor €35, de gewone 1836 voor €26,86.

Geniet van het verlengde weekend,
Matthias!

VOLGENDE WEEK: HERO GIN

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.