GinSunday 17: Kalevala Gin

We trekken van Berlijn verder naar het Noorden: de temperatuur daalt, de naaldwouden groeten ons en daar, verstopt in Fins Karelië, vinden we Kalevala Gin.

Intermezzo: Karelië is een gebied dat zich uitstrekt over Finland en Rusland en kent een uiterst interessante, maar ingewikkelde geschiedenis en politieke structuur, vermits het mij enorm veel tijd zou kosten om daarover uit te wijden, verwijs ik liever naar Wikipedia.

Kalevala Gin haalt haar naam bij het Fins nationale epos dat dezelfde naam draagt. Het verhaal van de Kalevala is al even ingewikkeld als de geschiedenis van Karelië, maar heeft veel weg van andere heldendichten zoals de Odyssee, het Gilgamesj-Epos, Beowulf en het verhaal van de Nibelungen (waar Siegfried Gin op gebaseerd is). Het is een 19e eeuwse verzameling van gedichten. gebaseerd op de lokale folklore en mythologie. Uiteraard zijn de individuele verhalen veel ouder, maar deze werden tot in de 19e eeuw enkel mondeling doorverteld. Het belangrijkste object in de Kalevala is de ‘Sampo’ een voorwerp dat gesmeed werd door Ilmarilen, een van de hoofdpersonages van het verhaal. De ‘Sampo’ bracht geluk en voorspoed voor degenen die het in bezit hadden, maar in het verhaal raakt het op zee verloren.

Moritz, de stoker van Kalevala, doopte zijn koperen distilleerketel ‘Sampo’, als zijnde de reïncarnatie van het legendarische, want wie het distillaat van de Sampo drinkt, zal gelukkig worden. Moritz, die half-Duits is, beschermt zijn recept, maar geeft wel enkele botanicals prijs van zijn aardse, kruidige blend: Munt, Framboosblad, Rozemarijn en Rozenknopjes.

Geur en smaak: De Gin ruikt heerlijk fris en draagt enorm veel jeneverbes met zich mee. In smaak is ze speelser, met een hoofdrol gespeeld door Rozemarijn. De Rozenknopjes, een botanical die snel dominant durft zijn, blijft op de achtergrond.

Mijn perfect serve:

 • 1 deel Kalevala Dry Gin
 • 2 delen Fever-Tree Indian Tonic
 • Een partje limoen om wat toetsen van citrus toe te voegen en enkele gedroogde veenbessen.

De Kalevala Gin smaakt stevig door, maar op een heel erg natuurlijke manier. Ook in een White Negroni kon ze haar mannetje staan, naast Lillet Blanc, een wijnlikeur, en het dominante Suze op basis van Gentiaanwortel.

The ‘White Negroni’ (Wayne Collins)

 • 1 deel Kalevala Gin
 • 1 deel Lillet Blanc
 • 1 deel Suze
 • 1 dash Grapefruit Bitters

Roer alle ingrediënten in ijs en zeef daarna in een tumbler met vers ijs. Garneer met een zeste van pompelmoes.

Voor de 100-jarige onafhankelijkheid van Finland bracht het team achter Kalevala Gin een tweede telg uit: ‘The Kalevala GINdependence’. (De Finse onafhankelijkheidsverklaring werd getekend op 6 december 1917). Het witte etiket werd vervangen door een transparante versie. Het uitzicht verklapt niet veel, tot je de kurk van de fles trekt en de aroma’s laat spreken.

Geur en smaak: Het recept van de GINdependence editie is gebaseerd op hun original, maar bijgestaan door twee nieuwe botanicals: Zwarte bes-blad en Aardpeer. Met zijn 49,9° ABV (ofwel 99,8 PROOF) is de gin net zoals Finland, bijna aan 100. #Feest De smaak behoudt het aardse, ik meen zelfs een houterige toets terug te vinden. De verse kruiden en jeneverbes blijven ook mooi aanwezig. In de afdronk zit wat pittigheid. De krachtige gin met zijn robuuste smaken zijn misschien niet de meug van het grote publiek, maar voor zij die uitgesproken smaken kunnen appreciëren: tijd om wat Finse onafhankelijkheid te vieren!

Mijn perfect serve:

 • 1 deel Kalevala GINdependence
 • 2 delen Fever-Tree Naturally Light Tonic
 • Verse Rozemarijn als garnituur. Vooraleer ik de GT maakte, brandde ik eerst een ander rozemarijntakje, dat legde ik op een steen te smeulen onder mijn glas als stolp. De gerookte smaak van de gebrande rozemarijn liet een prachtig aroma achter in het glas. LET OP: dit is een heel dominante geur en smaak. Als je dit niet gewoon bent zeer voorzichtig zijn met de duur van het roken.

Net zoals de original Kalevala is de GINdependence een prachtige Gin om meer mee te doen dan droogweg te serveren in een GT. Puur, met ijs, in cocktails, overal vindt ze haar weg, dit mede door haar hoge alcoholniveau. Zo maakte ik een krachtige versie van de ‘Clover Club’, een cocktail die al bestaat sinds ergens in de jaren 1880. Normaal met Frambozensiroop, in dit geval nog eens versterkt door Chambord, de Franse frambozenlikeur. De keuze voor deze cocktail is het terugkeren van he frambozenblad in de botanicals.

Clover Club 2017 (Eigen recept):

 • 5cl Gindependence
 • 2cl Chambord
 • 2cl versgeperst citroensap
 • 1 eiwit

Giet alle ingrediënten in een shaker en shake eerst krachtig zonder ijs (dry shake), dit om het eiwit te breken en beter te doen mengen met de andere ingrediënten. Voeg daarna ijs toe en shake nogmaals. Zeef daarna fijn in een voorgekoelde coupe. Ik garneer met een rozenknopje ipv frambozen, opnieuw als knipoog naar de botanicals die in de gin terugkeren.

Nog een laatste weetje, sinds vorige week heeft de ‘Sampo’ een nieuwe gin op de wereld losgelaten: Kalevala Navy Strength, met een alcoholpercentage van 50,9°!

Schol, Finland, deze is op jullie,
Matthias!

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.