The Belgian Ginvasion: Edelweiss Gin

(scroll down for English!)

Onze reis door het Belgische ginlandschap gaat verder in Nieuwkerken-Waas, deelgemeente van Sint-Niklaas, waar Brouwerij Verhofstede al sinds het einde van de 19e eeuw gehuisvest is. Ik had de eer en het genoegen Maria Verhofstede bij mij thuis te mogen ontvangen voor een private tasting en leuke babbel.

Het verhaal begint in 1885”, steekt Maria van wal, terwijl ze er enkele foto’s bij neemt. Ze vertelt hoe Stephanie de Jaeger een bestaande brouwerij overnam en kort daarop trouwde met Julien Verhofstede. Samen stapten ze in het avontuur genaamd ‘Brouwerij Verhofstede’. Ze begonnen uitsluitend met het brouwen van bier, in de jaren dertig voegden ze limonade toe aan hun gamma. Ondertussen wijst Maria mij alle mensen op de foto’s aan, hartelijk vertellend wie ze zijn.

Hoewel er op dit moment geen druppel bier meer gebrouwen wordt (het brouwen werd in 1967 gestaakt) behouden Maria Verhofstede en haar man, de huidige vierde generatie van het familiebedrijf, wel de naam ‘Brouwerij’. “Het is zowel traditie als een kwestie van herkenbaarheid”, weet Maria mij te vertellen. “Er zijn veel Verhofstedes met verschillende eigen zaken in onze nabije omgeving. We zouden geen verwarring willen zaaien, want zo kennen ze ons. Maar voor alle duidelijkheid staat er op elke fles ‘Ambachtelijke Likeurfabriek’ in de titel.

‘Ambachtelijk’, het woord blijft tijdens mijn gesprek met Maria meermaals terugkomen. “Het is een van onze kernwaarden.” Maria en haar man werken ze enkel met de beste natuurlijke producten voor hun likeuren, kruidendranken, jenevers, brandy en gin. “Edelweiss Gin is ontstaan als een fijn zijproject. Het was een ideetje van mijn broer, een ginliefhebber. Het duurde even voor we een recept hadden waar we tevreden van waren, maar we zijn er geraakt!

Wat oorspronkelijk in 2013 een eenmalig iets zou zijn maakt ondertussen deel uit van het vaste repertoire van de ‘brouwerij’. De gin wordt gemaakt aan de hand van twintig botanicals en water uit de historische Edelweissbronnen. “Veel mensen denken dat onze gin uit de Alpen komt, of dat de Edelweiss bloem een van de botanicals is, maar de Edelweiss is in veel gebieden een beschermde bloem. Deze gebruiken we niet in het stookproces. De naam is een knipoog naar het verleden, er heerste een voorliefde voor Oostenrijk in de familie, vandaar dat onze bron ‘Edelweiss’ gedoopt werd. Vermits we er nu nog steeds water halen, besloten we die naam te behouden.

Inhoudelijk is Edelweiss Gin een toegankelijke speler. Door zowel florale elementen (rozenblaadjes) als tonen van citrus, klassieke jeneverbes en kruiden (rozemarijn en kardemom) naar voor te laten komen heeft ze een speelse openheid over zich die elk mogelijk aspect van gin toetst. Ook wordt er komkommer gebruikt, deze komt vooral achteraan en in de afdronk binnen. De smaak van de gin is zacht en lichtzoet. Edelweiss klokt af op 40° en komt in een fles van 50cl. Elke batch bestaat uit 500 handgenummerde flessen. “De zilveren medaille die prijkt op de flessen was een aangename toevalstreffer. Op aanraden van iemand lieten we in 2015 onze gin meedoen aan het ‘Concours Mondial de Bruxelles’, even later kregen we te horen dat we een zilveren medaille behaald hadden. Die appreciatie is uiteraard heel leuk!”, Maria glundert even trots, begrijpelijk.

