The Belgian Ginvasion: Ginderella

De snelste afspraak voor The Belgian Ginvasion verliep met Jan Heyneman van ‘Ginderella’ uit Gent. Ik stuurde een uitnodiging, een paar uur later kreeg ik telefoon dat ze geïnteresseerd waren en diezelfde namiddag nog stond ik in de distilleerruimte waar Jan en zijn broer Geert hun gin tot leven brengen. Ginderella werd vroeger gestookt bij Louis van Craywinckelhof, waarover ik onlangs nog schreef, maar ondertussen verhuisden ze naar hartje Gent. Ik ging gewoon de fles ophalen om later nog eens een babbel te doen, maar bleef er uiteindelijk anderhalf uur ‘plakken’, gekluisterd aan de uitleg van Jan over hun gin, en diverse kruiden en onkruiden.

Ginderella is ontstaan tijdens een project genaamd ‘Eet de stad in balans’. Jan neemt het woord: “Mijn broer, Geert, is stadsecoloog van Gent, en was trouwens de allereerste stadsecoloog van Europa. Hij bezit een ongeëvenaarde kennis over planten en kruiden en wilde die toepassen bij het maken van een gin, hij heeft ook de nodige ervaring met het distilleren zelf.” Jan vertelt dat die kennis er toe leidde dat ze geen London Dry gin konden maken, maar kozen om te werken met aparte distillaten. “Elk plantje, kruid, vruchtje, noem maar op, heeft een eigen moment tijdens de stook of een bepaalde temperatuur waarop diens smaak op zijn best is. Alles in één keer door de ketel jagen zou betekenen dat wij aromatisch enorm veel verliezen, en vermits wij zo ongelooflijk veel werk steken in het zelf plukken van onze botanicals, zou dat toch jammer zijn?” Ik knik en kom te weten dat Ginderella gemaakt is met uitsluitend verse botanicals. “Wij werken niet met voorgeprepareerde distillaten of gedroogde kruiden. Enkel zelfgeplukt en vers. Er zijn twee uitzonderingen, de zwarte peper en kaffirlimoen. Hoewel ook vers, kunnen we die niet zelf plukken.

Jan en Geert vinden de meeste overige botanicals in Gent zelf, enkel de jeneverbes wordt tegenwoordig in de Ardennen geplukt. “De gin zelf bestaat uit 9 botanicals die we indelen in drie groepen. Drie invasieve exoten, drie onkruiden en drie klassiekers.”, vertelt Jan. Aan de hand van verschillende distillaten in bokalen en verse plantjes die in de distilleerruimte staan laat hij me kennismaken met de ziel van Ginderella.

Tot de klassiekers behoren de jeneverbes, zwarte peper en kaffirlimoen. De invasieve exoten zijn dan weer planten die hier oorspronkelijk niet bestonden, maar uiteindelijk wel geraakt zijn en nu een serieuze impact hebben: Japanse Duizendknoop, met zijn frisse, zuurzoete smaak. Himalaya Giant, een bes die ze eerst een maand in whisky laten macereren, en tot slot Reuze berenklauw. Onkruid, dat ook de eigenschap kent om andere plantjes te overwoekeren, hoeft daarom geen exoot te zijn, we hebben het over Kleine varkenskers, Hondsdraf en Robertskruid. “Als je trouwens naar het label van de fles kijkt, zie je een tekening van de verschillende kruiden. Het heeft heel lang geduurd voor we een recept hadden waar we allebei tevreden van zijn. We hebben ondertussen van meer dan 200 kruiden en planten distillaten getrokken.”, ik ben gefascineerd door de toewijding van de twee broers.

Ruik hier eens aan.”, glundert Jan. “Dit distillaat is voor een gin die we aan het stoken zijn op aanvraag.” Ik ruik en denk verbaasd na. De geur komt me bekend voor, maar komt onverwachts binnen als distillaat. “We hebben een distillaat van boleten gemaakt.

