The Belgian Ginvasion: Belgin Fresh Citrus

(Scroll down for English!)

Ondertussen is wel duidelijk dat Toni Waelburgs, Filip Wouters en Frederik De Blauwe van Belgin niet stil zitten: Ze ontwikkelden al verschillende likeuren (zoals de Belfleur Vlierbloesem likeur) en vier gins, de St Cruyt, Fresh Hop, Ultra 13 en Raspberry Rosé, elk met hun eigen smaak en karakter. Maar daar bleef het niet bij, anderhalve maand geleden verscheen plots de vijfde telg in de Gin familie: Belgin ‘Fresh Citrus’. Het trio uit Leuven gebruikt als sleutelbotanical voor deze nieuwkomer de beroemde Amalfi Citroen en kan nu ook de liefhebbers van citrusgeorienteerde gins bekoren.

De Amalficitroen, die in deze gin gebruikt wordt, groeit enkel aan bomen die te vinden zijn aan de gelijknamige kust in de Italiaanse provincie Campania, in het Zuiden van schiereiland Sorrento. De vruchten worden nooit behandeld en jaarlijks mag er maar een beperkte hoeveelheid (met de hand) geplukt worden. Ze is een stuk groter dan de algemeen gekende citroen en heeft ook een zachtere smaak, die zachtheid behouden ze ook in hun gin door de verse schil afzonderlijk van de andere botanicals te macereren en pas daarna te blenden.

De Fresh Citrus, die net zoals Steam Gin en de andere Belgin Gins bij likeurstokerij VdS in Aalst gedistilleerd wordt, heeft een ABV van 38° en klokt af op 19 botanicals. De naam van de gin verwijst naar meer dan enkel de Amalfi citroen, ook Mediterraanse citroenen, limoenen, citroenverbena en citroengras zorgen voor de frisheid waar Toni, Filip en Frederik naar zochten. Daarnaast is er de alomgekende basis van jeneverbes en koriander die zorgen voor de typische gin-edge.

De geur van de Fresh Citrus is speels zoet met de nadruk op alle citruselementen. Toch ruist er op de achtergrond wat kruidigheid. Bij het proeven prikkelt de citrus op de tong, een pittige gloed die verandert richting bittere sinaasappel, genre Cointreau zonder al te veel zoetigheid. Vervolgens verdwijnt de gin met een gemiddelde afdronk en en laat ze een lichte tinteling na op de lippen, de Fresh Citrus heeft niet zomaar een label opgekleeft gekregen.

Belgin heeft voor de Fresh Citrus nog geen perfect serves vermeld op hun, maar Toni liet me wel al weten dat er twee perfect serves zijn voor hun nieuwe gin:
(1) 5cl gin gecombineerd met 15cl Fever-Tree Elderflower voor een lichtzoete touch.
(2) 5cl gin gecombineerd met 15cl Fever-Tree Indian of Schweppes Premium Original voor een frissere Gin Tonic

Mijn perfect serve was een zoektocht naar het behouden van de frisheid maar toch een lichte tegenspanning te bieden van wat kruidigheid. Ik gebruikte Fever-Tree Mediterranean en werkte af met een blaadje salie. In de mix wilde ik een zelfde evenwicht tussen citrus en kruiden creëren en daarmee ging ik met de Fresh Citrus aan de slag in een modern classic manier. Ik combineerde ze met limoensap, Chartreuse likeur, suikersiroop, verse munt,  selderbitters en komkommerbitters.

IMG_20170814_073652_838

Belgin heeft met ‘Fresh Citrus’ opnieuw laten zien dat ze origineel uit de hoek kunnen komen. Daarenboven zijn hun gins ook de sterrenrestaurants aan het veroveren en zijn ze al gespot in Table d’Amis in Kortrijk, Berto in Waregem, La Durée in Izegem. Als kers op de taart zullen zowel de Fresh Hop als St. Cruyt binnenkort ook nog op de kaart staan in Hof Van Cleve. Iets waar het trio absoluut fier op mag zijn.

