The Belgian Ginvasion: Craywinckelhof Crow Gin

(scroll down for English!)

Craywinckelhof bevindt zich in Lubbeek, bij Leuven. De prachtige vierkantshoeve in het Hageland huisvest gastenkamers, verschillende ontmoetingszalen maar ook, en daarover gaat het uiteraard, een brouwerij én stokerij. Louis Schrevens, brouwer en stoker van dienst, maakt er verschillende bieren en stookt zijn eigen whisky, eau-de-vie, likeuren, jenever, korenwijn en ook de Craywinckelhof ‘Crow Gin’, de Ginvader van vandaag.

“Black is the Crow
As time goes slow
Enjoying this gin
And the spirit within”

De geschiedenis van de hoeve keert terug tot in de eerste helft van de 19e eeuw, toen een typische hoevebrouwerij zoals vele anderen. Jammer genoeg maakten ook zij de onfortuinlijke roof van de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog mee: al het koper werd toen in beslag genomen of gewoonweg geplunderd. Louis besloot, jaren later, om de hoeve eer aan te doen, na volledige renovatie begon hij terug met het brouwen van bier zoals ze het deden in 1850.

Crow Gin is een small batch gin die wordt gemaakt met een basis van neutrale graanalcohol van 96°. Ze bestaat uit een weloverwogen mix van klassieke en minder voor de hand liggende botanicals en klokt af op 40° ABV. Louis laat de negen verschillende botanicals afzonderlijk macereren en distilleren. Op die manier levert hij keer op keer een gebalanceerd resultaat af.

In de neus zit een aangenaam parfum van zachte citrus, de bittere sinaasappel heeft een vol, lichtzoet en warm aroma. Heel zacht wordt ze bijgestaan door citroen. De jeneverbes werkt als brug, zij komt als eerste binnen bij het proeven. Wat daarna volgt is een speelse pittigheid. De cubebe peper en jamaicapeper winden er geen doekjes om. De warmte die in de neus zat blijft ook hier aanwezig. Korianderzaad, Angelica en Iriswortel, de heilige drievuldigheid van heerlijke aardse tonen geven de diepte die je van een gin verwacht. Toch blijft de gin vrij zoet en zacht en hierdoor heel erg toegankelijk. In de afdronk komt nog een florale toon naar boven. Door ijzerhardkruid te gebruiken, spelen ze in op het belang van lokale ingrediënten.

Crow Gin heeft op hun website geen perfect serve, wat de zoektocht uiteraard interessanter maakt. Omdat de gin een vrij toegankelijke, zoete en zachte smaak heeft, combineerde ik haar met de Fever-Tree Naturally Light. De combinatie werkt, al zou ik wel durven gaan voor een iets meer aromatische tonic hier, zoals de Fever-Tree Mediterranean. Als je eens een compleet andere smaakervaring wil is de East Imperial Yuzu misschien een leuke keuze. Als garnering was het tof om in te spelen op de pittigheid en enkele zwarte peperbollen en een zeste van citroen toe te voegen. Beide botanicals trekken de smaak veel breder open, zeker bij de Naturally Light.

Ook kreeg ik van Craywinckelhof twee likeuren mee om te experimenteren. Het gebruik van de Kruidenbliksem, een mengeling van meer dan 50 (veelal lokale) kruiden met vaak heilzame werking, zagen jullie al in mijn review van ‘Tanneke Gin’, waar ik er een variant op ‘The Last Word’ mee maakte.

De vlierbloesemlikeur, gemaakt met zelfgeplukte vlierbloesems, gebruikte ik voor het maken van een variatie op de ‘Flower Sour’, een cocktail van Julien Escot uit 2009. Oorspronkelijk gebruikt Julien hiervoor de bekende St-Germain Vlierbloesemlikeur, maar ook de Craywinckelhof bleek meer dan geschikt. 4cl Vlierbloesemlikeur, 2cl Crow Gin, 2cl citroensap, 2 cl appelsap, 1 eiwit en eventueel 2 dashes lemon bitters (Ik gebruikte The Bitter Truth). Een mooie balans tussen zuur en zoet, afgewerkt met een gedroogd rozenknopje. Met haar 20° is het een zachte likeur die je ook kan toevoegen aan een Gin Tonic om die een extra dimensie te geven.