Werken jullie vaker op aanvraag?” “Ja, toch wel. We noemen het op onze website ‘Private label gin’ en zoeken met de klant naar een mooi gebalanceerd resultaat. Vooral leuk als wij ter plaatse gaan en uitzoeken welke planten groeien in de buurt van hun huis of bedrijf. Mensen weten vaak niet wat voor schatten ze hebben staan. ‘Onkruid is onkruid’ denken ze dan.” Jan trekt een fles uit een doos. “Hier, ik ga je deze eens laten proeven. Dit is ons antwoord op de G’Vine gin.” Hij haalt nog enkele voorbeelden aan. Zo maakten Jan en Geert een gin ter ere van het 25-jarig bestaan van restaurant ‘Elckerlijc’ van Peter De Clercq, voormalig wereldkampioen ‘Barbecue’ en een gin met kruiden die enkel uit natuurreservaat ‘De Bourgoyen’ komen. “In eigen naam maken we ook nog ‘Kruit’, onze witte Vermouth.”, voegt Jan er aan toe. “Combineer die eens met Campari en Ginderella om een Negroni te maken, meesterlijk!”. Ik krijg er zowaar dorst van.

Tijd om te proeven”, zegt Jan met een glimlach. Hij opent een fles Ginderella en geeft me een tasting glas. Als ik ruik krijg ik veel verse aardse tonen binnen met een vleugje zoetigheid. Fruitig, maar niet onmiddellijk van de jeneverbes. Ik proef een frisheid, een licht houtachtig aroma en een lichte prikkeling, die laatste komt van de peper. Jan geeft me een glas water en voegt vervolgens enkele druppels water toe aan het tasting glas. “Ruik nu eens!” Ik zet het glas opnieuw aan de neus en merk hoe de geur compleet losgetrokken is. “Dit is een teken dat we met verse kruiden werken.”, zegt Jan. Ook de smaak is veel breder. De jeneverbes wat meer aanwezig, de afdronk is middellang en fris, de zoetigheid die initieel in de smaak zit, verdwijnt. Als laatste kreeg ik Ginderella met Erasmus Bond Tonic en wat ijs voor me.

Ginderella suggereert op hun website 3 perfect serves:
(1) Klassiek: 5cl gin, 10cl Aqua Monaco, gegarneerd met bladpeterselie en een schijfje citroen
(2) Winter: 5cl gin, 10cl Erasmus Bond Dry, gegarneerd met fijne reepjes peer en zwarte peper
(3) Oranje: 5cl gin, 10cl Erasmus Bond Herbal, gegarneerd met enkele fijne reepjes wortel

Ikzelf koos als perfect serve om te werken met Thomas Henry Tonic, goed in balans met de zoetere kant van de Gin, gegarneerd met enkele braambessen, ik koos ervoor om ze zacht te kneuzen, waardoor er een mooie gloed doorheen de GT liep. Daarnaast maakte ik twee Negroni’s, eentje met Kruit en Campari, zoals voorgesteld op de website van Ginderella zelf, daarnaast nog een andere variant met een andere bitter, Amaro Mondino. Deze amaro komt uit de Bavariaanse Alpen in Duitsland, maar is gemaakt volgens de klassieke regels van de Italiaanse Amari, haar bitterzoete tonen komen van sinaasappel, rabarber en gentiaan. Subtiel anders, maar geniaal! Wil je liever een verfrissend idee dat je kan maken voor grote groepen, bekijk dan eens het recept voor de Ginderella brandnetel-punch.

De plantenkennis van de Heyneman broers en hun missie om alles zo vers en lokaal mogelijk te houden bezorgt hen enkele prachtige producten die zeker het proberen waard zijn. Geen gin om stiefzusterlijk te behandelen.

Geniet,
Matthias!

ENGLISH language_icon-03


Setting up a meeting with Jan Heyneman from ‘Ginderella’ (Ghent) went as smooth as it can get. I sent him an invitation to join ‘The Belgian Ginvasion’, I got a phone call a couple of hours later and that afternoon I was standing in the distilleryroom where Jan and his brother, Geert, bring Ginderella to life. The plan was to head over there, him handing me over a bottle and then meeting up later for a decent talk, though we got talking and an hour and a half later I was still listening to Jan talking about his gin, herbs and weeds.

Ginderella came to existence during a project entitled ‘Eat the city back into balance’. Jan starts: “My brother, Geert, is city ecologist of Ghent, by the way, the first official city ecologist in Europe! He possesses a knowledge of plants and herbs that is unmatched and wanted to use this knowledge by creating a gin, because he had been studying on distilling for years.” Jan tells me that because of this vast knowledge, it would be impossible for them to make a traditional London Dry-gin. “Every single plant, herb, weed or fruit has its own period and temperature during distilling when it reaches its aromatic heights. Going for a single run of all herbs at the same time would mean we’d lose a lot of those fantastic flavors, wouldn’t that be the worst?”, I understand what he’s trying to explain. I find out Ginderella solely consists of fresh products. “We never work we pre-produced aromatics or dried herbs. Only handpicked and fresh. There are two exceptions to this rule, the black pepper and kaffir. Though fresh, we can’t pick them ourselves.”

