The Belgian Ginvasion: St. Cruyt

(scroll down for English!)

Geestelijken en drank gaan al eeuwenlang hand in hand: België kent een rijke geschiedenis aan trappistenbieren, gebrouwen door monniken van de orde der cisterciënzers, binnen de muren van hun abdij. In Frankrijk kennen we de kruidenlikeur Chartreuse van de Kartuizers, gebaseerd op een kruidenelixer van 130 verschillende planten, dat ze al sinds 1605 in hun bezit hebben, en zo zijn er nog talloze voorbeelden te vinden.

De gin die ik vandaag bespreek, St. Cruyt – Abbey Dry Gin. (naar de oude schrijfwijze voor het woord ‘kruit’), wordt niet binnen de muren van een klooster, gebrouwen door monniken, maar is wel een samenwerking tussen de drie mannen van Belgin uit Leuven, stokerij VdS uit Aalst, een tweesterren restaurant en een herborist-pater van een Belgische Norbertijnenabdij, gebaseerd op een 1200 jaar oud document, het ‘Capitulare De Villiss Vel Curtis Imperii’, geschreven omstreeks het jaar 800 door de Benedictijnse abt Ansegisus in opdracht van Karel De Grote.

Het Capitulare was een verzameling religieuze en wereldlijke wetten die door Karel De Grote waren uitgevaardigd. En een ervan ligt aan de basis van St. Cruyt: een lijst van 73 planten die Karel de Grote in alle keizerlijke domeinen wilde geteeld zien om diverse redenen: om te eten of te drinken, omdat ze geneeskrachtige functies hadden of gewoon omdat ze mooi waren om naar te kijken. Op deze manier had Karel de Grote een vorm van eenheid in zijn rijk. Ik ga niet de volledige lijst van planten uitschrijven, maar hier kan je ze zelf raadplegen.

St. Cruyt wordt gemaakt aan de hand van 50 botanicals, waarvan een groot deel terugkeren in het Capitulare, al is dit niet voor elke botanical het geval. Kruidnagel bijvoorbeeld is aanwezig in de gin, maar maakt geen deel uit van de Middeleeuwse lijst, verder worden ook nog kruidnagel, muskaatnoot, zoethout, steranijs en andere warmzoete kruiden en specerijen gebruikt. Ook blijven ze trouw aan België, door hop van eigen bodem te gebruiken. Kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn komen dan wel weer uit de lijst van abdijkruiden. De balans is mooi opgemaakt.

In de neus komt de gin heel zacht binnen, er is jeneverbes, maar deze wordt belegeid door een toegankelijke, zoete kruidigheid. In de mond dansen de aroma’s in het rond. Een vrij pikante dans die zich over de volledige tong laat gelden. Een kleine ziltigheid volgt en wordt daarna floraler (bloemblaadjes?). De lippen en tong prikkelen na, heel even komt de neus open te staan, ik moet denken aan munt, peper en citrus. De smaak is veel complexer dan de geur. De afdronk is warm en middellang, wordt terug wat zoeter naar het einde toe.

St. Cruyt suggereert op hun website 3 perfect serves:
(1) 5cl gin, Erasmus Bond Tonic, gegarneerd met een zeste van limoen of sinaas en salie
(2) 5cl gin, Indian tonic (geen merksuggestie), zonder garnituur
(3) 5cl gin, Schweppes Premium Pink Pepper, gegarneerd met jeneverbessen, zeste van citroen en zwarte peper

Ikzelf ging ook een stap terug in het verleden en besloot in plaats van een Tonic water gebruik te maken van een klassieke Tonic Syrup. Het Canadese 3/4oz Tonic is een siroop gebaseerd op een oud recept om tonics te maken. Het concentraat wordt toegevoegd aan 5cl gin. De 3/4oz staat voor de perfecte hoeveelheid om toe te voegen: ongeveer 2,2cl, waarna je afwerkt met een kleine 10cl bruiswater. De siroop is krachtig en vol van smaak en vergt even een andere mindset, maar doet het plaatje perfect kloppen, de kleur komt van het natuurlijke extract van de schors van Cinchona.