De verscheidenheid aan producten en het belang dat gehecht wordt aan het gebruik van pure ingrediënten uit de streek bieden Craywinckelhof een mooi verhaal. Bekijk zeker eens hun website en als je ooit in het Hageland vertoeft, laat een bezoek dan niet aan je voorbijgaan.

Groeten,
Matthias

ENGLISH language_icon-03


Craywinckelhof is based Lubbeek, near Leuven. This beautiful farmstead consists of guestrooms and meeting rooms, yet, more importantly for us, a brewery ànd distillery. Louis Schrevens, master brewer and distiller, makes his own beers, whisky, eau-de-vie, liqueurs, jenever, maltwine and ultimately the Craywinckelhof ‘Crow Gin’, today’s Ginvader.

“Black is the Crow
As time goes slow
Enjoying this gin
And the spirit within”

The history of the farmstead goes back to the first half of the 19th century. Back then it was just a brewery on a farm, like there were many. Sadly enough they had to endure the confiscating (read ‘plundering’) of copper by the Germans at the and of World War I, as most other breweries and distilleries, hence the reason many disappeared at that point in time. Louis decided to honor the old farmstead, renovating it and restoring it to former glory, including the brewing of beer like they did back in 1850.

The renovation also meant expansion. Adding a distillery gave Louis the opportunity to add a great array of products to his roster. Crow Gin being one of them. Crow is a small batch gin made with neutral grain alcohol of 96° (192 proof). It consists of a carefully picked mix of classic and lesser known botanicals, with a strength of 40° ABV (80 proof). Louis macerates and distills all botanicals separately. This way he delivers a well balanced result each time he’s making a new batch.

In the nose there’s a pleasant perfume of soft citrus, the bitter orange has a full-bodied, lightly sweet and warm aroma. Gently accompanied by some lemon. The juniper berries are the bridge between smell and taste. What follows when first tasting is a playful spiciness. The cubeb pepper and jamaican pepper immediately present, the warmth of the smell still apparent. Coriander Seeds, Angelica and Orris, the holy trinity of earthy notes add the depth you expect in a gin. Overall it’s a very accessible gin due to a certain sweetness it has in its flavor. In the aftertaste there’s a tiny touch of floral notes, caused by the locally harvested vervain.

Crow Gin doesn’t suggest a perfect serve on their website, what makes it more interesting for me to have a look. Because the gin is rather sweet and smooth, I add a Fever-Tree Naturally Light, a combination that works, even though the gin could use something aromatic as well, like the Fever-Tree Mediterranean. If you are looking for a gin that combines with even more aromatic tonics, this might be the one, I also paired it with the East Imperial Yuzu, which was a truly fun experience. As a garnish I added a grind of black pepper and some lemon zeste, both to highlight the greatest feautures of this gin.

Craywinckelhof also hooked me up with two liqueurs to experiment with. The use of ‘Kruidenbliksem’, a mix of more than 50 (mainly local and medicinal) herbs has been showcased in my review of Tanneke Gin in the ‘The Last Word’ cocktail.

The other one I received was their elderflower liqueur, made with handpicked elderflowers. With it, I created a riff on Julien Escot’s 2009 ‘Flower Sour’. Originally made with St. Germain, I used 4cl Craywinckelhof Elderflower instead, combined with 2cl Crew Gin, 2cl lemon juice, 2cl apple juice, 1 egg white and 2 optional dashes of lemon bitters (I used The Bitter Truth), balancing perfectly between sweet and sour, garnished with a dried rose bud. With its 20° it’s a very smooth liqueur which you could add to a Gin Tonic to give it an extra boost.

The wide array of products and the focus on using local products offer Craywinckelhof a beautiful story to tell. Be sure to check out their website and don’t be a stranger if you’re ever around, they’ll gladly receive you and show you around.

Cheers,
Matthias

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.