De gin, die ontstaan is in 2013, heeft verschillende uiterlijke vormen gekend. Vroeger stond een foto van de vijver van het erf op het etiket en werd de fles met zegellak afgewerkt, maar sindsdien is de fles enkele keren onder handen genomen. “In 2016 besloten mijn man en ik om voor conformiteit te gaan: Het volledige gamma kreeg een makeover.” Het minimalistisch design is fris en duidelijk. “Elk product van Verhofstede behoort nu visueel tot eenzelfde huisstijl. Met één oogopslag weet je dat het over een product van bij ons gaat. Vroeger werd bij de fles ook een zakje jeneverbessen meegeleverd, een hint naar een van onze perfect serves. Wij stellen steeds 5cl gin en 20cl tonic voor, afgewerkt met jeneverbessen of schijfjes komkommer.

Terwijl hun perfect serve bereid wordt met Fever-Tree Mediterranean ging ik, na tasting, zelf eens voor de Schweppes Premium Original in een 1:2 verhouding, zo liet ik de gin iets dominanter in de mix. De eenvoudige toevoeging van jeneverbes liet ik zoals ze was. Subtiel, nooit storend.

IMG_20170629_124933-01

Een van de krachten van Verhofstede is de richting die ze met hun gin uitkunnen met spelers uit eigen gamma. “Als je onze gin met een tonic combineert, ga dan eens voor 4cl gin, voeg er 1cl Edelweiss Kriekenlikeur aan toe en garneer met een aardbei, deze ‘pink gin’ heeft een leuke fruittoets die, ondanks haar kleur, allesbehalve te zoet is. Of ga in plaats van gin voor onze Hopjenever, Elixir Christiane of Liqueur De Saint Nicolas bij je tonic. Garneer die laatste met roze peper en kardemom.

Maar ook in het bredere cocktailsegment speelt Verhofstede mee. Zo hebben ze sinds vorige zomer een eigen vermout op de markt en kunnen ze een Signature Negroni maken: deze klassieke cocktail is de voorbije jaren terug aan een opmars bezig. Deze veelzijdigheid is met voorsprong een van de sterkste troeven van Edelweiss gin.

Dat Maria met liefde over haar producten praat werd tijdens het gesprek meerdere malen duidelijk. Ze nodigde me nog met aandrang uit om langs te komen op het bedrijf “Want, Matthias, echt, je zou het gewoon moeten zien! En mijn man zou je nog zo veel meer kunnen vertellen”. Een aanbod waar ik later zeker eens zal op ingaan.

Zijn jullie zelf geprikkeld om eens langs te gaan bij ‘Brouwerij Verhofstede’? Dan kan dat! Via hun website kan je contact opnemen voor een bezoek, ook toegankelijk voor groepen!

Schol, Matthias.

PS: Voor de Belgische lezers: Er loopt een wedstrijd om 1 fles Edelweiss Gin te winnen, deze loopt van 7 juli 2017 tot 14 juli 2017 (20u), zie Facebook voor de voorwaarden en hoe je de fles kan bemachtigen!

ENGLISH language_icon-03


Our trip through the Belgian Ginscape continues in Nieuwkerken-Waas, a sub-municipality of Sint-Niklaas, home of ‘Brouwerij Verhofstede’, a family-company which has its roots in the late 19th century. After we talked a couple of times on the phone, Maria Verhofstede came over to my place for a private tasting and chat.

It all started in 1885”, Maria begins, while showing me pictures on her tablet. She tells me how Stephanie de Jaeger takes over an existing brewery and shortly after marries Julien Verhofstede. Her great-grandparents christen the brewery ‘Brouwerij Verhofstede’. In the beginning they were only brewing beer, in the thirties they started making lemonade as well. Maria, still scrolling through the pictures tells me the names of all her ancestors and what role they played in the company.