Jan en Geert forage most botanicals in Ghent, the only exception is the Juniper berries, which they forage in the Ardennes. “The gin itself consists of 3 invasive exotic weeds, 3 local weeds and 3 classic botanicals”, Jan tells me. He shows me a couple of jars in the distillery room, lets me smell them and show me some fresh plats standing there as well. “These are the soul of Ginderella.

The classics are juniper, black pepper and kaffir. The invasive exotic weeds are plants who don’t originate here, yet got imported and were able to survive, even spread at an enormous pace: Japanese Knotweed, with a crisp, sweet taste, Himalaya Giant, a berry that has been soaked in whisky for a month and Giant Hogweed. The used local weeds, which also spread rapidly, are lesser Swinecress, Ground Ivy and Herb Robert. “If you take a look at the label of Ginderella, you can see all nine botanicals in the drawing. It took quite a while to end up with a result we both liked. Though we are happy with the balance now, even though we have distillates of about 200 plants, weeds and herbs.”, I’m fascinated by the dedication of the brothers.

“Smell this”, Jan grins. “This is a distillate we made for a private gin.”. I smell and frown. It smells familiar, yet I can’t put my finger on it. “We made a distillate of boletes.” “Do you often make private gins?” I wonder. “Yes, quite often. We call it ‘Private Label Gin’ and look with our clients for a baanced gin made of all fresh botanicals. It’s especially fun when we go to the company’s location and find out what herbs and weeds grow on the site. They often don’t know what botanical treasures grown overthere. ‘A weed is a weed’ gets commonly said.” Jan hands me a bottle. “Here, try this one, It’s our take on G’Vine.”, more examples are shown. They made a gin for the 25th anniversary of Peter De Clerck’s restaurant ‘Elckerlijc’ (former world championship BBQ’ing). There’s also a gin solely made with botanicals found in a nearby nature reserve called ‘De Bourgoyen’.”We also make ‘Kruit’, our Blanc Vermouth.” Jan adds “You should pair it with Campari and Ginderella to make a Negroni, it’s out of this world!”, I’m getting thirsty.

“Let’s get sipping.”, Jan says with a smile of his face. He grabs a bottle of Ginderella and hands me a snifter. When smelling I get a lot of fresh earthy tones and a whiff of sweetness. Fruity, yet no juniper. I taste some freshness, a faint wooden aroma and the slightest tingle, the latter from the addition of black pepper. Jan hands me a glass of water and adds some drops to the tasting glass as well. “Now try again.” When smelling a second time I notice how the addition of water completely changes the aromatic features. “A sign we only work with fresh ingredients.” The taste itself has broadened as well. Juniper more apparent. The aftertaste is medium long and adds some freshness, the sweeter aromas have disappeared. We end the tasting with a pairing of Ginderella and Erasmus Bond Dry Tonic.

Ginderella suggests 3 perfect serves:
(1) Classic: 5cl gin, 10cl Aqua Monaco, garnished with flat leaf parsley and a lemon wheel
(2) Winter: 5cl gin, 10cl Erasmus Bond Dry, garnished with thin slices of pear and black peppercorns
(3) Orange: 5cl gin, 10cl Erasmus Bond Herbal, garnished with some thin slices of carrot

My perfect serve was made with Thomas Henry Tonic, which balanced beautifully with the sweeter side of the gin. As a garnish I added several brambles, I chose to slightly bruise them in the glass, which added a great dark glow to the GT. Next to that I made two Negronis. I made the Ginderella signature recipe with Kruit Vermouth and Campari, and made a second one with Amaro Mondino in stead of Campari. This amaro is from the Bavarian Alps in Germany, yet based on the classic rules of Italian Amari. Its bittersweet tones come from oranges, rhubarb and gentian. Subtly different, yet genius! Fancy a more refreshing idea you could make for big groups of friends? Try the nettle-punch recipe they have on their website!

The knowledge of the Heyneman brothers and their mission to go as fresh and as local as possible results in great products that are most certainly worth a try. This Ginderella doesn’t lose its magic after midnight!

Cheers,
Matthias!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.