The Belgian Ginvasion: Zoute – Salty Gin

(scroll down for English)

Van Oudenaarde trekken we naar de Belgische Kust. Dit gebied van 67 kilometer lang bestaat naast heel wat toeristische badplaatsen trouwens ook uit de langste tramlijn ter wereld, de befaamde Kusttram. Voor de ginvader van vandaag, Zoute – Salty Gin, bevinden we ons in het Oosten van onze kuststreek, in Knokke-Heist. De gin wordt uitgegeven door Patrick Gobert, zijn bedrijf staat bekend voor onder andere hun traiteurdienst, de tapas- en loungebar ‘LT44‘ en hun ‘Busserie’, een geweldige, klassieke Engelse dubbeldekker die je kan inhuren voor evenementen, volledig ingericht met zitruimte, bar en keuken.

Zoute – Salty Gin zelf verwijst met haar naam ‘Zoute’ niet enkel naar de smaakervaring, ook naar ‘Het Zoute’, het meest oostelijke deel van Knokke (en daarmee meest oostelijke badplaats van België), opgericht door de adellijke familie Lippens (afstammeling Graaf Leopold Lippens is huidig burgemeester van Knokke-Heist en is dat al sinds 1979). De eerste toeristen daar waren voornamelijk Engelsen. Zij brachten hun liefde voor golf mee naar het vasteland, waardoor later de ‘Royal Zoute Golf Club’ ontstond, een van de oudste golfterreinen van het vasteland van Europa. Of er een link is tussen de voorliefde van Engelsen voor gin en Zoute – Salty Gin is niet geweten, maar het plaatje klopt!

Zoute – Salty Gin kenmerkt zich in de eerste plaats visueel. De vorm van de fles is rond, de labels zijn transparant en in de fles zelf siert er zeekraal, een van de belangrijkste en typerende botanicals van deze gin. De gin, die door Gobert bedacht is, wordt gedistilleerd over de grens, in Nederland, de afwerking gebeurt opnieuw in België. Naast zeekraal staan jeneverbes, koriander en citrus aan de basis van deze gin. De jeneverbes is merkzaam, de koriander zorgt voor een lichtpittige toets en de citrus houdt het geheel wat fris. Bij het proeven van de gin hoef je geen schrik te hebben voor een overdaad aan zout, integendeel, het accent dat de zeekraal meebrengt is subtieler in smaak dan in geur. Al krijg je uiteraard wel een ziltigheid op tong en lippen, de nasmaak is dan weer vrij zoet en floraal, ik zou bijna neigen naar een exotische vrucht als litchi. De gin klokt af op 40° en ligt daarmee perfect in het midden van het ABV-spectrum.

Als je de gin aankoopt is er de mogelijkheid om een deluxepakket te kiezen (fun fact: ze wordt geleverd in een houten krat dat je moet openen met een meegeleverde koevoet), hierin vind je, naast enkele gadgets en tools, ook een botanical kit. Interessant is dat ze naast gedroogd zeewier en jeneverbessen ook rozenblaadjes, oranjebloesem en gedroogde sinaasappelschil meeleveren. Deze zoete botanicals vormen een soort balans die je initieel zelf misschien niet zou bedenken, maar wel werkt. Die werkwijze keert ook terug in hun eigen perfect serves.

Zoute – Salty Gin suggereert twee perfect serves op hun website:
(1) 5cl gin, 12,5cl Fentimans Tonic Water met gedroogd zeewier of een van de andere botanicals uit de kit
(2) 5cl gin, 12,5cl Fentimans Rose Lemonade en gedroogde rozenblaadjes als garnituur

Ikzelf ging voor de eerste perfect serve, al was het maar om het zeewier aan het werk te zien, deze voegde ook extra ziltigheid toe in de neus en ziet er extreem funky uit. Tevens maakte ik een tweede serve met verse sinaasappelschil in plaats van de aanbevolen gedroogde. De sinaasappelaroma’s combineren mooi en voegen ook in de neus een zoetere dimensie toe dan met het zeewier.

Interessanter vond ik het om bij Zoute een cocktail te zoeken. De gin zou logischerwijze perfect gelinkt kunnen worden aan een Dirty Martini (Een dry Martini met sap van olijven) of Red Snapper (Bloody Mary met Gin) vanwege hun zoute smaakpalet, maar een oplossing van zout wordt in heel wat meer cocktails gebruikt als tegengewicht of smaakversterker. Daarom maakte ik een ‘chocolate, salt and chili’ rimmed Black Belgian, met Zoute – Salty gin in plaats van vodka als base spirit en toevoeging van chocolate bitters. Eveneens zou je een cocktail op basis van de gin, karamelsiroop en creme de cacao kunnen maken.

