The Belgian Ginvasion: Lindemans Gin Clear & Red

(scroll down for English!)

Behalve de FG20-3 en The oriGIN maakt stokerij De Moor uit Aalst nog twee gins in eigen naam, namelijk de Lindemans Clear en Lindemans Red. Beide gins zijn een samenwerking met brouwerij ‘Lindemans‘, zesde generatie familiebrouwers uit Vlezenbeek, het Pajottenland, niet zo ver van Brussel. Het was op hun vraag dat Patrick Van Schandevijl, meester-distilleerder, aan het werk ging met een oer-Belgisch product: het kriekenbier op basis van Lambiek.

Tijdens mijn bezoek aan stokerij De Moor (daarover meer in mijn artikel over FG20-3 en The oriGIN), ging het uiteraard ook over dit pronkstuk van Belgisch teamwork. “Alles begint bij de ‘Lindemans Oude Kriek Cuvée René’, waar zowel de vrucht als de pit worden gebruikt. En let op, qua smaak valt dit bier uiteraard niet te vergelijken met de populaire zoete ‘kriek’ die vaak op cafe gedronken wordt. Krieken heten in het Engels dan ook ‘sour cherries’.”, vertelt Patrick. “Hetzelfde met de Lindemans Red eigenlijk, ze ziet er dan wel rozerood uit, mensen denken onmiddellijk ‘ah het zal wel iets zoets zijn’, maar dan kom je bedrogen uit. Er zit een subtiele zoetigheid in, maar die is absoluut niet dominant, het zijn eerder kruidige gins. Voordat je begint te mengen moet je de gins eens puur gedronken hebben. De gelaagdheid van de smaak in combinatie met het aroma van de krieken komt hier het mooist tot hun recht.”, Patrick vertelt verder hoe de samenwerking begon en hoe hij gepassioneerd is door de zoektocht naar de juiste balans.

Zowel de Lindemans Clear als Red bestaan uit eenzelfde basisgin: ze zijn beiden gebaseerd op een distillaat van de Oude Kriek. Het verschil, duidelijk aanwezig in de kleur, is dat aan de ‘Red’ nog vers kriekensap wordt toegevoegd, hetzelfde sap dat ze gebruiken voor de klassieke Lindemans Kriek. “De rode kleur was in het begin een groot pijnpunt.”, vertelt Patrick, “Gelukkig hebben we na verloop van tijd een oplossing gevonden.

De basisgin waarop de Lindemans Gins gebaseerd zijn bevat heel wat dominante smaken. De combinatie van kaneel, kardemom, steranijs en nootmuskaat geeft een heel erg warme, diepe smaakbelevenis. Daarboven komen de citrus (citroen- en sinaasappelschil) en de lavendel. De jeneverbes is subtiel aanwezig, koriander en de meer aardse smaken van angelica en orris blijven wat achter. Gek genoeg heb ik in de geur van de Clear, tegen alle verwachting in, meer krieken dan in de Red. In smaak zit er zelfs iets zoet/notig in denk aan ‘Maraschino‘ likeur. De Red is speelser, met meer aanwezigheid van aciditeit, daar blijft de kriek ook iets meer hangen. De vergelijking is een vreemde, maar leuke ervaring. Ze naast elkaar proeven zet de verschillen tussen beide gins mooi in de verf. Allebei hebben ze een ABV van 46°, wat hen een stevige body geeft om mee te werken.

Lindemans Clear krijgt 1 perfect serve:
(1) 4,5cl gin, 12,5cl Indian Tonic, zeste van grapefruit en wat verse rozemarijn.

Lindemans Red wordt op de achterkant van de fles aanbevolen met een neutrale tonic, maar wordt online onmiddellijk in een cocktail gebruikt, bedacht door Manuel Wouters van Antwerpse cocktailbar ‘Sips’:
(1) 4,5cl gin, 3cl rozepompelmoessap, 1cl suikersiroop, schuimwijn en zeste van citroen.

Na zelf wat experimenteren bleef ik met de Clear voor de perfect serve bij het aanbevolen kwartet, al veranderde ik de verhouding naar 5:10, en gebruikte ik Schweppes Premium Original. De pompelmoes paste er fantastisch bij en de rozemarijn gaf het een welkome kruidige opkikker.

Met de Red maakte ik een ‘Sour Cherry Lambic Collins’. Ik voegde 5cl gin, 1cl Luxardo Maraschino likeur, 1 cl suikersiroop en 2cl citroensap toe aan een groot glas gevuld met ijs. Even stirren en vervolgens aftoppen met sodawater. Enorm verfrissend en qua alcoholpercentage niet te hoog. Perfect als aperitief of een terrasbezoek op een warme zomermiddag.

