GinSunday 18: Napue & Koskue Gin

We blijven na de Kalevala Gins nog een weekje in Finland, want het Kalevala Epos is niet het enige prachtige verhaal dat hier in het hoge Noorden haar roots heeft. Voor een tweede verhaal gaan we (slechts) enkele jaren terug in het verleden: Vijf vrienden zitten in de sauna en krijgen het waanzinnige idee om een whisky-stokerij op te starten. En niet zomaar een, ze zouden uitsluitend werken met Finse Rogge (Rye), enerzijds een logische keuze, vermits de Finnen zes keer meer rogge eten dan het wereldwijde gemiddelde, anderzijds uniek, want tot hun eigen verbazing bleken ze de allereerste Finnen te zijn die het zouden gebruiken om whisky te stoken.

Ze kopen een oude kaasfabriek in Isokyrö, West Finland en bouwen deze zorgvuldig om tot stokerij. Het is 2014 als de ketels voor het eerst hun werk doen en de vrienden klaar zijn om de wereld te laten kennismaken met hun unieke creatie, maar… vermits whisky moet rijpen en de rekeningen ondertussen betaald moeten worden, besluiten ze om in de tussentijd een tweede product te ontwikkelen en vermits Rye Vodkas al in overvloed te vinden waren dachten ze nog iets verder. Niet veel later volgende de introductie: Napue Gin zag het levenslicht.

Napue Gin maken is geen makkelijke klus. Niet alleen is rogge het meest arbeidsintensieve graan om te distilleren, de botanicals die ze gebruiken in de gin gaan ze ook met de hand plukken in de omgeving van hun stokerij. Zo komt het gebruikte moerasspirea uit het naburige dorpje Napue, vandaar de naamkeuze voor de gin.

Weetje: Napue staat vooral bekend als het gebied waar in 1714 een bloederige strijd werd gestreden tussen de Zweden en de Russen als deel van de ‘Great Northern War’ (1700-1721).

Ook gebeurt het distillatieproces van de gin in twee stappen. Twaalf van de zestien botanicals worden samen gemacereerd, de vier andere allemaal individueel, dit om gedurende het hele jaar de beste kwaliteit te kunnen garanderen, vermits de Finse weersomstandigheden een grote invloed hebben op de smaak.

Dat de grote moeite en aandacht voor details zorgt voor een gin van uitermate hoge kwaliteit werd bewezen in 2015, waar Napue gekroond werd tot “Wereldwijd de beste gin voor een gin-tonic.”

Geur en smaak: Duindoornbes, Veenbes, Berkenblad, Vlierbloesem en Hibiscus maken van Napue Gin een pittige, fruitige gin met veel karakter. De geur is vol, jeneverbes en rogge voorop. Heel fris van smaak, maar toch met een mooi boeket van wilde kruiden. De rogge keert ook enorm mooi terug in de nasmaak, die een mooie gepeperde warmte met zich meebrengt.

Mijn perfect serve:

  • 1 deel Napue Gin
  • 2 delen Thomas Henry Tonic
  • Een stevige dosis Rozemarijn, die prachtig combineert met de gin. Aangeraden wordt om ook veenbessen toe te voegen.

Kyrö Distillery heeft naast Napue Gin ondertussen ook een tweede gin op de markt gebracht. Koskue, tevens genoemd naar een naburig dorp, is een barrel-aged gin die twee tot drie maanden op vaten van Amerikaans witte eik heeft gerijpt en wordt afgewerkt met een distillaat van sinaasappelschil en zwarte peper. Met een ABV van 42,6° ligt ze iets lager dan de 46° van Napue.

Toen ik Koskue voor het eerst proefde, werd ik er stil van. Ik wist dat dit een gin zou zijn die recht uit de fles het mooist tot haar recht zou komen. Zonder ijs: pure, ongekoelde schoonheid.

Geur en smaak: Een klein beetje hout gevolgd door een gelaagde warmte. Pittig en zoet in de mond door tonen van kaneel en vanille. Crisp en droge nasmaak die blijft nazinderen, volledig in de mond.

Mijn perfect serve:

  • 1 deel Koskue Gin zonder iets bij

Met de Napue gin heb ik deze week eens gespeeld. Ik heb haar pittige karakter bij een enorm zachte bitterzoete kersenbloesem tonic geplaatst. Omdat deze tonic in mijn ogen veel te dominant is om een gewone GT mee te maken, heb ik het geheel richting een soort Bramble doorgetrokken maar dan met kersen in de hoofdrol.

Cherry-T:

  • 5cl Napue Gin
  • 10cl Thomas Henry Cherry Blossom Tonic
  • 1cl vers citroensap
  • 1c Cherry Heering (kersen brandy)

Opbouwen in een tumbler, gevuld met crushed ijs. Drizzle de Cherry Heering over het resultaat. Garneer met een verse kers (eventueel met een takje munt).

Dat de Finnen weten dat hard werk mooie resultaten aflevert wordt hier door zowel Napue als Koskue bevestigt. Prachtige Gins met een atypisch karakter.

Groeten,
Matthias

PS: Je merkt misschien dat mijn blog van url en look veranderd is. De reden hiervoor verschijnt snel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.