Zoute – Salty Gin is een erg leuke gin om mee te experimenteren en daagt je uit om zelf eens nieuwe smaakcombinaties uit te proberen. Er is de afgelopen maand trouwens een nieuwe gin van Gobert’s verschenen, deze kreeg de naam ‘Gobert’s Samphire Gin’ en is opnieuw gebaseerd op zeekraal. Wat Patrick nog allemaal in petto heeft, ik ben alvast benieuwd!

Geniet,
Matthias!

ENGLISH language_icon-03


We travel from Oudenaarde to the Begian Coast. This area is 67 kilometers (41 miles) and exists mainly out of tourist-filled coastal villages, yet also harbors the longest tramline in the world: the Belgian Coasttram. For today’s Ginvader, Zoute – Salty Gin, we travel to the most Eastern village of our coastal area, Knokke-Heist. The gin is released by Patrick Gobert, who owns a company known for their catering company, their tapas- and loungebar ‘LT44‘ and their ‘Busserie’, a magnificent classic London double-decker bus which can be hired for events, fully accomodated with seating a kitchen and a bar.

Zoute – Salty Gin (Zoute already means salty) not only refers to its flavor with its name, it also refers to ‘Het Zoute’, the most Eastern part of Knokke, and most Eastern part of the Belgian Coast in general. This part of the city was established by the noble family ‘Lippens’ (descendent Leopold Lippens is the current mayor of Knokke-Heist and has been in this position since 1979). The first tourists in ‘Het Zoute’ were English folks who brought their love for golf to the Continent, it didn’t take long before ‘Royal Zoute Golf Club’ came to existence, one of the olders golfclubs on the European mainland. Whether there’s a link between the love for Gin the English always had and Zoute – Salty Gin isn’t known, but it would most certainly fits as well.

Zoute – Salty Gin distinguishes itself first of all visually: The round shaped bottle, the transparant labels and the samphire inside of the bottle, both keys to create a gin that tingles the senses. Samphire can’t just be found in the bottle, it’s one of the most important ingredients of the gin itself. The gin itself, which has been created by Patrick, gets distilled in the Netherlands, while bottling happens in Belgium again. Next to Samphire Patrick opted for juniper berries, koriander and fresh citrus. All are apparent, yet you don’t need to fear a glass of sea water when drinking this. On the contrary, in the aftertaste Zoute Gin even gets floral, as if I can taste exotic fruits like litchies.The gin has a final ABV of 40°.

When buying the gin you can go for just the bottle or the deluxe kit. (fun fact: this kit is delivered in a wooden crate you need to open with a crowbar that comes with it). In this kit you’ll find some gadgets, tools, but most importantly, a selection of botanicals. Interesting is, that next to dried seaweed and juniper berries, they added orange blossom, dried orange peel and rose petals. These sweeter botanicals are used as a type of counterbalance you normally wouldn’t have thought of, but it works. This counterbalance returns in their perfect serves.

Zoute – Salty Gin suggests twee perfect serves:
(1) 5cl gin, 12,5cl Fentimans Tonic Water with dried seaweed or botanicals from the kit
(2) 5cl gin, 12,5cl Fentimans Rose Lemonade and dried rose petals

I decided to go with the first serve, using Fentimans and dried seaweed, adding more saltiness to the nose. The expansion of the seaweed looks extremely funky in the glass, by the way, perfect crowdpleaser! My second serve was with fresh orange zeste in stead of dried, The aromas combined beautifully and add an extra dimension in the nose.

More interesting than the GT was looking for a cocktail that could be made with Zoute. Logically you could go for a Dirty Martini (Dry martini with Olive brine) or a Red Snapper (A Bloody Mary with gin), because of their already salty or savory flavor profile.Yet saline solution is used in other cocktails as a flavor enhancer as well (foodwise, think of brownies with sea salt or salted caramel) that’s why I made a ‘chocolate, salt and chili rimmed Black Belgian’, with Zoute – Salty Gin in stead of vodka as base spirit and additional spiced chocolate bitters. You could also make a Zoute cocktail with caramel syrup and creme de cacao.

Zoute – Salty Gin is fun to experiment with and challenges you to look for flavor combinations you hadn’t thought of before. Last month, Gobert also released a second gin titled ‘Gobert’s Samphire Gin’, again, as the name gives away, based on Samphire, what the future’ll bring for Patrick, who knows!

Enjoy,
Matthias!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.