GinSunday 13 – Le Tribute Gin

De zomer is in aantocht, de eerste echte warme dagen, de eerste BBQ’s en… terrasjesweer! Het perfecte moment om te werken met een nieuwe gin! Le Tribute is de jongste telg uit de familie van Destilerias MG, die eerder al Master’s Gin, Gin Mare en Tonic 1724 op de markt brachten. Een stokerij met ervaring, op slechts een boogscheut van het zonnige Barcelona.

Le Tribute brengt zowel een Gin als een Tonic uit, beiden in ‘Great Gatsby’/jaren 20 thema. Prachtig vormgegeven, zowel de fles zelf als het etiket zijn tot in de puntjes verzorgd. Le Tribute (de LE staat voor Liquid Experience) is door deze visuele aandacht zonder twijfel een van de mooiste flessen in mijn collectie.

De gin zelf is naast jeneverbes enkel opgebouwd uit citrus, iets wat heel snel overheersend en eentonig kan worden, al blijkt even snel dat we niet hoefden te twijfelen aan de know-how van de stokerij. Om tot het eindresultaat te komen werken ze met maar liefst zeven verschillende distillaten waarin de botanicals apart toegevoegd worden. Door pas daarna een blend te maken van deze distillaten krijg je een perfect gebalanceerd, zacht bitterzoet resultaat. Een van de mooiste voorbeelden van hoe je eenzijdig en toch evenwichtig te werk kan gaan. Deze manier van werken zagen we trouwens ook al bij het Duitse Skin Gin.

Geur en smaak: In de neus is Le Tribute helder en fris, je krijgt eerst het bittere, gevolgd door het zoete, om af te sluiten met een toets van jeneverbes. In de mond komt die laatste dan weer als eerste binnen, bijgestaan door citroengras, de rest van de citrusfamilie: pompelmoes, mandarijn, appelsien, citroen, limoen, allemaal vinden ze hun eigen plekje in de mond met hun eigen typische aciditeit en warmte. Het resultaat is verbluffend. De tonic die ze ontwikkeld hebben sluit volledig aan bij de sterke balans van de gin. Ze raden dan ook aan om deze tonic ook vooral te gebruiken bij citrus-geörienteerde Gins zodat beiden tot hun recht komen.

Toegegeven, Le Tribute ligt binnen een heel specifiek smakenpalet, maar terwijl ik zelf meer fan ben van klassieke London Dry’s en Kruidige gins, was ik toch positief verbaasd over hoe Le Tribute mij kon plezieren. Perfect voor warme zomerdagen!

Mijn perfect serve:

  • 5cl Le Tribute
  • 10-12,5cl Le Tribute Tonic
  • Een klein schijfje (ik sneed het in een hartje #melig #maarhetwasvoormijnmama) pompelmoeszeste. Eventueel zou een kruidig accent zoals tijm of rozemarijn hier ook mooi op z’n plaats zijn.

Ook in verschillende cocktails komt Le Tribute helemaal tot haar recht. Ik maakte de ‘Blushing Kiss Martini‘, een cocktail die ik vond op de website www.bakersroyale.com. De combinatie van verse pompelmoes, gin en vlierbloesemlikeur is zonder twijfel een instant classic die ik nog vaak zal maken.

Recept:

  • 2 delen Gin (6cl)
  • 1 deel vers roze pompelmoessap (3cl)
  • 1 deel vlierbloesemlikeur (3cl)

Schud de ingrediënten met ijs en zeef in een voorgekoeld cocktailglas. garneer met een wedge pompelmoes en wat verse tijm (geef er een tikje op om de aroma’s te laten openbloeien). De cocktail is fris, floraal en kruidig. Een perfect voorbeeld van hoe drie ingrediënten genoeg zijn om een instant-winner te maken.

Later dit jaar brengt Destilerias MG ook nog een ‘Le Tribute Mezcal’ op de markt in dezelfde fles als de gin, maar met een paarsroze in plaats van lichtgroene tint.

Geniet van het steeds beter wordende weer!
Matthias

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.