The Belgian Ginvasion: Belgin Fresh Hop

(scroll down for English!)

‘Belgin Fresh Hop’ begint bij drie vrienden uit Leuven met een missie: ‘Het ginverhaal terug Belgisch maken’. Om dit te verwezenlijken besloten ze Belgische hop toe te voegen aan hun gin. “Ons werk moest en zou een Belgische ambachtelijke insteek hebben.”, aldus Toni Waelburgs, Filip Wouters en Frederik De Blauwe. Wat ooit begon als een uit de hand gelopen hobby van enkele mannen met een achtergrond in de drankenwereld (Toni is sommelier, Filip en Frederik hebben beiden een bierverleden) is ondertussen uitgegroeid tot veel meer dan dat.

De keuze om naast likeuren en bier voor gin te gaan ligt enerzijds bij de rijke geschiedenis die België heeft om jeneverbessen te gebruiken in distillaten en anderzijds de toegankelijkheid van de spirit zelf. Om Belgin te produceren stapten de drie vrienden met hun eigen recept naar Brouwerij VdS uit Aalst, een likeurstokerij die zowel eigen producten als producten voor derden maakt op ambachtelijke wijze. Om Belgin Fresh Hop te maken werken ze zowel met individuele distillaten als met groepsdistillaten, dit om de uiteindelijke balans in de hand te hebben en te verfijnen waar nodig. De gouden medailles op de Londonse Gin Masters Competition en Amerikaanse WSWA Spirits Tasting Competition bevestigen dat de Belgin Fresh Hop aanslaat.

Door Vlaams-Brabantse hop te gebruiken bij het maken van hun gin, krijgt ze een mooie, frisse kruidigheid en wilde florale aromas. Verder ligt de nadruk naast jeneverbes ook op zachte koriander en zeste van citroen. Maar daar eindigt de mix niet, in totaal is het recept gebaseerd op 17 verschillende botanicals: andere citrusvruchten (bergamot, appelsien, limoen) komen aan bod voor de nodige fraicheur, geurige specerijen (kruidnagel, vanille, kardemom, kaneel en steranijs) bieden dan weer een warme body. De jeneverbes werkt zowel in de geur als smaak als katalisator.

Belgin Fresh Hop suggereert op hun website 2 perfect serves:
(1) 5cl gin, Fever Tree Indian Tonic gegarneerd met verse korianderblaadjes en zeste van appelsien
(2) 5cl gin, Schweppes Ginger & Cardamom gegarneerd met een stukje gember en zeste van limoen of een kardemom peultje

Ikzelf baseerde mij op beide serves om zelf aan de slag te gaan, 10cl Fever-Tree Indian was een goede match, als garnituur deed de geurige kardemom het aromatisch boeket openbloeien, voor mijn ijs liet ik enkele sinaasappelpartjes mee invriezen. Belgin Fresh Hop is een licht pittige gin die de balans weet te bewaren tussen aciditeit en kruidigheid.

IMG_20170714_151825

Met de Belgin Fresh Hop maakte ik ook een cocktail op basis van hun perfect serve. Ter voorbereiding liet ik 15 cl gin gedurende enkele uren infuseren met de schil van een halve appelsien (elk uur eens schudden), dat resultaat zeefde ik door een koffiefilter. Vervolgens goot ik 5cl van de infusie in een shaker, voegde er Cointreau, vers citroensap, zelfgemaakt kaneel-suikersiroop, een partje appelsien en veel ijs aan toe. 15 seconden krachtig schudden en dan fijn zeven in een tumbler glas gevuld met ijsblokken. Afwerken met een blaadje koriander. De citrus wordt versterkt, de kaneel voegt een mooie gelaagdheid toe (zeker vermits de botanical ook gebruikt wordt om de gin te maken) en een bevestiging van de kruidigheid door de koriander. Moest je hopbellen kunnen vinden, kan je deze ook perfect als garnituur gebruiken.

Geniet,
Matthias

ENGLISH language_icon-03


Belgin Fresh Hop’ tells the story of three friends from Leuven who had a mission: ‘To make gin Belgian again’. To accomplish this, they decided to add Belgian hops to their gin. “Our work needed to be both Belgian and artisanal.”, said Toni Waelburgs, Filip Wouters and Frederik De Blauwe. What once started as a hobby of friends who had a background in the beverage industry (Toni is sommelier, Filip and Frederik both worked in the beer business) kept growing and became more than just a part-time occupation.

They chose to produce gin because of two main reasons: On one hand Belgium has a rich history distilling juniper berries, on the other hand the accessibility of gin itself. To actually distill the gin the three friends took their homemade recipe to ‘Brouwerij VdS’ in Aalst, a craft distillery that produces both products for itself and on demand. To make ‘Belgin Fresh Hop’ they work with both individually and group distilled botanicals. This to maintain balance and finetune if needed. The gold medals won at the London Gin Masters Competition and the American WSWA Spirits Tasting Competition proves ‘Belgin Fresh Hop’ has hit its mark.

By using hops from Flemish-Brabant they get a fresh herbal and wild floral aroma. Next to the hops the emphasis is on juniper berries, koriander seeds and lemon peel. But that’s not where the mix ends, the recipe is based on seventeen different botanicals: other citrus (bergamot, orange and lime) add freshness, aromatic spices (cloves, vanilla, cardamom, cinnamon and star anise) add a warm body. The juniper berry being the main catalyst in both smell and taste.

Belgin Fresh Hop suggests 2 perfect serves:
(1) 5cl gin, Fever Tree Indian Tonic garnished with fresh coriander leaves and orange peel
(2) 5cl gin, Schweppes Ginger & Cardamom garnished with a slice of ginger and lime peel or cardamom

I only made a slight twist to get my perfect serve, using 10cl Fever-Tree Indian and cardamom, which really supported the aromatic bouquet, I also freezed in some orange when making ice cubes. Belgin Fresh Hop is a zesty gin that balances between acidity and herbal features.

IMG_20170714_151825

I also made a cocktail with Belgin Fresh Hop based on their GT serves. I started with infusing 15cl of their gin with the peel of half an orange for several hours, straining the result through a coffee filter. Now take a shaker and add 5cl of the infused gin, Cointreau, fresh lemon juice, homemade cinnamon simple syrup, a slice of orange and add a lot of ice. Shake for 15 seconds and then double strain. Garnish with some coriander. The citrus is apparent, the cinnamon adds some depth and the coriander confirms the herbal side. If you happen to have hops around, try adding some as garnish.

And now, time to take a sip and relax,
Matthias

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.