Geniet!
Matthias

PS: Toni was zo vriendelijk om mij ook een fles Belfleur Vlierbloesemlikeur op te sturen, deze likeur met handgeplukte vlierbloesems zal binnenkort zeker ook eens verschijnen op mijn Instagrampagina in een cocktail. Hou ze dus zeker in de gaten!

ENGLISH language_icon-03


It has become clear that Toni Waelburgs, Filip Wouters and Frederik De Blauwe of Belgin are ambitious: In the past they developed several liqueurs (of which one is the Belfleur Elderflower) and four gins (St Cruyt, Fresh Hop, Ultra 13 and Raspberry Rosé), all with their own unique flavor profile. Yet they didn’t rest on their laurels, mid June the Gin family announced a fifth member: ‘Belgin Fresh Citrus’. The trio from Leuven uses the famous Amalfi lemon as key botanical for this new gin and is able to provide a gin for those who like their spirits citrus-oriented.

The Amalfi lemon, used in this gin, only grows on trees that are found on the Amalfi coast in the Italian province Campania, in Southern peninsula Sorrento. The fruit doesn’t get treated with anything but respect and every year only limited harvest is allowed, all of the picking has to be done by hand. She’s bigger than the regular lemons and has a sweeter taste. They are able to maintain that sweet arome by macerating the fresh peels apart from the other botanicals and blending them afterwards.

The Fresh Citrus is distilled at liqueur distillery ‘VdS’ in Aalst, just like Steam Gin and the other Belgin gins. It has an ABV of 38° and is compiled of 19 botanicals. As the name ‘Fresh Citrus’ hints, there’s more than just the Amalfi lemon, they also added Mediterranean lemons, limes, lemon verbena and lemongrass, adding a freshness that compliments the name Toni, Filip and Frederik gave to their new gin. Next to those, the base consists of juniper and coriander, flavors resulting in the typical ‘gin edge’.

The smell of the ‘Fresh Citrus’ is playfully sweet with stress on the different citrus elements. There’s a faint herbal aroma to be found in the back. When sipping the gin prickles the tongue, a spicy glow evolving towards bitter orange, genre Cointreau minus the sugary mouthfeel. The gin disappears with a medium aftertaste and leaves a slight tingle on the lips. Zingy, some heat and a lot of freshness, the gin didn’t just get its name randomly given.

Belgin has no perfect serves for the FC on their website yet, although Toni was kind enough to let me know what their two suggested serves are:
(1) 5cl gin combined with 15cl Fever-Tree Elderflower for a sweeter touch
(2) 5cl gin combined with 15cl Fever-Tree Indian or Schweppes Premium Original if you want to leave the citrus in all its glory

When I was trying out perfect serves, I wanted to maintain the citrus yet while balancing it out with some additional herbal tones. I used Fever-Tree Mediterranean, garnished with a sage leaf. When mixing I kept the same idea in the back of my head, yet wanted to see how it could counter other dominant flavors. I made a modern classic twist on the Gimlet by using the Gin in combo with lime juice and simple syrup, yet added several mint leaves, 1cl Chartreuse, 2 dashes Celery bitters and 1 dash Cucumber bitters. Surprisingly beautiful both in color and flavors.

IMG_20170814_073652_838

Belgin has shown they still have original ideas, making a gin that fits their array beautifully without being just ‘more of the same’. Next to that, it appears that Michelin-star awarded restaurants seem to be gladly adding Belgin Gins to their menu, one of them being Hof Van Cleve, a 3(!) star restaurant.

Enjoy!
Matthias

PS: Toni was kind enough to send me a bottle of their Belfleur Elderflower Liqueur as well. This liqueur, using fresh handpicked elderflowers as main ingredient will soon appear on my Instagram as well in some cocktails. Keep an eye out!

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.