The Belgian Ginvasion: Musa Lova

(scroll down for English!)

Al jaren zijn Leuvenaars Fabian Deckers en echtgenote Evy Meuleman, uitbaters van brasserie ‘Improvisio’, bezig met alcoholische dranken op basis van bananen. Het begon met twee likeuren, een op basis van koffie (17°), een andere op basis van honing (35°), daarmee wonnen ze overigens ook de ‘research award’ tijdens ‘The Flemish Primitives’ in 2011. Later verscheen een op sherry vaten gerijpte versie van de bananenhoninglikeur (38°). De uitwerking van deze producten gebeurde telkens in samenwerking met prof. Rony Swennen van de KU Leuven. De likeuren zijn echte streekproducten, zo komt de koffie van bij een branderij uit Rotselaar en de honing van Leuvense imkers. Sinds 2015 maken ze ook ‘Musa Lova Gin’, de Ginvader van vandaag.

De keuze om met bananen te werken is niet willekeurig. Onder leiding van bovengenoemde prof. Swennen bezit de KU Leuven namelijk de grootste collectie bananensoorten ter wereld. Met meer dan 1500 plantjes die er bewaard worden mag de stad zich dan ook ‘wereldhoofstad van de banaan’ noemen. Een titel van groot belang, vermits de banaan in sommige landen een fundamenteel deel uitmaakt van het basisvoedselpakket. Om hier ook hun steentje bij te dragen, wordt een deel van de opbrengst van alle Musa Lova-producten geschonken aan ‘Project Kisangani’. Dit wordt tevens ook begeleid door prof. Swennen. Met het project probeert men in de Democratische Republiek Congo boeren te informeren over de optimale teelt van de vrucht, helpen ze met uitbreiding van infrastructuur en zo verder. Meer info vind je op hun website.

Musa Lova Gin komt in een stevige, stenen, gitzwarte fles van 70cl met een opdruk die is ontworpen door de Congolees/Belgische kunstenaar, Guy Atafo. We zien het wapenschild van Leuven staan, versierd met bananenbladeren. Ook de naam van de gin verwijst met ‘Musa’ naar het geslacht van bananenplanten. Belangrijk voor Fabian en Evy is dat ze naast de streekproducten werken met ‘Fairtrade’ bananen. De soort, Cavendish, is de typische gele, kromme bananensoort die wereldwijd het meest gekend is en verdeeld wordt sinds de Panamaziekte de vorige soort, Gros Michel, verwoestte. Verder vertrekken ze, zoals meestal het geval is van een neutrale graanalcohol en een dozijn andere botanicals. Jeneverbes, angelica en koriander als klassieke basisspelers, daarnaast een gezonde mix van vaak voorkomende botanicals (kardemom, zoethout, kaneel, sinaasappel, citroen, rozemarijn, lavendel, munt en anijs). Ze klokt af op 41° ABV.

In de neus, van zodra je de fles ontkurkt, tijdens het uitgieten en zowel puur als op ijs, krijg je een dominante geur van banaan. Ze geurt zoet en rijp, maar aangenaam als je de vrucht weet te appreciëren, een kleine vergelijking met ‘Pisang Ambon’ kan ik hier niet uitsluiten. In de smaak evolueert ze wel naar een volwaardige gin met eigen karakter. In de smaak laat anijs zich gelden, ook de jeneverbes komt aan bod. Veel zoete florale tonen, onder andere kardemom en zoethout. De afdronk is warm en middellang, hier keert de banaan voorzichtig terug, die even op de achtergrond was verdwenen.

Musa Lova suggereert 1 (brede) perfect serve:
(1) 5cl gin, een klassieke tonic en 2 tot 3 garnituren die ook in de gin gebruikt worden.

Ik ging voor de Fever-Tree Naturally Light, om de gin gewoon haar ding te laten doen. Als een gin ervoor kiest op zich volgens een (of meerdere) specifieke botanicals te profileren, zoals bij Musa Lova het geval is, dan mag die ook de bovenhand behouden. Het lijkt mij ongewenst om die volledig te proberen maskeren met andere botanicals. Als garnituur voegde ik er een kleine zeste van citroen en jeneverbessen aan toe.

Fabian was zo vriendelijk mij ook te voorzien van de likeuren die Musa Lova uitbrengt. Met de zachte Musa Lova Koffie maakte ik een Espresso Gintini (een variatie op de Espresso Martini). 1 deel vodka, 1 deel Musa Lova Gin, 1 deel Musa Lova Koffielikeur en 1 verse shot Espresso, samen in de shaker met ijs. Goed schudden en zeven in een martiniglas, gegarneerd met enkele koffieboontjes. Een uiterst geschikt digestief. Voor de bananenhoninglikeur had ik dan weer een ‘Silver Jubilee’ in gedachten, een cocktail op basis van 6cl Gin, 3cl bananenhoninglikeur en 1,5-3cl room (afhankelijk van recept en gevoel), ik gebruikte daarvoor ook de Musa Lova Gin om de banaan hier volledig tot haar recht te laten komen, een soort ‘Cavendish Jubilee’. Je kan haar kwaliteiten maar uitspelen. Perfecte garnering is wat kwalitatieve donkere chocolade.