IMG_20170722_130538_658

Uiteindelijk voegde ik dan nog de twee gins samen in een ‘Lindemans Ultimate Experience‘, een combinatie van de voorgestelde cocktail op basis van de Red en de perfect serve van de Clear: 4,5cl Clear, 3cl Pompelmoessap, 1 dash Pompelmoes bitters, Ijs erbij en goed roeren. Toppen met Fever-Tree Naturally Light, nog wat ijs toevoegen en afwerken met een takje rozemarijn en wat zeste van pompelmoes. Op het einde nog een float van 3cl Lindemans Red.

IMG_20170727_112909_028

Patrick Van Schandevijl bewijst met de Lindemans Gins dat de Belgische biercultuur en het rijk stookverleden perfect gecombineerd kunnen worden. Met de juiste knowhow en goed gemaakte producten kan men meer richtingen uit dan men initieel zou denken.

Schol,
Matthias!

ENGLISH language_icon-03


Next to the ‘FG20-3’ and ‘The oriGIN’ stokerij ‘De Moor’ from Aalst produces two more gins under own license: Lindemans Clear and Lindemans Red. Both gins are a collaboration with Lindemans Brewery, a 6th generation family company located in Vlezenbeek, near Brussels. It was their idea to get in touch with Patrick Van Schandevijl, master-distiller, started working with a typical Belgian product: Kriek Lambic, a style of Belgian beer made by fermenting Lambic with sour cherries.

Lambic is a sour and dry Belgian beer, fermented spontaneously with airborne yeast said to be native to Brussels, Belgium

When I was visiting De Moor (read my article on FG20-3 and The oriGIN), we also talked about these showpieces of Belgian teamwork. “It all starts with ‘Lindemans Oude Kriek Cuvée René’, where both the fruit as kernel are used to create the beer. And keep in mind that, when tasting, this beer can’t be compared to more modern ‘kriek’ brands. The English don’t just call it ‘sour cherry’ for no reason.”, Patrick says, “Same goes for the Lindemans Red, while it looks red/pink, people immediately think it’s going to be sweet… Yes, there is a subtle sweet side, but if that’s what you aiming for, it might not be your best bet. They’re more herbal. And important! Before you thrown them in a mix, try them neatly. The layers of flavor and the sour cherry aroma are worth it”, Patrick keeps telling about the search for a balanced taste.

Both the Clear and Red are made of the same base spirit, combined with an ‘Old Kriek’ distillate. The difference, most noticeably in color, is that the ‘Red’ has pure sour cherry juice added, the same juice they use for their beers. “The red color was very difficult to maintain”, Patrick says, “Luckily we found a solution”.

The base distillate of the Lindemans Gins consists of quite some dominant flavors. The combination of cinnamon, cardamom, star anise and nutmeg, results in a warm, deep flavoring sensation. Next to that the citrus (lemon and orangepeel) and the lavender arise. The juniper berry is subtle, koriander and the other earthy flavors. (Angelica and Orris) remain at the back. Funnily enough, I got more cherry in the nose when trying out the Clear than I had with the Red. In the taste, there’s even something sweet and nutty (Think Maraschino). The Red is more playful, with a more apparent acidity, the cherry stays a little longer. Comparing the two is an odd, yet fun experience. Tasting them one after the other showcases their differences beautifully. Both of them have an ABV of 46°, resulting in a strong body to work with.

Lindemans Clear suggest 1 perfect serve:
(1) 4,5cl gin, 12,5cl Indian Tonic, grapefruit zeste en some rosemary.

Lindemans Red suggests using a neutral tonic, yet is featured on the Lindemans website in a cocktail, by Manuel Wouters, head bartender at ‘Sips‘ (a cocktailbar in Antwerp).

(1) 4,5cl gin, 3cl pink grapefruit juice, 1cl simple syrup, prosecco and lemonzeste.

After trying several combinations I decided to stick with the original preferred serve, using Schweppes Premium Original in a 5:15, next to rosemary and rosemary. A wellbalanced mix.

With the Red I made a ‘Sour Cherry Lambic Collins’, using 5cl gin, 1cl Luxardo Maraschino, 1cl simpe syrup, 2cl lemon juice in a highball glass filled with ice. Stir for a second and top it off with soda. A true thirstquencher with a lower amount of alcohol than most cocktaisl, perfect as an aperitif.

IMG_20170722_130538_658

I also combined both gins in a ‘Lindemans Ultimate Experience‘, A combination of both the perfect serve of the clear and a perfect serve of the red: 4,5cl Clear, 3cl fresh grapefruit juice, 1 dash grapefruit bitters, add ice and stir well. Top with Fever-Tree Naturally light and add a sprig of Rosemary. Add some more ice and a zeste of grapefruit. Finish with the 3cl of Lindemans Red.

IMG_20170727_112909_028

Patrick Van Schandeijl proves with the Lindemans gins that the Belgian Beer Culture and its rich distilling past can be perfectly combined with the more modern trend of distilling gin. With the right knowhow and great products one has endless possibiities.

Cheers,
Matthias!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.