The Belgian Ginvasion: Sir Chill’s Gin

(scroll down for English!!)

Winston Churchill, die als Brits premier tijdens de Tweede Wereldoorlog een enorm belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd, en overwinning, tegen de Duitse troepen, is om meer dan die reden een iconisch, doch omstreden, figuur. Zo had hij tijdens zijn politieke carrière soms meningen die op weinig sympathie kon rekenen (maar daarover uitweiden zou ons te veel doen afwijken), was hij een befaamd schrijver die in 1953 de Nobelprijs voor de literatuur zou ontvangen, en bovenal bon-vivant eersteklas. Een fervent drinker en sigarenliefhebber die dat niet onder stoelen of banken stak:

“I must point out that my rule of life prescribes as an absolutely sacred rite smoking cigars and also the drinking of alcohol before, after, and if need be during all meals and in the intervals between them.”

Er wordt geschat dat Winston Churchill jaarlijks ongeveer 4000 ‘dubbele corona’s’ rookte en het is dan ook niet raar dat de ‘Churchill’ een wereldwijd gekend sigarenmodel geworden is. En net hier ligt de basis van Churchill’s Gin, die haar oorsprong kent in het West-Vlaamse Wevelgem.

Bart Notenbaert en Jurgen Demeulemeester, allebei werkzaam in de tabaksbranche, kregen tijdens een van hun vele reizen het idee om een unieke spirit op de markt te brengen: Gin op basis van tabaksplant. Wat initieel een absurd idee lijkt, is in feite zo gek nog niet, de wetgeving rond gin zegt namelijk dat de spirit, naast hoofdbestanddeel jeneverbessen, met alle natuurlijke producten gearomatiseerd mag worden. Als elke plant of vrucht onder deze noemer valt, dan volgen Bart en Jurgen mooi de regels van de kunst. Tabak heeft doorheen de geschiedenis enorm veel vormen gekend in zowat alle culturen en het is een omstreden product, maar je hoeft geen schrik te hebben voor enige giftige stoffen als je Churchill’s drinkt, want bij het vloeibaar maken van tabak verdwijnen deze.

Voor hun gin gingen de twee connaisseurs op zoek naar de beste tabakken van de wereld en vulden ze deze aan met hoogwaardige botanicals zoals mandarijn, vanille en Afrikaanse amandelnoten. Dat hun streven naar perfectie belangrijker was dan het vlug lanceren van een gin werd al snel duidelijk. Dagelijks waren de mannen aan het testen en meer dan eens verscheen de gin voor een testpanel van vrienden en familie. Het duurde uiteindelijk acht maanden voor ze een recept hadden waar ze tevreden van waren: Churchill’s Gin moest voldoen aan hun eigen strenge eisen.

Dat de sigaar de rode draad vormt zien we ook aan het uiterlijk van hun gin. “De vierkante fles heeft de vorm van een sigarenkist en rond de hals prijkt een sigarenband.” Bart en Jurgen hebben oog voor detail. Ook leveren ze bij elke fles enkele roerstokjes van cederhout mee, hetzelfde hout waarmee sigaren vaak aangestoken worden.

Door de verschillende types botanicals heeft Churchill’s een brede waaier aan aroma’s. In de neus krijg je eerst de warme citrus van mandarijn die hand in hand gaat met vanille. Bij het proeven volgen meer donkere kruiden en lichte bitterheid, ik neig richting zwarte chocolade/cacao. De amandel maakt ruimte voor een fijne, gerookte gelaagdheid die terug zoeter wordt naar het einde toe, de afdronk is heel vol. De gin heeft een ABV van 37,5° (75 proof). De jeneverbes is in deze gin geen dominante speler, ze bevindt zich gedurende de hele smaaksensatie op de achtergrond. Churchill’s Gin heeft een duidelijke smaakevolutie die telkens een andere vorm van ‘zoetigheid’ met zich meebrengt (let op: ik bedoel niet gesuikerd!).

Churchill’s Gin stelt zelf drie perfect serves voor op hun website:
(1) Zoet en rond: 5cl gin, 15cl Fever-Tree Elderflower en garneren met een vanillestokje
(2) Vol aroma: 5cl gin, 15cl Fever-Tree Mediterranean en garneren met schil van mandarijn
(3) Bitter en karaktervol: 5cl gin, 15cl Fever-Tree Indian en garneren met jeneverbessen

Ikzelf ging voor de laatste serve (met iets minder tonic), door klassieke smaakmakers zoals de Fever-Tree Indian en jeneverbessen te gebruiken krijgt de gin hier de aandacht, het cederhout gaf het een mooie houterige toets. Als je gaat voor gearomatiseerde mixers zoals Fever-Tree Elderflower of Fever-Tree Clementine, dan verliest de gin gegarandeerd aan terrein, al is dit uiteraard een kwestie van persoonlijke voorkeur.

