GinSunday 16: Berliner Brandstifter

Vandaag trekken we van Sardinië naar Berlijn. Berliner Brandstifter is de verpersoonlijking van de feeling van Berlijn. Alle ingrediënten komen uit de Duitse hoofdstad of de omliggende steden en het volledige stookproces vindt er plaats. Het bedrijf combineert het gevoel van de natuur met de spirit van een grootstad om je mee te nemen op een trip door het mooiste van wat Berlijn te bieden heeft. Berliner Brandstifter gebruikt uitsluitend handgeplukte ingrediënten van eigen grond. Doordat ze beperkt zitten in hoeveelheid met de pluk en toch het artisanale willen behouden limiteren ze de productie dan ook tot 9999 (handgenummerde) flessen per jaar.

De geschiedenis van Berliner Brandstifter gaat terug naar de jaren ’20: De overgrootvader van Vincent Honrodt, die momenteel verantwoordelijk is voor het merk, was eigenaar van een suiker fabriek. Hij begon met het distilleren van spirits aan de hand van zijn suiker en lokale granen. De man organiseerde al eens graag een feestje en serveerde op die legendarische avonden zijn eigengestookte Brandewijn. Het is eveneens het distillaat van dit graan dat gebruikt wordt als basis van de gin die sinds 2013 geproduceerd wordt.

 

Geur en smaak: Hoewel de jeneverbes zeker aanwezig is, zowel in geur en smaak, wordt ze vooral begeleid door frisse florale toetsen, zo bevat de gin kaasjeskruid en lievevrouwebedstro, al herkende ik in smaak vooral het gebruik van vlierbloesem en komkommer. De smaak is zacht en fris, maar ze blijft lang aanwezig en vol.

Mijn perfect serve:

  • 1 deel Berliner Brandstifter Dry Gin
  • 2 delen Fever-Tree Naturally Light Tonic
  • Een zeste van sinaasappel als garnituur. Deze brengt bitterzoete toetsen met zich mee en past mooi naast het florale, maar vooral fijn om wat citrus toe te voegen zonder al te dominant of zuur te gaan.

De Berliner Brandstifter is een gin die je perfect puur kan drinken, maar ook in cocktails komt ze tot haar recht. Vermits het afgelopen week wereldwijd ‘Negroni Week’ was, gebruikte ik de Berliner Brandstifter in een van de zes variaties die ik op de alom gekende Italiaanse klassieker maakte.

Dit is de ‘Contessa’, een hedendaagse take die gebruik maakt van het iets zoetere Aperol in plaats van Campari, gecombineerd met een vermouth naar keuze (zowel droog als rood kan gebruikt worden).

Contessa (John Gertsen):

  • 1 deel Berliner Brandstifter Dry Gin
  • 1 deel Rode Vermouth (Belgische Forest Vermouth)
  • 1 deel Aperol

Giet de drie ingrediënten in een mengglas en stir een 30-40tal rotaties, zeef daarna in een voorgekoelde coupe, als garnituur mag je een zeste van citroen erover twisten. Ik eindigde met een klein stukje gedroogde sinaasappel.

Geniet,
Matthias!

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.