GinSunday 15 – Giniu en Pigskin

De 15e editie van de GinSundays staat in het teken van een koppel gins uit Sardinië, de eerste is Giniu, de tweede Pigskin, een barrel-aged variant, beiden uitgebracht door Silvio Carta.

Silvio Carta kent haar oorsprong in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Silvio zelf richtte toen een wijnhuis op in Sardinië, het tweede grootste eiland van de Middellandse Zee. De man produceerde Vernaccia wijnen en zijn bedrijf groeide al snel uit tot een prestigieus wijnhuis. Zijn zoon Elio kwam er later bij en nam uiteindelijk de zaak van zijn vader over. In de jaren ’80 breidde men het bedrijf uit en ging men naast wijn ook likeuren en spirits maken, waartoe zowel Giniu als Pigskin behoren.

Giniu is een gin die gebaseerd is op het recept van een gin die 60 jaren geleden illegaal gestookt werd in Sardinië. Vandaag de dag komt de fles, die veel weg heeft van een parfumfles (maar dan een XXL versie) en komt in een prachtige houten kist. Op de kist staat het wapenschild van Sardinië: De vier Moren. Het verhaal achter dit wapenschild is de moeite om eens te lezen, maar daarvoor verwijs ik je door naar hier.

Geur en smaak: De basis van de gin is een minder gekende soort jeneverbes, deze is alleen te vinden aan de kustlijnen van het Middellandse Zeegebied. Door deze jeneverbes te gebruiken verschilt zowel de geur als de smaak al enorm van andere klassieke gins, het heeft een veel kruidiger en iets pittiger karakter. De andere zes botanicals, waaronder Mirte en Rozemarijn, zijn ook allemaal te vinden op het eiland zelf. De geur van Giniu is stevig en aards, de smaak heeft een mooi parfum van Mirte maar blijft vrij scherp. De jeneverbes is alomtegenwoordig. De afdronk is heel lang en vrij intens. Deze gin bevat enorm weinig citrus in smaak en geur, hierdoor is hij misschien iets minder toegankelijk voor het grote publiek.

Mijn perfect serve:

  • 1 deel Giniu Gin
  • 2,5 delen Fever-Tree Mediterranean Tonic
  • Verse rozemarijn en zeste van citroen als garnituur. Die laatste toevoeging balanceerde het geheel wat uit, ook de tonic zorgt voor wat zachtere toetsen. Ze complimenteren elkaar heel mooi.

Pigskin Gin behoort tot de categorie van gerijpte gins. Iets wat tot enkele jaren een heel weinig voorkomend concept was begint serieus aan terrein te winnen. Heel wat gin-brands experimenteren met het principe van gin te laten rijpen op vaten (zoals Rum en Whiskey), waarbij de keuze van het vat en de rijpingstijd beiden een grote invloed hebben op het eindresultaat. De naam van de gin komt van een toevallige ontmoeting met wilde zwijnen tijdens het plukken van de Mirte. Deze zwijnen zijn zelf ook verzot op de struik en dat leverde een hilarisch verhaal op. Verder is het voor Silvio Carta enorm belangrijk om rekening te houden met hun impact op het milieu. Hun leuze is al sinds de oprichting “In harmonie met de natuur”. Na het distilleren gaat de gin op kastanje-vaten waarop eerder Vernaccia wijn heeft gelegen, daar rust de gin voor zes maanden.

Geur en smaak: Pigskin is een veel zachtere gin dan Giniu. De unieke jeneverbes is nog steeds aanwezig, maar alles heeft meer een plaatsje gekregen. Zo proef je ook heel duidelijk verse kruiden en wat Citrus. De rijping heeft het pittige behouden, maar heeft ook zoete toetsen. De smaak bevat heel mooi tijm, salie en mirte.

De mogelijkheden van een barrel-aged gin zijn anders dan die van een klassieke. Sommigen passen nog steeds uitstekend in een Gin-Tonic, anderen verliezen heel wat gelaagdheid door dit te doen. Pigskin is naar mijn mening een van die laatste categorie. Toen ik een GT probeerde te maken vond ik telkens dat de tonic de gin geen eer aan deed. Vandaar dat ik uiteindelijk koos om een klassieke ‘Gin Old Fashioned’ te delen als perfect serve.

Mijn perfect serve: The Gin Old Fashioned

  • 6cl Pigskin Gin
  • 1 klein rietsuiker klontje
  • 2 dashes Angostura Bitters
  • Een barlepel water

Leg het suikerklontje in je glas, doordrenk het met de bitters en het water en laat deze mengeling rondgaan in je glas. Voeg daarna 1 grote ijsblok toe, gevolgd door de gin. Twist een zeste van sinaasappel en roer zachtjes om alle smaken te mengen. Werk af met wat verse tijm.

Twee totaal verschillende gins met elk een uniek karakter, beiden een toonbeeld van de pracht die Sardinië te bieden heeft!

Schol,
Matthias!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.