The Belgian Ginvasion: Crazy Monday Gin

(scroll down for English!)

Tijdens het Gin & Spirits Festival in Mechelen ontmoette ik niet enkel de heren achter ‘Moon Gin’, ook sprak ik er kort met Yuri Demeyer, de bedenker en bezieler van ‘Crazy Monday Gin‘. Wat mij initieel aantrok om tot bij zijn stand te gaan, was het mooie design van de fles (Ja, ik kan ook zo oppervlakkig zijn). Toen ik Yuri de eenvoudige vraag stelde: “En vanwaar de naam?”, zag ik hem glunderen, hij wist dat zijn gin iets te vertellen had en deelt het met veel enthousiasme: “Daarvoor moeten we naar Pittem in West-Vlaanderen.

Terwijl Yuri me een tasting-glas geeft gaat hij verder en vertelt me dat in Pittem, waar hij vandaan komt, jaarlijks ‘Zotte Maandag’ gevierd wordt: een zomers carnaval waar iedereen in het dorp aan meedoet. Ook werd ik vervolgens onmiddellijk uitgenodigd: “Je moet er bij zijn om het te begrijpen. Je kan het alleen beleven.” Die ‘Zotte Maandag’, zo bleek na een korte Google-search, valt altijd op de tweede maandag na 6 juli en is de laatste dag van de twee weken durdende kermis in Pittem, dit jaar wordt ze aanstaande maandag, op 17 juli, gevierd. De viering is ontstaan in de 19e eeuw, maar men houdt de traditie uitbundig vol. “Tijdens Zotte Maandag staat het hele dorp op z’n kop.”, lacht Yuri.

De beeltenis op de witmatte fles, een half Venetiaans masker, elegant in fijne gouden lijnen gespoten, is ‘het Pittems Zotteke’. “Het Pittems Zotteke is een speciaal volksfiguur dat die dag rondloopt in een narrenpak”. Dat Yuri niet de meest eenvoudige weg koos om zijn gin te bottelen werd snel duidelijk. Zijn fles wordt namelijk in drie fases gespoten, eerst volledig in het witmat, daarna volgen de zwarte en gouden opdruk, tussen elke fase moet ze volledig drogen. Het resultaat is elegant, clean en uitnodigend.

Maar niet enkel het uiterlijk is belangrijk, de inhoud van de fles is uiteraard waar het om draait. Yuri werkte voor Crazy Monday samen met ‘Spirits By Design‘, een Belgisch bedrijf dat dranken op maat ontwikkelt, of het nu is voor je zaak, voor jezelf of omdat je een eigen spirit wil lanceren. Het team heeft een uitgebreid portfolio aan gins waarvoor ze aan de slag gegaan zijn om de perfecte balans te vinden, maar hebben ook een rum en likeur helpen ontwikkelen. Yuri kwam per toeval met hen in contact, alsof het een teken van hierboven was, hij speelde namelijk al even met het idee, als ginliefhebber, om een eigen gin uit te brengen.

De gin balanceert van bij aanvang tussen spicy en citrus, de geur is zinnenprikkelend. De zeste van limoen en laraha (een citrusvrucht die verwant is aan de sinaasappel, maar vanwege haar bitterheid nooit gewoon wordt gegeten) banen een weg vrij, waar verschillende kruiden (onder andere jeneverbes, iriswortel, kardemom en angelica) ruimte krijgen. Blauwe bosbes en lavendel werken dan weer verzachtend voordat de zwarte peper nog even een kick geeft. De gin eindigt met een krachtige, pittige, afdronk. Door zowel aandacht aan de citrus als aan de peper te geven is Crazy Monday Gin een perfecte aperitief Gin-Tonic, ze heeft een acide zoetheid en een licht vurig karakter. Met een ABV van 48° is ze een bovengemiddelde speler.

Crazy Monday Gin suggereert op hun website twee perfect serves:
(1) Crazy Guys: 5cl gin, 15cl Schweppes Premium Pink Pepper, verse tijm en schijfje limoen
(2) Passionate Ladies: 5cl gin, 15cl Schweppes Premium Hibiscus, granaatappelpitjes en blauwe druif

Ikzelf serveerde een perfect serve van 5cl Crazy Monday Gin met 12,5cl Fentimans Tonic Water, verse tijm en een stengel citroengras. De gin kan vanwege haar dominante smaak en vrij hoog alcoholpercentage best op tegen enkele verse botanicals en een zesty tonic. De smaken gaan allemaal mooi hand in hand.

