The Belgian Ginvasion: HAVN Gin

(scroll down for English!)

HAVN is een rasecht Antwerps ginmerk, de reeks bestaat uit vier verschillende gins, allen vernoemd naar een wereldhaven: Kopenhagen, Bangkok, Marseille en Antwerpen. De gin is tot stand gekomen toen Steve Symons, Antwerps ondernemer en oprichter van Buzzispace, (een duurzaam designmerk dat ruimtes onder handen neemt door in de eerste plaats de akoestiek te herzien) samenzat met Sas Adriaenssens, een award-winning ontwerpster en culinair talent. Zij zou met haar kennis en passie voor elke haven een uniek smakenpalet moeten samenstellen. Met een slogan als ‘Taste the world’, laten ze onmiddellijk die ambitie zien. Sas Adriaenssens contacteerde vervolgens Seppe Nobels, chefkok van Graanmarkt 13, om vier complexe foodpairings met elk hun eigen kenmerken te ontwikkelen, passend bij de gekozen havensteden.

Voor het distillaat van de gin werkte HAVN samen met Belgian Spirits Company, het bedrijf van Pieter-Jan Frooninckx, een gekende naam in de ginwereld. Pieter-Jan maakt in zijn distilleerderij likeuren, vodka, rum of gin op maat van zijn klanten. Ze zoeken samen welke botanische mix het mooiste resultaat oplevert of beperken zich enkel tot het distilleren zelf, op welk moment van het proces ze moeten inspringen, dat bepaalt de klant.

De vier gins komen in een fles die gelakt is met een verf die onder spanning wordt gezet, waardoor een uniek patroon ontstaat dat op een geweldige manier licht weerkaatst. De gins komen in een verschillende kleur lak: Mat zwart is Antwerpen, Brons is Marseille, Zilver is Kopenhagen en Goud is Bangkok. Ook staan er telkens enkele belangrijke botanicals op de gin. Bij de Bangkok zijn die citroengras, gember en blad van kaffirlimoen. Deze frispittige combinatie doet je onmiddellijk wegdromen, ze is helder en heeft een mooie floraliteit. Ook leuk zijn de coördinaten die vermeld staan op de fles. Ze eens door je favoriete online kaartendienst draaien levert een tof resultaat op, neem een glas in de hand en waan je echt even weg van thuis. En net die ervaring is de gedachte achter HAVN, om te proeven van andere culturen.

In de neus laat de Kaffirlimoen zich van haar mooiste kant zien. Vol aromatisch, fris en toch met diepgang. Ze blijft hangen terwijl je het glas aan je lippen zet, alwaar de kruiden je groeten. Een klassieke citrus/kruidig geörienteerde smaak volgt, de gember komt achteraan, tintelend op de tong, halfdroog op de lippen. De afdronk is speels, maar vrij kort.

HAVN Bangkok heeft op hun website 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, Ginger Ale, citroengras, limoen en chilipeper

Ikzelf twijfelde voor het maken van een GT tussen LE Tribute en Fentimans. De Tonic die duiteindelijk de kwaliteiten van HAVN het mooist in de verf zette voor mij was LE Tribute. De zeste van limoen pairde perfect.

Als cocktail maakte ik een pimped Gin Gin Mule, een variant op de momenteel super populaire Moscow Mule (vodka, limoensap, gemberbier.) De GGM is uitgevonden door Audrey Saunders (ook gekend als de Libation Goddess, uit New York). Ze mengt gestampte munt met limoen, gemberbier en gin. Ikzelf koos voor Pimento, een gemberbier met toegevoegd aroma van Chilipeper. Deze smaakbom, in combinatie met de frisse munt, HAVN BKK en limoen voelt alsof er een Oosters feest losbarst op je lippen en tong. Vurig en sensueel. Ik ben na beide serves meer overtuigd van de kwaliteiten van HAVN in deze mix dan in de klassieke Gin Tonic.

Het idee achter HAVN is mooi, het verhaal klopt en de mogelijkheden eindeloos, ook zijn de flessen een ware streling voor het oog. Maar verbreed je horizon bij het schenken van deze gin, het past nog ook, daarenboven hebben ze sinds kort ook nog een serie rums uitgebracht.

Groeten,
Matthias

ENGLISH language_icon-03


HAVN is a true Antwerpian Ginbrand, they have a series of four different gins, all named after a city with worldfamous harbor: Copenhagen, Bangkok, Marseille and Antwerp. The gin came to existence when Steve Symons, entrepreneur and founder of Buzzispace (An innovative furniture and acoustic products manufacturer) joined forces with Sas Adriaenssens, an award-winning designer and culinary talent. She’d use her knowledge and passion to come up with the flavor combinations that fit the different harbors perfectly. With their motto ‘Taste The World’, their ambitions are clearly visible. After designing the flavor profiles Sas contacted Seppe Nobels from ‘Graanmarkt 13’ to creat four complex food pairings as well, fitting both the gin and its complimentary harbor.

For the gin itself HAVN teamed up with Belgian Spirits Company, company of Pieter-Jan Frooninckx, a well known name in the Belgian Industry. Pieter-Jan makes liqueurs, vodka, rum, or gin together with his clients. They’ll look for the right botanical balance, or if distilling is the only thing their client needs, limit themselves to that. It’s all up to the brands.

The four gins come in a beautiful bottle. The paint job gets an electrical charge to create the pattern on the bottle, reflecting the light in a unique way. All gins get another paint job. Antwerp is matte black, Marseille bronze, Copenhagen silver and Bangkok gold. Next to that, the main botanicals are mentioned on each bottle. Bangkok has lemongrass, ginger and kaffir lime leaves as main flavoring agents. This fresh and spicy combo is clear, crisp and has a beautiful floral depth. Also fun are the coordinates on the bottles. Look them up with your favorite online maps service to see where the origin of your bottle lies, do it while sipping HAVN and you’ll undergo the entire experience behind the brand: To taste other cultures.

In the nose there’s Kaffir lime leaves, beautiful. Fully aromatic, fresh and still with added depth. She stays while bringing the glass to the mouth and that’s where the herbs greet you. Followed by a classic citrus and herbal flavor, followed by a spicy tingle on the tongue. Ginger! The aftertaste is playful, yet short.

HAVN Bangkok suggests 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, Ginger Ale, lemongrass, lime & chilipeper

When looking for a tonic to create a perfect serve myself I had a difficult time deciding between Fentimans and LE Tribute Tonic. Though after giving both a thorough try, I was convinced LE Tribute accompanied the qualities of HAVN the most, though Syndrome or East Imperial Old World might work as well. A twist of lime was my garnish of choice.

The cocktail I decided to make was a twist on the Gin Gin Mule, a variation of the Moscow Mule (vodka, lime, ginger beer). The Gin Gin Mule was invented by Audrey Saunders (known as the Libation Goddess, New York), mixing mint, lime, ginger beer and gin. I decided to add Pimento, a ginger beer with added chili. These bold flavors together felt like there was Asian fireworks going on in your mouth. After trying both the GGM and a regular GT, I’m sure HAVN fits bolder mixes better, a true cocktail gin.

The idea behind HAVN is great, the story fits the bottle and the possibilities in cocktails are endless due to the different flavor profiles, the bottles themselves are a piece of art. Broaden your horizon when drinking. And if you want more HAVN, check out the rums they recently released.

Cheers
Matthias

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.