The Belgian Ginvasion: Baldwin’s Gin

(scroll down for English!)

Bij Braeckman Graanstokerij in Oudenaarde kennen ze de knepen van het vak. Het familiebedrijf, dat volgend jaar 100 kaarsjes mag uitblazen, is een van de weinige stokerijen in België die nog zelf hun eigen graandistillaat maken voor het stoken van graanjenever. Filip Braeckman, huidige meester-distilleerder, was in 1990 ook betrokken bij het oprichten van de ‘Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs’. Het duurde uiteindelijk nog jaren voordat Filip besloot om naast jenever een gin op de markt te brengen, maar deed het uiteindelijk toch, al gold er een gouden regel: ze zou voldoen aan alle kwaliteitseisen die hij ook voor zijn andere producten stelt.

Als er een achtergrondverhaal is dat letterlijk past bij ‘The Belgian Ginvasion’ is het wel dat van Baldwin’s. We keren even meer dan 800 jaar terug in de tijd: Boudewijn (Baldwin in het Engels), geboren in 1171 of 1172 en overleden in 1205, werd als midden twintiger zowel graaf van Vlaanderen als graaf van Henegouwen na het overlijden van respectievelijk moeder en vader. In 1204 werd hij daarbovenop ook gekroond tot de eerste keizer van het Latijns Keizerrijk van Constantinopel. Die titel verdiende hij aan het einde van de Vierde Kruistocht. Van een (G)invader gesproken! In 1205 kwam het Griekse volk echter in opstand en tijdens een belegering werd Keizer Boudewijn gevangen genomen. In 1206 ontving Paus Innocentius III een brief waarin stond dat Boudewijn was overleden. (Het volledige verhaal is nog een pak ingewikkelder, maar daarvoor verwijs ik u naar uw favoriete online encyclopedie of geschiedkundige)

Visueel verwijzen het tafereel dat je doorheen de (genummerde) fles kan zien en het tempelierskruis aan de voorkant en op de stalen stop naar deze periode in de geschiedenis. De fles zelf heeft een inhoud van 50cl en bestaat enkel uit veertien premium botanicals welke een mengeling zijn van elf klassieke en drie rasechte Vlaamse kruiden (vlierbloesem, kamille en angelica). De kruiden macereren 24 uur in een mengeling van pure graanalcohol en water uit eigen boorput. Daarna wordt traag gedistilleerd en gebruikt Filip enkel de gebalanceerde middenloop van het distillaat. Die krijgt een rustperiode en vervolgens wordt enkel nog het Oudenaards brouwwater toegevoegd. Het gebottelde eindresultaat bedraagt een ABV van 46°.

De geur van jeneverbes is de eerste die binnenkomt, gevolgd door zoete kruiden (korianderzaad en zoethout) en een lichte floraliteit (lavendel, kamille). Citrus vormt de overgang naar smaak. Er ontstaat een aangename warmte (sinaasappel, vanille) en een spicy body. De afdronk is lang en droog op de lippen, een mix van steranijs en vlierbloesem blijft hangen. Het geheel is enorm harmonieus.

Baldwin’s suggereert op hun website 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 15cl tonic (geen specificatie) en als garnituur een barlepel granaatappelpitjes.

Ikzelf besloot te gaan voor 10cl Thomas Henry met een garnituur van granaatappelpitjes. De friszoete pitjes mogen dan wel een specifieke smaak toevoegen, ze kwamen heel gebalanceerd over in de Baldwin’s GT. Let wel, enkele pitjes zijn meer dan genoeg.

IMG_20170717_101841

Ook wil ik even de aandacht vestigen op een scoresticker die je op enkele gins van The Belgian Ginvasion zal tegenkomen (en zo ook bij Alidor het geval was). De Gin Ur Way medailles (bestaande in zowel zilver als goud) zijn een onafhankelijk Belgisch kwaliteitslabel toegekend door Glenn Van Bellingen. Aan de hand van verschillende tastings wijst Glenn de gins een smaakscore toe. Meer info over zijn werkwijze kan je vinden op zijn website. Dit is een persoonlijke score, maar kan voor consumenten wel een interessant vertrekpunt zijn om zich op te baseren. Zo kreeg Baldwin’s de mooie score van 91/100 toegekend.

