GinSunday 14 – Ferdinand’s Saar Dry Gin

Ferdinand Geltz, Royal Prussian District Forester en mede-oprichter van het wijngebied rond de Mosel, Saar en Ruwer rivieren, leent zijn naam aan deze Duitse Dry Gin. De man was van ongekend belang voor de wijnstreek in het Zuid-Westen van Duitsland waar de geprezen Riesling wijnen vandaan komen, daar in het grensgebied met Luxemburg en Frankrijk.

Het doel van het team achter Ferdinand’s Saar Dry Gin was om een product te ontwikkelen waar kwaliteit en de mooiste producten van de regio centraal stonden. Het resultaat is een zevenvoudig gedistilleerde Gin die bestaat uit dertig, voornamelijk lokale, botanicals die met de hand geplukt worden. Lavendel, Citroentijm, Sleedoornbessen, Hopbloesems en Rozenblaadjes zijn enkele voorbeelden hiervan. Om de beste aroma’s uit de verschillende botanicals te halen werken ze met een dubbel distilleerproces: Het klassieke distilleren (macereren) en vapor infusing (damp infusie), die laatste is vooral gekend van bij Bombay Sapphire, maar wordt vandaag de dag vaker toegepast bij andere gins.

Na het distilleren voegt men een specifieke hoeveelheid Schiefer Riesling wijn toe aan de spirit. Die blend laten ze daarna vier weken rusten. Het resultaat is een uiterst unieke en complexe gin met enorme elegantie. De fles wordt gesloten met een kurk die enkel door middel van een kurkentrekker verwijderd kan worden.

Geur en smaak: De frisse florale en citrus aromas komen als eerste binnen, gevolgd door zoete druif en ander fruit zoals perzik. Eens een gin bestaat uit zoveel botanicals als deze Ferdinand Saar, is het niet eenvoudig de jeneverbes een prominente rol te laten spelen, maar ze is er nog wel, achteraan, om de andere botanicals aan elkaar te verbinden. De afdronk is heel lang, fruitig en eerder spicy, met lichte toetsen van gember. De Riesling bevindt zich als een zwevend tapijt boven de andere botanicals, als een extra laag smaak die de smaakpapillen bevredigt.

Deze blend met een ABV van 44° heeft zoveel te vertellen, geef ze dus eerst een kans zonder te mengen. Neem tijd om te ruiken, te proeven, met ijs, zonder ijs en neem pas dan wat tonic erbij. De balans in de botanicals is prachtig.

Mijn perfect serve:

  • 1 deel Ferdinand Saar Dry Gin
  • 2 delen Fever-Tree Naturally Light
  • Verse tijm en steranijs als garnituur. Die laatste toevoeging was een idee bij een tweede serve. Redelijk gewaagd, vermits de smaken van de gin al heel krachtig zijn, maar het resultaat mocht er zijn. De frisvolle geur was een mooie toevoeging.

Ferdinand’s heeft naast haar Dry Gin ook nog een Quince. Deze alcoholische drank is iets lager van ABV (30°) en is het lokale eerbetoon aan de Sloe Gins, op basis van kweepeer, een van de oudste vruchten uit de regio. Daarnaast bieden ze nog een witte en droge vermouth en cocktail bitters aan op basis van concentraten van de botanicals die in de gin te vinden zijn.

Als ginliefhebber kan Ferdinand’s absoluut niet ontbreken in je collectie, want niet enkel de inhoud, maar ook de fles en het label zijn een pareltje!

Geniet,
Matthias!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.