IMG_20170704_210050-01.jpeg

Leuk weetje: Jurgen en Bart hebben sinds kort een nieuwkomer in hun gamma. Bij uitbreiding kozen ze niet voor een tweede gin, zoals wel vaker het geval is, maar voor een Belgische rum, genaamd ‘Churchill’s Barrel’, tevens met de smaak van de tabaksplant om te zorgen voor een unieke ervaring. Lees hier meer.

Afsluiten doen we met, nogmaals, een quote van Winston Churchill:

“The gin and tonic has saved more Englishmen’s lives, and minds, than all the doctors in the Empire.”

Al hield hij duidelijk geen rekening met de gin-craze en de gin-gerelateerde sterftecijfers van de eerste helft van de 18e eeuw, lees daarover gerust meer op Difford’s Guide.

Laat het u smaken,
Matthias

ENGLISH language_icon-03


Winstons Churchill, who was Prime Minister of the UK during World War II and played a crucial role in the victory against the German troops, was an iconic, yet controversial, person. During his political career he had several opinions that caused quite a stir, yet also received the Nobel Prize for literature in 1953 and was a first class bon-vivant. Drinking and smoking cigars were top-priority:

“I must point out that my rule of life prescribes as an absolutely sacred rite smoking cigars and also the drinking of alcohol before, after, and if need be during all meals and in the intervals between them.”

It is estimated that Winston Churchill smoked about 4000 ‘double corona’s’ a year, so it was almost inevitable that later on the ‘Churchill’ would become a worldwide known cigar size. And this is where the story of Churchill’s Gin starts, a gin originating in Wevelgem, West-Flanders.

Bart Notenbaert and Jurgen Demeulemeester, both employed in the tobacco industry, got the idea to release a unique spirit: A gin based on the tobacco plant. While at first it may sound absurd, it’s not that crazy. The requirements for making gin state that, next to juniper being the predominant ingredient, all natural ingredients may be used as botanicals in the production of gin. Since tobacco fits this category, they’re following the rules nicely. While tobacco might be even more controversial than Churchill himself, you don’t have to worry when drinking Churchill’s Gin, the liquid form of tobacco is completely safe.

To create their gin, the two friends started hunting for the best tobacco and other first-rate botanicals, they ended up using mandarin oranges, vanilla and almonds. It quickly became obvious Bart and Jurgen would strive only for perfection. Daily tests and often holding tastings for friends and family were part of the journey. It took them eight months to come up with a result they were happy with: The quality of Churchill’s Gin had to meet their own demands.

The cigar is more than just an ingredient in the creation of the gin. “The square shaped bottle resembles a cigar box and there’s a cigar label around the bottleneck.” Bart and Jurgen have paid attention to detail. Every bottle comes with a set of cedar spills to stir, the same wood often used to light cigars.

Because of its chosen botanicals Churchill’s has a wide array of aroma’s. In the nose there’s the warm sweetness of the mandarin oranges and vanilla. When tasting more dark spices and a light bitterness are added, think of dark chocolate and cocoa beans. The almond follows and makes place for a softly layered smokiness that brings back sweeter aromas on the palate towards the end. The aftertaste is long, even though the gin ‘only’ has an ABV of 37,5° (75 PROOF). Churchill’s Gin has a clear evolution in taste with different types of sweetness playing the lead role (pay attention: Not in the sugary way)

Churchill’s Gin suggests three perfect serves:
(1) Sweet and round: 5cl gin, 15cl Fever-Tree Elderflower, garnish with a vanilla bean
(2) Full aromatic: 5cl gin, 15cl Fever-Tree Mediterranean, garnish with mandarin twist
(3) Bitter and full of character : 5cl gin, 15cl Fever-Tree Indian, garnish with juniper berries

I went for the third serve (with a 1:2 gin to tonic ratio). Using a neutral tonic and juniper berries gave the gin some breathing space, the cedar spill adding a beautiful whiff of wood. Using aromatic mixers like Fever-Tree Elderflower or Fever-Tree Clementine might be a tasty combination, but will easily dominate the gin, though it all comes down to personal preference.

IMG_20170704_210050-01.jpeg

Nice to know: Jurgen and Bart have recently released a new product. They didn’t release another gin, like most brands would, yet went for a (Belgian) rum under the moniker ‘Churchill’s Barrel’, based on the aromatics of the tobacco plant as well.

To round things up, one more Winston Churchill quote:

“The gin and tonic has saved more Englishmen’s lives, and minds, than all the doctors in the Empire.”

He obviously didn’t take the ‘gin craze’ and gin-caused deaths of the first half of the 18th century into account, but that’s an entirely different story, which has been beautifully archived on Difford’s Guide.

Cheers, Matthias!

IMG_20170704_210050-01.jpeg

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.