Met zowel de likeuren en gin van Musa Lova hebben Fabian en Evy een leuk product in handen voor de liefhebber. Verder zeker niet onbelangrijk de keuzes die ze maken om te werken met zowel streekproducten als Fairtrade producten en hun opbrengst deels aan een goed doel schenken.

Geniet,
Matthias

ENGLISH language_icon-03


For years Fabian Deckers and Evy Meuleman, a couple from Leuven who own restaurant ‘Improvisio’, have been experimenting with alcoholic beverages based on bananas. It started with two liqueurs, one based on coffee (17°/34 proof) and one based on honey (35°/70 proof), later on in 2011 they even won the ‘research award’ during ‘The Flemish Primitives’. Not too long after that a sherry cask aged version of the honey liqueur was released (38°/74 proof). All products they make are in cooperation with professor Rony Swennen from the Catholic University in Leuven. The liqueurs are all locally made, using coffee from a local roastery and honey from beekeepers in Leuven. In 2015 they decided they wanted to release ‘Musa Lova Gin’, today’s ginvader.

The decision to work with bananas wasn’t random. Prof. Swennen, who I mentioned earlier, is responsible for the largest collection of banana plants in the entire world. With over 1500 species Leuven can call itself ‘Banana capital of the world’. Bananas are of great importance, as the fruit, which we have for breakfast or in desserts, is part of the basic diet in several countries. That’s why Fabian and Evy decided to donate a part of their ‘Musa Lova’ profits to ‘Project Kisangani’, which is also led by Prof. Swennen. With this project they try to inform farmers in the Democratic Republic Congo about optimal cultivation methods and help expanding and improving their infrastructure.

Musa Lova Gin comes in a sturdy, pitch black, 70cl bottle with a print designed by Belgian/Congolese artist Guy Atafo. He adorned the coat of arms of Leuven with banana leaves. The name of the gin refers to bananas as well. ‘Musa’ is the name of the genus of plants. Fabian and Evy decided to work with Fairtrade bananas only. The type, Cavendish, is the banana most commonly seen and used internationally ever since the Panama disease destroyed the ‘Gros Michel’ in the 1950’s. A neutral grain alcohol and a dozen other botanicals are used to get the final result. Classic base botanicals include Juniper, angelica and coriander, the others (cardamom, liquorice, cinnamon, orange, lemon, rosemary, lavender, mint and anise), are commonly encountered as well. The gin has a final ABV of 41° (82 proof).

In the nose, as soon as you open it, during the first pour and in the glass, neat or on the rocks, there’s a dominant smell of banana. She’s sweet and ripe, but pleasant if you appreciate bananas, I can’t keep myself from comparing it faintly to ‘Pisang Ambon’. In taste it evolves to a gin with a more mature flavor. The anise is present next to juniper berries. Followed by a lot of sweet and floral tones (cardamom and liquorice). The aftertaste is warm and medium long. The banana carefully returns after disappearing to the background for a while.

Musa Lova Gin suggests one perfect serve:
(1) 5cl gin, a classic tonic, garnished by 2-3 botanicals you can find in the gin.

I used Fever-Tree Naturally Light as a tonic, just to let the gin have all room to play. If a gin chooses to highlight one or more botanicals as its main flavoring agents, I want to be able to taste them, not mask them. I added some lemon peel and juniper berries to the end result.

Fabian was so kind to send me the three Musa Lova liqueurs as well. So I started mixing: with the Musa Lova coffee liqueur I made an Espresso Gintini (A riff on the Espresso Martini), 1 part vodka, 1 part gin, 1 part Musa Lova coffee liqueur, 1 shot of espresso. Shake with ice, strain and serve up, garnished with several coffee beans. A fitting digestive cocktail. With the honey liqueur I made a ‘Silver Jubilee’, a cocktail based on 2 parts gin, 1 part banana liqueur and ½-1 part cream (depending on the brand/your own pref.), I also used ‘Musa Lova Gin’ and named it the ‘Cavendish Jubilee’, going full on bananas with this one. Perfect garnish for this one is dark chocolate.

Both the Musa Lova liqueurs and gin are a fun product, made by two passionate people. And let’s not forget their decision to work with both fairtrade as local products, and the fact they support a good cause with it. Which is an important factor in supporting brands and their products.

Enjoy,
Matthias.

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.