The Belgian Ginvasion: Moon Gin

(scroll down for English!!)

Mooie verhalen over vriendschap, passie en gedrevenheid zijn de rode draad doorheen ‘TheBelgianGinvasion’. Deze vloeibare reis door ons klein Belgenland zal je laten kennismaken met enkele heel excentrieke gins, een rijke geschiedenis en enkele meesters in de regels van de kunst. Een paar wonderbaarlijk getalenteerde mensen komen aan het woord en we begeven ons naar plaatsen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Twee maanden lang kunnen jullie meegenieten, om te beseffen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Maar niemand houdt je tegen om daarna zelf op ontdekkingsreis te gaan. Ik help jullie met plezier op weg! Here it goes.

Welkom bij #TheBelgianGinvasion, starten doen we met MOON GIN

Na wat mailverkeer ontmoet ik Tommy De Mulder en Matthew Van Noten, vrienden, collega’s en bezielers, op het Gin- en Spirits Festival in Mechelen, waar ze een eigen stand hadden. Tijdens het serveren van hun distillaat aan geïnteresseerden stond Tommy mij te woord, gekleed in een astronautenpak, om wat meer over Moon Gin te vertellen. “Alles begon op een warme zomeravond…”, steekt hij van wal. Om een lang verhaal kort te maken: Hij en Matthew zaten samen op terras, beiden een glas in de hand, dromerig starend naar de sterrenhemel, een prachtige volle maan sierde het duistere luchtruim. De verbeelding van de vrienden begon plots een eigen leven te leiden en ze kregen een te gek idee. “Waarom combineren we onze liefde voor gin en de ontdekkingsdrang naar het onbekende niet in 1 project?” Niet veel later was het in kannen en kruiken: Tommy en Matthew zouden de eerste kosmische gin ooit op de markt brengen, toeval of niet, in stenen kruikflessen. (badum tss)

IMG_20170507_171009

Om hun project te realiseren kochten ze voor duizend euro op een veiling een stuk meteoriet van maansteen ‘NWA 8277’. Samen met hun nieuwe aanwist van slechts 1,61 gram stapten ze naar stokerij De Moor in Aalst, daar zaten ze samen met stoker Patrick Van Schandevijl, waar ik het later nog uitgebreid over zal hebben. Voor het recept spraken ze met een Ecuadoriaanse chef, hij moest hen helpen om een gin te ontwikkelen die de ziel van de maan in zich droeg. Zo gezegd, zo gedaan, al was het geen eenvoudige zoektocht, niet elke botanical bleek even makkelijk verkrijgbaar of combineerbaar. Uiteindelijk leidde de zoektocht wel naar een recept dat ieders smaakpapillen kon bekoren.

Vlak voor de eerste stook binden ze de maansteen in de koperen distilleerketel, zodat de dampen die in het proces ontwikkelt worden in contact komen met de ‘buitenaardse botanical’

DISCLAIMER: Technisch gezien is een maansteen uiteraard geen botanical, noch beweren zowel Tommy als Matthew dat je echt de maan proeft als je hun gin drinkt, maar laten we het gewoon plezant houden.

Welke botanicals er nog in de gin zitten, daarover wist Tommy mij ook wat meer te vertellen. “Uiteraard de jeneverbes, verder werken we met enkele specerijen, citrus en kruiden zoals basilicum en rozemarijn.” Het resultaat is een gebalanceerde gin met vooral nadruk op warmzoete specerijen: De geur is helder, met duidelijke citrus. Tonen van kaneel en vanille krijgen vooral in de smaak een mooie plaats naast de citruselementen. de smaakbeleving droog en warm met een lange afdronk waar de kruiden zacht op de tong blijven. Of de maansteen iets aan de smaak verandert? Ik kan alleszins niet zeggen dat ik de smaak er uit kan halen bij een tasting, al weet ik evenmin hoe een maansteen überhaupt smaakt.

Een weetje: De gin klokt af op 44° ABV, een knipoog naar het thema dat ze mooi doortrekken, de maan zou namelijk volgens schatting 4,4 miljard jaar oud zijn.

