GinSunday 12 – Mr Gin & Mr Gin London Dry

Vorige week zondag (7 mei) brachten Sofie en ik een bezoek aan het Gin & Spirits Festival Mechelen. Geen gigantische expo, maar een gezellig opgebouwde zaal met tientallen standjes. Hoewel de organisatie voor het eerst in vijf jaar ook andere spirits betrok in het drankenfestival, werd de zaal toch voornamelijk bemand door binnen- en buitenlandse Gin-merken. Een van de redenen dat ik er heen ging was omdat de ‘Gin Gents‘ aanwezig zouden zijn. Manu en Cristophe, bezielers van het Mechelse ‘Mr Gin’.

Wat oorspronkelijk begon als een fundraising voor de Special Olympics is voor de Gin Gents uitgegroeid tot een fulltime job naast hun feitelijke fulltime job. Op dit moment hebben Manu en Christophe twee gins op de markt: Mr Gin original en Mr Gin London Dry.

Mr Gin Original heeft een alcoholvolume van 37,5°, de legale ondergrens om de naam gin te mogen gebruiken. De gin zelf bestaat uit een blend van 17 botanicals. De klassieke jeneverbes en citrus worden bijgestaan door een paar minder courante kruiden, planten en specerijen: Karwij, Maanzaad en Klaproos als voornaamste ‘speciallekes’.

Geur en smaak: Een uiterst zachte, florale gin. In de neus word je begroet door warme bloemige tonen, gevolgd door jeneverbes. Vrij droog op de lippen en toch vol van smaak in de mond. Doordat het alcoholpercentage lager ligt dan gemiddeld en de smaak heel zacht is, drinkt Mr Gin gecombineerd met tonic héél vlotjes naar binnen. Perfect als je een minder krachtige GT wil schenken op warme zomerdagen en -avonden.

Mijn perfect serve:

  • 5cl Mr Gin Original
  • 15cl FeverTree Indian
  • Een schijfje gedroogde sinaasappel (die meegeleverd werd met de fles) en enkele jeneverbessen.

Door ook iets meer tonic toe te voegen dan gewoonlijk (meestal ga ik voor slechts 10cl), wordt dit een echt verfrissende GT.

Mr Gin London Dry is het jongere, sterkere broertje van de Original. Van de 17 botanicals gebruikt in de ‘Original’ keren er 16 terug: enkel de karwij werd achterwege gelaten. Doordat deze London Dry een alcoholvolume van 45° heeft en op een andere wijze gedistilleerd wordt krijg je een verrassend ander resultaat.

Geur en smaak: Beiden zijn complexer dan bij zijn voorganger. Meer pit, meer vuur: zowel de kruidige als de florale tonen komen veel sterker binnen. De jeneverbes krijgt ook een meer prominente plaats. Al merk je in afdronk toch dezelfde zachtheid. Deze London Dry smaakt klassieker, maar heeft toch meer diepte. Het is ook geen doordrinker zoals de Original, hier neem je wat meer tijd om de smaak te laten ontwikkelen.

Mijn perfect serve:

  • 5cl Mr Gin London Dry
  • 15cl FeverTree Naturally Light
  • Een enkel gedroogd rozenknopje.

Door te opteren voor een Light tonic, komen de botanicals van de gin nog meer tot hun recht. De maan op het label van beide flessen is uiteraard een knipoog naar de Mechelse stadslegende. Erik Vekemans, een van de stadsgidsen, werkte mee om de tekst op de achterkant van het label te vertalen naar het Oud-Mechels.

Op de zon is het misschien nog even wachten, de maan is alleszins al aanwezig!
Matthias

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.