Een stokerij met rijke geschiedenis, een stoker die hoge eisen stelt voor zichzelf en een stooksel dat een mooi verhaal vertelt. Filip bezit ongetwijfeld de know-how om een fantastisch product neer te zetten en dat bewijst hij met Baldwin’s Gin. Braeckman Distillery kan ook bezocht worden door groepen van 25 tot 50 mensen, meer info daarover op de website van de stokerij. Of er nog een tweede gin zal volgen is momenteel koffiedikkijken, maar haal tot die tijd gerust wat neutrale tonic en granaatappelpitjes in huis!

Schol,
Matthias.

ENGLISH language_icon-03


At Braeckmans Distillery in Oudenaarde they know the tricks of the trade. The family company, which can blow out one 100 candles next year, is one of the few distilleries in Belgium which still prepare their own grain distillate for making jenever. Filip Braeckman, current master-distiller, is also one of the founding members of ‘The Order of the East-Flemish Master Distillers’. Though the gap between jenever and gin is small, it took him (roughly) 25 years before he also started producing gin, when he finally did, he had one golden rule: The gin would have to meet the standards that he held for every single one of his products.

If there’s one background story that literally fits ‘The Belgian Ginvasion’, it’s Baldwin’s. Let’s go back 800 years in the past: Baldwin, born in either 1171 or 1172 (depending on sources) and passed away in 1205, became the count of Flanders and Henegouwen in his mid-twenties, after the deaths of both his mom and dad. On top of that, in 1204, he was crowned first emperor of the Latin Empire of Constantinople, being one of the most prominent leaders of the Fourth Crusade. Talking about a (G)invader… In 1205 the Greeks revolted, got Bulgarian assistance and during a siege Balwin got captured. In 1206 Pope Innocentius III received a letter stating Baldwin had died. (The full story is way more complex, yet let me refer to your favorite online encyclopedia or Historian for more on that)

Visually the scene portrayed on the inside of the bottle and the Templars’ Cross both on the front of the bottle and on the iron bottle stop refer to this important part of European History. The bottle itself contains 50cl distilled gin consisting of fourteen premium botanicals, a mix of eleven classic and three easily found in Flanders (Elderflower, Chamomile and Angelica Root). The herbs and spices macerate for 24 hours in a mixture of pure grain alcohol and water from their own well. Afterwards Filip distills at a slow pace and cuts the head and tail of the distillation, only keeping the well-balanced heart. This gets to rest, only to be combined with brewing water from Oudenaarde. The endresult has an ABV of 46° (92 proof).

The smell of juniper berries is the first you encounter, followed by sweet herbs (coriander seeds and liquorice) and a faint florality (lavender and chamomile). Citrus builds the bridge towards the taste. There’s a pleasant warmth (orange and vanilla) and a spicy body. The aftertaste is long and dry on the lips, a mixture of star anise and elderlower remains. All components match harmoniously.

Baldwin’s suggests 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 15 tonic (no specific tonic was mentioned), garnished with pomegranate seeds.

I ended up adding 10cl Thomas Henry Tonic Water and garnished with the above mentioned pomegranate seeds. The vibrant yet sweet seeds add a specific taste, yet maintained the necessary balance in this gin tonic. Do note that moderation is key. Too many seeds will mess with the result.

IMG_20170717_101841

I’d also like to draw attention to the graded sticker you might encounter on several gins of ‘The Belgian Ginvasion’ (as was the case with Alidor). The Gin Ur Way medals (existing in silver and gold) are an independent Belgian quality label awarded by Glenn Van Bellingen, who grants all the gins he tastes a score based on several tastings. More info about his approach can be found on his website. While this is a personal score, it can be helpful for those who need some place to start. Baldwin’s received the gold medal with a total score of 91/100.

A distillery with a rich history, a distiller that raises the bar for himself and a distillate telling a beautiful story. Filip Baeckman has what it takes to produce a quality gin and proves he can with Baldwin’s. Braeckman Distillery can also be visited by groups of 25 to 50 people. Whether more gins will be released in the future is not known, but while waiting, just go grab some dry tonic and pomegranate seeds and enjoy that Baldwin’s!

Cheers,
Matthias.

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.