IMG_20170725_092531_762

Belgin heeft met St. Cruyt een mooie terugkeer gemaakt naar de roots van kruidengebruik en deze werd vorig jaar ook door ‘The Gin Masters’ bekroond, hun gin ontving toen de gouden medaille in de categorie ‘Super Premium Gin’. Ondertussen hebben Toni, Frederik en Filip in juni nog een volgende gin op de markt gebracht: ‘Belgin Fresh Citrus’, waarmee hun teller op 5 gins komt te staan. Hun ginvasion lijkt dus ook nog lang niet voorbij. Voor meer info achter de drie vrienden en hun doel kan je mijn review lezen over de ‘Belgin Fresh Hop’.

Durf genieten,
Matthias

ENGLISH language_icon-03


Clergy and the production of alcohol have gone hand in hand for centuries: Belgium and several other countries have a rich history brewing ‘trappist beer’, brewed by Cistercian monks inside the monasteries. In France there’s Chartreuse of the Carthusian monks, based on an elixir of 130 herbs that they’ve been making since 1605 and that’s only the tip of the iceberg.

The ginvader I’ll be talking about today, St. Cruyt – Abbey Dry Gin (Cruyt is the old Dutch spelling of ‘herb’), isn’t made within the walls of a monasterie, neither is it ancient. It’s a collaboration between the three guys from Belgin (Leuven), distillery VdS, a 2 Michelin star restaurant and a herborist-friar from the Belgian Norbertine Order, based on a 1200 year old document, the ‘Capitulare De Villis Vel Curtis Imperii’, written around the year 800 by the Benedictine Abbot Ansegisus, for Emperor Charlemagne (Charles the Great, Charles I).

The Capitulare was a collection of religious and worldly laws concerning the governance of Charlemagne. One of these laws is the base of St. Cruyt.: a list of 73 plants and herbs that Charlemagne wanted to see present on all royal estates for different reasons. Some were for consumption, others medicinal, some ornamental. This way Charlemagne had a pretty clear view of what estates were part of his Empire. More info can be found here.

St. Cruyt is made of 50 botanicals, of which a great deal are part of the Capitulare, even though this isn’t the case for every botanical used, cloves, for example. Other warm and sweet spices used in the gin are Nutmeg, Liquorice and Star Anise. Staying true to their Belgian roots they also included hops. Herbs like sage, thyme and rosemary are several ones from the monastic garden. The balance is well kept, as it isn’t easy with such a broad array of botanicals.

In the nose the gin is very mellow, there’s juniper accompanied by a sweet herbal front. In the mouth the aroma’s dance around, it’s a spicy dance that’s apparent on the entire palate, a little saline seduction follows and ends with more floral tones. The lips and tongue keep tingling and for a split second the spiciness reaches the nose. I’m thinking of mint, pepper and citrus here. The taste is way more complex than the smell. The aftertaste is warm and medium long, getting a bit sweeter towards the end.

St. Cruyt suggests 3 perfect serves:
(1) 5cl gin, Erasmus Bond Tonic, garnished with lime or orange peel and sage
(2) 5cl gin, Indian tonic (no suggested brand), no garnish
(3) 5cl gin, Schweppes Premium Pink Pepper, garnished with lime peel, juniper berries and black pepper

For my perfect serve I went back in the past as well, to the roots of Tonic, using a tonic syrup in stead of tonic water. ¾ oz Tonic is a syrup based on the classic recipe of extracting quinine from cinchona bark. The concentrate is to be added to 5cl gin. The name itself is the perfect amount you need to add: ¾ oz. Top with about 3oz soda. The syrup is intense and full of flavor, it takes a different mindset, yet its taste is out of this world, the amber color is the result of natural extraction of the cinchona bark.

IMG_20170725_092531_762

Belgin made a lovely tribute to the classic use of herbs with their St. Cruyt Gin and were also awarded a gold medal by the Gin Masters (London) in the category ‘Super Premium Gin’. In the meanwhile, Filip, Toni and Frederik from Belgin have been working on a fifth gin in their array, ‘Belgin Fresh Citrus’. Proving their ginvasion is anything but over. If you want to know more about their mission, read my ‘Belgin Fresh Hop’ review.

Dare to enjoy life,
Matthias.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.