Ik gebruikte voor mijn perfect serve 5cl ‘Moon Gin’ en 15cl ‘Aqua Monaco’ tonic, een veelzijdige tonic die eender welke gin genoeg speelruimte geeft. Waar ik meestal persoonlijk eerder opteer voor 10cl mocht het hier iets meer zijn. Ik werk af met een twist van limoenschil als actieve garnituur en een zeste van sinaasappel op het glas om de geurbeleving te versterken. Ook gebruik ik ‘Moon Gin’ bij het maken van de ‘Moonlight Cocktail’, een moderne twist op de klassieke ‘Aviation‘.

Wil je Tommy en Matthew graag eens aan het werk zien? Beide mannen werken ze in ‘kafee De Mops’ in Melsele (deelgemeente van Beveren), waar Moon Gin uiteraard op de kaart staat.

Cheers, Matthias!

ENGLISH language_icon-03


Beautiful stories about friendship, passion and go-getting are the soul of ‘TheBelgianGinvasion’. This liquid journey throughout Belgium will introduce some excentric gins, rich history and masters in the art of distillation. Talented people will share some knowledge and stories and in the meanwhile you’re being carried with the flow to places you’ve most likely never heard of. This epic journey will last for two months, only to realise this is only the tip of the iceberg. Luckily noone will keep you from traveling even further on your own. And if you need any help or guidance, I’ll gladly help a hand.
Here it goes:

Welcome to #TheBelgianGinvasion2017, first one on the list: MOON GIN

After mailing back and forth I meet Tommy De Mulder and Matthew Van Noten during the Gin- and Spirits Festival in Mechelen, where they have their own ‘Moon Gin’-booth. While Matthew keeps serving gin to the interested attendees, Tommy, dressed in an astronaut’s suit, turns to me and kicks off “It all started on an eventful summerevening…”. Long story short: He and Matthew sat outside, glasses in their hands, pondering about life while watching the stars in the sky. A beautiful full moon adorns the dark night’s sky. Their imagination starts to lead its own life and it got them thinking: “Why don’t we combine our love for gin with our urge to discover the unknown?” It didn’t take long before everything was set into stone: Tommy and Matthew would release the first Cosmic Gin ever.

IMG_20170507_171009

To be able to realise their ambitious project they bought a piece of Lunar Rock ‘NWA 8277’ in an auction for little over a thousand euros. The fragment of the meteorite only weights 1,61 grams but comes with a certificate of authenticity. Together with the rock they went to distillery ‘De Moor’ in Aalst, where Tommy and Matthew started brainstorming with Master Distiller Patrick Van Schandevijl, who I’ll be talking about later. The recipe was put together by the two friends with the help of an Ecuadorian chef, he had to make sure the botanicals they wanted to use were available and matched harmoniously.

Right before distilling, they tie the lunar rock in the copper pot still, this way, the vapors which are being produced get in contact with the ‘extra terrestrial botanical’

DISCLAIMER: Technically a lunar rock is obviously not a botanical, neither do Tommy or Matthew claim that you actually taste the moon when drinking ‘Moon Gin’, though let’s keep it fun for everyone right?

This is what Tommy shared when I asked him about the other botanicals in ‘Moon Gin‘: “Obviously there are juniper berries, furthermore several spices, citrus and herbs like basil and rosemary.” The result is a balanced gin with a focus on warm, sweet spices. Though the smell is still very fresh and crisp with obvious citrus elements, the taste is where it’s at. Notes of cinnamon and vanilla, dare I say some liquorice(?), are placed beautifully in harmony next to the citrus. The flavor sensation is dry and warm with a long aftertaste where the herbs stay, playfully leaving their mark. Whether the lunar rock does ‘anything to the taste? I can’t say I could taste it, though I can’t really say what a lunar rock tastes like at all, so who am I to say it isn’t?

A nice little fact to round things up: The gin has an ABV of 44°,with  which they stay tongue in cheeck in theme: The moon’s estimated age would be 4,4 billion years old.

For my perfect serve I used 5cl Moon Gin and 15cl Aqua Monaco Tonic, a versatile tonic that give every gin some room to play. Normally I’m more a 1:2 ratio person, though while in a lot of cases ‘more is less’, it isn’t with this combination. A twist of lime in the glass and a twist of orange on the rim are my preferred garnish. Both add their own citrus profile to the gin, to maintain the zesty crispness it has in its smell. Next to a regular GT, I also used Moon Gin in a Moonlight Cocktail, a modern twist on the classic Aviation.

Cheers, Matthias!

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.