The Belgian Ginvasion: Save The Queen Gin

(scroll down for English)

Ik ontmoette de mannen van ‘Save The Queen Gin’ voor het eerst in maart 2016 op de school waar ik lesgeef in Aalst. Wij organiseerden er een leerlingenconcert en alles draaide rond bijen en de noodzaak van hun bestaan. Vermits Olivier Roels en Michael Van Lent zelf ook in Aalst gevestigd zijn en voor eenzelfde doel strijden, stonden zij er met hun gin om geïnteresseerden te woord te staan. Met alle plezier dronk ik er toen een neat tester, gevolgd door een GT (gecombineerd met Thomas Henry Tonic).

Olivier en Michael doen aan ‘urban beekeeping’, wat zoveel wil zeggen als het houden van bijen in een stadsomgeving. De honing die gemaakt wordt door deze bijen is er een van verschillende bloemsoorten, waarvoor de bijen soms tot drie kilometer van hun kasten weg vliegen, hierdoor krijg je een honing van hoge kwaliteit gemaakt van bloemen die vaak minder in contact geweest zijn met pesticides dan op het platteland, die pesticides kunnen trouwens problematisch zijn voor de diertjes. Ook parasieten en klimaatopwarming hebben een rampzalige invloed op de bijenpopulatie. Het belang van deze insecten valt niet te onderschatten, zij zorgen namelijk voor het noodzakelijk bestuiven van een heleboel gewassen, planten en bloemen die anders zouden ophouden met bestaan. Albert Einstein zei niet voor niets “Als de bij zou uitsterven, zou de mensheid nog maar vier jaar overleven.”, in werkelijkheid is dit uiteraard een relatieve uitspraak, maar de gedachte erachter is wel waar.

Toen Olivier en Michael zelf interesse toonden in het houden van bijen, volgden ze een opleiding en plaatsten ze twee kasten op het dak van de winkel van Olivier. Al snel bleek dat ze meer wilden doen dan met de honing dan in potjes verkopen. De twee ginliefhebbers besloten ten gevolge de handen in elkaar te slaan met Patrick van ‘Stokerij De Moor’ (binnenkort volgt een bespreking van mijn bezoek aan De Moor) die enthousiast met de jongens aan de slag ging. Testflesjes werden verstuurd naar enkele bekende bartenders en toen het resultaat goedgekeurd werd, begon de productie.

Hoewel bij de start van ‘Save The Queen’ enkel met eigen honing gewerkt werd, besloten Olivier en Michael al snel om ook samen te werken met andere urban beekeepers, zo bestaat hun gamma momenteel uit ‘Save The Queen’ met honing uit Aalst, Antwerpen, Brussel en Gent. Doordat er geen sprake is van monocultuur verschilt elke batch dus ook lichtjes van smaak, iets wat elke batch ‘Save The Queen’ uniek maakt. Deze batches bestaan telkens uit een 300 tot 800-tal flessen (zie onder). Op hun website kan je eenvoudig volgen welke honing in welke batch gebruikt werd, de info over je eigen fles hangt steeds rond de nek van de fles op een handgeschreven kaartje.

Het eindresultaat klokt af op 14 botanicals afgewerkt met ongefilterde honing aan een sterkte 46° ABV. De hoeveelheid honing die ze gebruiken zorgt ervoor dat de gin met kop en schouders uitsteekt boven andere gins met honing en dat je een prachtige gouden gloed in je fles hebt (na eens goed te schudden, want de honing zakt tot op de bodem als je ze laat rusten). De andere botanicals, bestaande uit een gebalanceerde mix van klassieke ginkruiden, worden tijdens het distilleren zowel gemacereerd als in een jutezak in de distilleerkolom gehangen, op die manier krijg je een extra dampinfusie die sommige aroma’s nog mooier laat uitkomen.

IMG_20170716_121511

In de neus heb je een lichte kruidigheid (zoethout, nootmuskaat) met een lichtzoete zweem. In de mond volgen de iets sterkere kruiden (gember, iriswortel, cubeb en kardemom) en komt de honing mooi aan bod, ze smaakt vol en gelaagd. De afdronk is levendig en lang, lavendelbloesem, kaneel en gember doen er hun werk. Save The Queen is de uitgesproken gin om neat of on the rocks te drinken. Haar lichte zoetigheid en vol mondgevoel vormen de basis voor een mooie digestief, maar ze combineert ook zeker in een GT.

Save The Queen Gin suggereert op hun website 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 10-12,5cl tonic met sterke parel (Thomas Henry, Schweppes Premium Original of Fentimans Tonic Water en gegarneerd met rozemarijn en jeneverbessen.

Qua tonic is de keuze perfect. De klassieke Thomas Henry is een van mijn favoriete mixers om een gin volledig tot haar recht te laten komen. Ook rozemarijn doet het goed, al opteer ik persoonlijk voor verse tijm, misschien zelfs eens oregano, of waarom niet alle drie in kleinere hoeveelheden? Wat ik zeker zou vermijden zijn zoetere of gearomatiseerde tonics.