In the early 60’s they started making liqueurs and in 1967 halted the production of beer and lemonade. Yet Maria and her husband, fourth generation of the family business, decided to keep the word ‘brewery’ (brouwerij) in the company’s name. “It’s a matter of tradition and recognition.”, Maria tells me. “There are so many Verhofstedes in this aria, with so many different companies. It would only get confusing, because that’s how they know us. Just to be clear, on every label we write ‘Artisanal Liqueur Factory’ right underneath.

‘Artisanal’, the word keeps returning throughout my interview with Maria. “It’s one of our core values”, she says. Verhofstede only works with the best, natural, products for every liqueur, herbal spirit, jenever and brandy they release. “Edelweiss Gin started as a side-project. It was, in fact, my brother’s idea, he’ s a real gin lover. It took a while to finetune the recipe, but we got there!

What should’ve been a one-time run of 500 bottles in 2013, ended up becoming a fixed part of the Verhofstede Collection. The gin itself consists out of twenty botanicals and water from the historical ‘Edelweiss’-well. “A lot of people think there’s a link between our gin and the Alps, or that the Edelweiss flower is one of the botanicals. But the Edelweiss is a protected flower, so ofcourse we don’t use it in our distillation process. The name is our wink to the past: My family loved Austria. When we were still a brewery, my ancestors named the well on our domain “Edelweiss” and since its water is still being used to this day, we decided to keep the name.

Edelweiss Gin is a very accessible gin. By highlighting floral (rose petals), citrus, classic juniper and herbal elements (rosemary and cardamom) it has a playful taste that will appeal to most people. Cucumber is another botanical used in the mix, apparent mostly at the end and in the aftertaste. Slightly sweet yet with a soft body. Edelweiss has an ABV of 40° (80 PROOF) and comes in 50cl bottles. Every batch consists out of five hundred hand numbered bottles. “The silver medal that’s on the bottle was a happy coincidence. In 2015 a friend suggested us to enter the ‘Concours Mondial De Bruxelles’, it was the first time we did something like this and a couple of weeks later we received the result. Of course we’re proud.”, tells Maria proudly, understandably.

The gin, which knows its origins in 2013, hasn’t always looked like this. In earlier days the label had a picture of the infamous well on it and the bottle had a wax seal finish. “In 2016, my husband and I decided we wanted a new design. The entire array of products got a makeover”. The minimalism is very discernable. “Every Verhofstede product now visually looks the same. It only takes one glance to know you’re talking about a product of ours, whether it’s jenever, liqueur or gin, the only difference is the color. (And the name of course). We also used to accompany the bottles with a bag of juniper berries, hinting one of our perfect serves: 5cl gin, 20cl tonic, garnished with dried juniper berries or fresh cucumberslices.

While Verhofstede suggests Fever-Tree Mediterranean, I went for the Schweppes Premium Original in a 1:2 ratio, giving the gin a bit more room to dominate the mix. I did follow the addition of juniper berries as a garnish: simple, yet perfectly suitable.

IMG_20170629_124933-01

One of Verhofstede’s strengths is the direction their Edelweiss Gin can take, using other products they make themselves. “Next time you’re having a GT, go for 4cl gin and 1cl Edelweiss Sour Cherry Liqueur, garnished with a strawberry. This ‘pink gin’ has a fruity twist that, despite its color, is everything but overly sweet. Or try our Hops Jenever, Elixir Christiane or Liqueur De Saint Nicolas mixed with tonic.

They can even dive deeper in the world of mixology. Since last summer they have a Vermouth and are able to make a Signature Negroni: one of those drinks that has been gaining popularity at lightning speed.

Maria was passionate about her company during our two-hour chat and kept saying I had to find a moment to visit their premises, “Because, Matthias, really. I can talk about it all I want, you just need to see this and that and those and… It’s amazing! And my husband, he could tell you so much more”. I promised her I most certainly will in the future and thanked her for her precious time.

Cheers, Matthias!

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.