IMG_20170709_101214

Yuri heeft met Crazy Monday een leuk volksverhaal omgetoverd in een speelse smaakbom, die ondanks haar sterke, gepeperde body toch een toegankelijke smaak heeft. En heb je op 17 juli nog geen plannen gemaakt, rij dan eens tot in Pittem en beleef de Zotte Maandag zelf, misschien vang je wel een glimps op van ’t echt Pittems Zotteke.

Feest ze,
Matthias!

ENGLISH language_icon-03


Not only did I meet the two men behind ‘Moon Gin’ during my visit to the Gin & Spirits Festival in Mechelen, I also had a brief chat with Yuri Demeyer, creator and driving force of ‘Crazy Monday Gin’. What initially drew my attention was the design of the bottle (Yes, I can be superficial like that), yet standing at his booth I wanted to learn more about it and asked Yuri a simple question: “What’s up with the name?”. Yuri grinned, knowing his gin has a story to tell and gladly shared it. “Let me take you to Pittem in West-Flanders.

While Yuri hands me a tasting glass, he continues and tells me that in Pittem, his hometown, there’s the annual celebration of ‘Zotte Maandag’ (Crazy Monday), a public street party/carnival in July, with everybody in Pittem partaking. It only took a minute before he invited me as well. “You need to be there to understand it. It’s one of those things you can only experience.” ‘Crazy Monday’, a Google-search taught me, is always celebrated the second Monday after the 6th of July and it’s the last day of the carnival. This year Crazy Monday will be celebrated coming Monday, on the 17th of July. The festivities have been organised since the 19th Century and are a great succes, year after year. “During Crazy Monday, everybody’s having a good time, the entire village goes mad.”, Yuri laughs.

The image, on the white bottle with matt finish, is one of a Venetian mask, elegantly placed in fine golden lining. “It’s ‘The Jester of Pittem’, a folklore character that walks around on Crazy Monday.” Yuri reveals. And continues to tall that he didn’t go for the easy way out when deciding how his bottle was going to look. The bottle gets spraypainted in three different phases: first the matt base, then, separately, both the golden and black lettering and logo. Taking a couple of days from start to finish. The result is elegant, clean and inviting.

Yet obviously it’s not just the outside that counts, it’s all about the content its hiding. For Crazy Monday Gin, Yuri teamed up with ‘Spirits By Design’, a Belgian company which helps people release their spirit of choice, whether it’s for your business, personal use or because you want to launch a brand new spirit. The team behind SBD has an extensive portfolio of gins they helped creating, and recently started venturing in the world of Rum and Liqueurs as well. Meeting Spirits By Design appeared to be a happy coincidence, as if it were a sign from above: Yuri, as a gin lover, had been playing with the idea to release his own gin, yet up until that point, just didn’t know where to start.

The gin balances between spicy and citrus, the scent is titillating. Zeste of lime and laraha (also known as Curaçao Orange, the base of Curaçao liqueur) pave the road for a spicy sensation. Juniper berries, Orris Root, Cardamom and Angelica apparent in the mix. European Blueberry and lavender are soothing right before a last kick of ground black pepper. The gin ends with a fiery, warm aftertaste. By balancing between the vibrant citrus and the tingly pepper, Crazy Monday is a fitting gin for a pre-dinner GT. It has a great acidic sweetness and fierce character. With an ABV of 48° (96 proof) it packs quite a punch.

Crazy Monday Gin suggests twee perfect serves:
(1) Crazy Guys: 5cl gin, 15cl Schweppes Premium Pink Pepper, fresh thyme and a lime wheel
(2) Passionate Ladies: 5cl gin, 15cl Schweppes Premium Hibiscus, pomegranate seeds and blue grape

I served myself a combination of 5cl Crazy Monday in combination with 12,5cl Fentimans Tonic Water, fresh thyme and lemongrass. The gin can easily handle the fresh botanicals and zesty tonic due to its high ABV and strong body. The bold flavors go hand in hand.

IMG_20170709_101214

Yuri has turned a great piece of folklore into a playful flavorsome spirit, that, despite its fiery character and aftertaste, can be appreciated by many. And if you don’t have anything to do on the 17th of July, Pittem is the place to be! Maybe you’ll encounter the Jester himself while celebrating Crazy Monday.

Cheers,
Matthias!

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.