IMG_20170720_143348_100

Vanaf het moment dat ik Save The Queen in handen had wilde ik het zegel breken en de drukstop openen omdat ik voor deze unieke gin een veel mooier doel had dan het maken van een Gin Tonic. Ik zou er een gin-based ‘Penicillin’ mee maken. Deze cocktail van Sam Ross uit 2005 combineert Scotch met gembersiroop, honingsiroop, citroensap en geturfde whiskey. Ik wisselde de Scotch en honingsiroop in voor Save The Queen Gin, voegde er gembersiroop aan toe, vers citroensap en topte dan af met een kleine toets van Koskue, vatgerijpte gin op basis van rogge, voeg daar zowel een schijfje verse als gekonfijte gember aan toe als garnituur. Deze combinatie was om bij weg te dromen. De Save The Queen-‘Ginicillin’ behoort ongetwijfeld tot een van mijn ‘modern classic’ favorites.

Als je zelf interesse hebt om aan Urban Beekeeping te doen kan je de hulp inschakelen van Michael en Olivier, zij helpen jou met de installatie van de kasten op de meest geschikte plaats en zorgen ervoor dat je op termijn kan smullen van je eigen gouden nectar. Meer info vind je op hun website.

Tot de volgende!
Matthias

ENGLISH language_icon-03


I first met the guys behind ‘Save The Queen Gin’ in the school where I teach in Aalst in March 2016. We were organizing a concert by our pupils and the general theme of the evening were bees and the necessity of their existence. Since Olivier Roels and Michael Van Lent are located in Aalst themselves and also have a heart for bees, they were present, talking to those interested about their cause and their (back then fairly new gin. It was with great pleasure I had my first neat serve, followed by a GT (paired with Thomas Henry Tonic).

Olivier and Michael are ‘urban beekeepers’, meaning they practice keeping bees in urban areas. The honey made by these bees is from a greater variety of flora, for which the bees sometimes have to collect nectar from a 3km distance from their hives. This results in high quality honey, subjected to less pesticides, which, by the way, can be disastrous for the bees. Next to that, parasites and global warming also have a negative effect on the future of bees. The importance of these creatures shouldn’t be belittled, as they pollinate a lot of flora that would otherwise extinguish. It’s Albert Einstein who famously said: “If the bee disappeared off the face of the earth, Man would only have four years left to live”, in reality it’s a of course a lot more complex, but the gist of it is true.

When Olivier and Michael showed interest in beekeeping, they took a course and placed two beehives on Olivier’s shop’s rooftop. Yet it didn’t take long for them to agree they wanted to do more than just sell jarred honey. The two gin-lovers contacted Patrick of ‘Distillery De Moor’ (who you’ll learn more about in a future post), who loved the idea and started working on a recipe. Tests were sent out to several famous bartenders and, when after a while, they received positive feedback, they started producing their gin.

At the start of ‘Save The Queen’ they worked with the honey produced by their own bee colonies, yet after a while they got in touch with other urban beekeepers, at this point they’re selling STQ with honey from Antwerp, Brussels and Ghent as well. Because they only use raw honey and there’s no monoculture, every batch tastes slightly different, which makes every batch unique. Every batch is made up out of 300 to 800 bottles, around every bottle neck there’s a card saying which city and what batch you’re gin is from. (see next picture) All cards are handnumbered.

The endresult contains raw honey, fourteen botanicals and has an ABV of 46°. What sets them apart from other gins with honey is the amount they add, it gives the gin a lovely golden hue (After shaking, because it sinks to the bottom when sitting still.) The other botanicals, which consist out of a balanced classic mix are both macerated and hung up in a bag in the distillation column. This concept of both steeping and racking results in more aromatic infusing.

IMG_20170716_121511

In the nose there’s a faint herbal front (liquorice and nutmeg) with a whiff of soft sweetness. In the mouth there are stronger botanicals apparent (ginger, orris, cubeb pepper and cardamom), the honey follows and adds a lovely mouthfeel, almost velvety. The aftertaste is vivid and long with notes of lavender, cinnamon and ginger. Save The Queen is the perfect sipping gin, both neat and on the rocks, yet certainly combines with tonic.

Save The Queen Gin suggests 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 10-12,5cl strong sparkling (dry) tonic (Thomas Henry, Schweppes Premium Original or Fentimans Tonic Water garnished with rosemary and juniper berries.

Tonicwise they have added the best tonics for their gin. (Classic Thomas Henry is one of my altime favorite mixers to give a gin the necessary breathing space.) Rosemary is a fantastic garnish, yet I went for thyme (my favorite herb). Or why not go for a gin tonic flight, garnished with rosemary, thyme and oregano? By all means, avoid aromatic tonics, they will ruin the well-balanced flavor profile.

IMG_20170720_143348_100

From the moment I had Save The Queen in my hands I wanted to break the seal and get going, because I had a plan for this gin that exceeds a regular GT in every way. I was going to make a gin-based ‘Penicillin’. This cocktail, created by Sam Ross in 2005, combines Scotch with ginger syrup, honey syrup, lemon juice and peated Single Malt. I switched the Scotch and honey syrup for Save The Queen, added ginger syrup, fresh lemon juice, topped it with Koskue, Cask aged Rye gin, and garnished with both fresh and candied ginger. This combo was to die for. The STQ-‘Ginicillin’ has easily become a personal favorite ‘modern classic’.

Cheers,
Matthias!

5 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.