The Belgian Ginvasion: Wild Boar Gin

(scroll down for English!!)

Vorig jaar hield Het Nieuwsblad een groot gemeenterapport, er werd gemeten hoe aangenaam de Vlaamse inwoners hun eigen stad, dorp of gemeente vonden. De score werd uiteindelijk uitgedrukt op een totaal van 10 met een gemiddelde van 7,7. Bovenaan, ver voor de rest, prijkte een Kempens dorp met een monsterscore van 9,2. Vorselaar en haar inwoners namen, met brede glimlach op het gezicht, de titel van ‘aangenaamste gemeente van Vlaanderen’ in ontvangst.

Dit jaar bestaat de gemeente 900 jaar en wordt het ene initiatief na het andere opgestart om dit te vieren. Zo gingen enkele enthousiaste inwoners van het dorp aan het werk om een gin te ontwikkelen en niet veel later geschiedde: Wild Boar Gin zag het levenslicht. Een distilled gin die enkele unieke botanicals combineert voor een fris-pittig eindresultaat. Zowel de naam van de gin als het label zijn een verwijzing naar het wapenschild van de gemeente, waar twee everzwijnen opstaan.

Vorselaar

De gin heeft een ABV van 40° (80 PROOF) en bestaat naast klassieke botanicals zoals jeneverbes, koriander en limoen uit lijsterbes, gentiaan en kalmoes. Deze laatsten zorgen voor de unieke smaak van Wild Boar. De lijsterbes komt uit de rozenfamilie en voegt een floraal aroma toe. Gentiaan is vooral gekend als de wortel die gebruikt wordt in de aardse kruidenlikeur ‘Suze’ en de gekende ‘Angostura Bitters‘, al worden de bloemen ook al eeuwenlang gebruikt voor hun helende krachten. De kalmoes is een moerasplant dat onder andere gevonden wordt in nabijgelegen natuurgebied ‘Lovenhoek’. Kalmoes, die zowel zachte als bittere tonen bevat, werd vroeger vaak ook aan bitters en vermouts toegevoegd, tevens werden er likeuren van getrokken, maar dit gebruik is enorm verminderd (en zelfs verboden in de Verenigde Staten) vermits grote hoeveelheden wortelstok van de kalmoes een enorm giftige en hallucinogene werking hebben (Al hoef je geen schrik te hebben bij het drinken van de gin). De geur is vrij klassiek, zowel jeneverbes als koriander dominant aanwezig. De smaak geeft ruimte aan de minder gekende botanicals. De combinatie levert een spicy resultaat op met een scherp en aards kantje. Limoen, zonder op de voorgrond te treden, bindt initiele smaak en hoofdsmaak aan elkaar. De afdronk is medium lang.

Wild Boar suggereert op hun website 2 perfect serves:
(1) Klassiek: 5cl Wild Boar op 20cl Goldberg Bone Dry met een uitgeknepen stukje limoen
(2) Kruidig: 5cl Wild Boar op 20cl Fever-Tree Mediterranean met jeneverbessen.

Ikzelf, na perfect serve 2 te proberen, vond de tonic te dominant aanwezig, zowel in hoeveelheid als in smaak. Ik besloot te gaan voor Syndrome Raw, een Belgische tonic met Buddha’s Hand (ter versterking van de citrus) en mooie aardse bitterheid van de kinine, gecombineerd met een twist van limoen. Een verhouding die ik meer kon smaken, hoewel ik met veel plezier hun eerste perfect serve de kans zal geven als ik de Goldberg Bone Dry eens te pakken krijg.

IMG_20170702_165629

De Vorselaars hebben met Wild Boar een leuk lokaal product op de markt dat minder voor de hand liggende botanicals mooi in de picture zet. Een smakelijk eerbetoon aan de gemeente waar genieten een basisrecht is.

Schol, Matthias.

ENGLISH language_icon-03


Last year, in 2016, one of Belgium’s leading newspapers held a big survey in all towns, cities and villages of Flanders (The Dutch-speaking, Northern part of Belgium), to find out how (un)pleasant they perceived the town they are living in. The endresult got marked on a score of 10, with an average of 7.7. At the top of the list, leaving the second and third best far behind, was a village from ‘De Kempen’ (a region in the North-Eastern part of Belgium). With an average score of 9.2, they crushed the competition. Vorselaar and its inhabitants received the title of “Most pleasant village of Flanders to live in”

This year the village celebrates its 900th birthday and all its inhabitants are organising events or doing something special to celebrate this joyous occasion. Some enthousiastic villagers and several professionals teamed up to develop a celebrational spirit: Wild Boar Gin saw the light of day. The distilled gin contains some unique botanicals to achieve a crisp and spicy result with an earthy body. Both name and label are a reference to the official coat of arms of Vorselaar, which bears two wild boars.

Vorselaar

The gin has a final ABV of 40° (80 proof) and consists of classic botanicals like juniper berries, coriander seeds and lime, yet in combination with rowanberry (mountain-ash), gentian root and sweet flag (calamus). Rowanberry is the fruit of a shrub in the rose-family and has a floral aroma. Gentian Root is most commonly known for its use in bitters and liqueurs like ‘Angostura’ and ‘Suze’, though both the roots and flowers have been used for hundreds of years for medicinal purposes. The sweet flag is a swamp and wetland plant that aromatically has a lot in common with orris. It is found locally in a nature reserve called ‘Lovenhoek’. Sweet flag, which has both bitter and mellow notes, used to be a common ingredient in bitters, vermouts and liqueurs yet its usage has diminished a lot (and is prohibited in the U.S.) because high amounts of its root may cause poisonous and hallucinogenic side-effects. (Don’t worry, the gin is safe!).

The smell of the gin is quite traditional, with juniper and coriander up front. The taste is where the other botanicals find their moment of glory. This combination delivers a spicy result with a sharp and earthy edge. Lime, without being too apparent, ties everything together. The aftertaste is medium long.

Wild Boar suggests 2 perfect serves:
(1) Classic: 5cl Wild Boar, 20cl Goldberg Bone Dry and a squeezed lime wedge
(2) Herbal: 5cl Wild Boar, 20cl Fever-Tree Mediterranean and juniper berries

I tried perfect serve 2, yet found the tonic to be too predominant, both in amount and in flavor. I decided to change things up and went for Belgium’s premium tonic: Syndrome Raw, which has natural aromas of Buddha’s Hand (which strengthens the citrus), yet adds a nice earthy bitterness of quinine and garnished with a twist of lime.

IMG_20170702_165629

The people of Vorselaar have a nice local gin on the market that attends to some lesser known botanicals and strong earthy flavors. A nice tribute to the village where enjoying is a fundamental right.

Cheers, Matthias!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.