The Belgian Ginvasion: Wild Horse Gin

(Scroll down for English!)

Dirk Vogelaere uit Sint-Laureins, een gemeente in het Oost-Vlaamse Meetjesland, is de eigenaar van Texas Longhorn Co. Hij bezit daarmee enkele Texas Longhorns, een runderras gekend om haar hoorns met enorm grote spanwijdte. Het ras is, zoals zijn naam weggeeft, van Amerikaanse origine, maar kent een oorsprong bij het vee dat Christopher Columbus meebracht naar ‘de nieuwe wereld’. Vroeger werd vaak door cowboys gejaagd op deze longhorns, maar door het settelen van de bevolking en het kweken van andere runderrassen die interessanter waren voor vleesconsumptie werd de Longhorn aan de kant gezet. Het ras was in de eerste helft van de 20e eeuw zelfs zo oninteressant voor de veeteelt dat het dreigde uit te sterven. Vele jaren later is het aantal Longhorns in Amerika terug stabiel en gaan exemplaren uit een goed voorgeslacht voor grof geld bij veilingen. In België waren Dirk en zijn vrouw de eerste houders van Texas Longhorns. Het gezin heeft zo’n passie voor deze beesten dat ze in 2014 twee bieren ontwikkelden: De ‘Bloody Cowboy’ en de ‘Bull’s Eye’.

Maar daar hield het niet op. Vorig jaar verscheen ook plots hun eerste stap in de wereld van gedistilleerde dranken en zag ‘Wild Horse Gin’ het levenslicht. Deze gin, gebaseerd op een distillaat van hun eigen ‘Bloody Cowboy’ bier, verwijst met haar naam ook naar het Wilde Westen. Dirk wist me te vertellen dat de ontstaansreden van de gin eigenlijk begon bij een fout: “Tegenwoordig brouwen we speciaal een extra hoeveelheid Bloody Cowboy om te distilleren voor de Wild Horse, maar initieel was er een fout in het brouwproces van een batch Bloody Cowboy gebeurd waardoor het gistdepot in de flesjes veel te dik was. Omdat ik dit uiteraard niet wilde verkopen, besloot ik na te denken over andere opties. Zodoende kwam het idee.”

De gin heeft een ABV van 42° en bezit een heel zoet-kruidig karakter. De eigenlijke botanical mix wordt, op vraag van de stoker, niet prijsgegeven. Ik denk bij het ruiken aan specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, Jamaicaanse peper en steranijs, maar ook aan steenvruchten en zoals ze zelf op de fles aangeven, rozijnen. Bij proeven wordt de gin pittiger, vooral op de tong is er een warmte die me doet denken aan peper en gember, gecombineerd met een kleine toets van jeneverbes. Het zoete blijft in een warme middelmatige afdronk aanwezig.

Wild Horse Gin suggereert op de fles één perfect serve:
(1) 5cl gin, 10cl Fever-Tree Indian en citroen- of sinaasappelzeste als garnituur

Ikzelf volgde in het gebruik van de Fever-Tree Indian, de combinatie werkte mooi. Ook kneep ik er een zeste van appelsien over uit en ging ik er eens mee over de rand, maar om ze niet te laten overheersen liet ik ze niet in de gin vallen. Ik besloot om af te werken met een kaneelstokje en enkele jeneverbessen om de leading botanical van gin nog iets meer ademruimte te geven. In de mix besloot ik om te gaan voor een Mint Julep. De Mint Julep is een klassieker onder de cocktails die haar oorsprong kent aan het einde van de 18e eeuw, in die tijd een typische cocktail voor de hoge klasse (Ze werd traditioneel in een zilveren cup geserveerd). Sinds 1938 staat de Mint Julep vooral bekend als officiële cocktail van de Kentucky Derby paardenraces. Tijdens dit tweedaags evenement worden gemiddeld niet minder dan 120 000 Mint Juleps geserveerd. Hoewel deze tegenwoordig voornamelijk (en zeker op de derby) met bourbon gemaakt worden, maakte de spirit in de oorspronkelijke Mint Julep niet veel uit, er zijn doorheen de eeuwen evenwel vermeldingen gevonden van gin, jenever, brandy als cognac als basis. Met een kleine knipoog naar de naam maakte ik dus de Wild Horse Julep bestaande uit verse munt, suikersiroop, gin en crushed ice. Geserveerd met een partje limoen voor het geval je graag een extra twist frisheid toevoegt aan de cocktail.

IMG_20170816_073929_575

Toen ik vroeg aan Dirk of er naast de Wild Horse nog plannen waren voor een volgende gin, wist hij me te vertellen dat er zeker ideeën broeden om te spelen met de huidige gin, “Er zijn nog heel wat mogelijkheden, concreet denken we toch al aan één of twee variaties op de basisgin” . Benieuwd naar wat de toekomst zal brengen hef ik mijn glas, of beter gezegd beker.

Schol!
Matthias

ENGLISH language_icon-03


Dirk Vogelaere from Sint-Laureins, a village in East Flanders, is the founder of Texas Longhorn Co. He owns several Texas Longhorns, a breed of cattle known for its enormous horns. The breed, as its name hints, knows its origins in America, yet is a descendant of the first type of cattle brought to ‘the New World’ by Christopher Columbus. Throughout history, they were often caught by cowboys, yet after they started settling and started to breed cattle, there were other breeds which gained weight easier, hence more interesting for consuming meat. The Longhorns’ popularity dwindled to near extinction in the first half of the 20th Century. Nowadays the numbers have gone up again and Longhorns with great genes (especially those from a lineage with the widest horns) are highly sought after in auctions. In Belgium, Dirk and his wife were the first to keep Texas Longhorns. The family has such a passion for the animals that they released two beers in 2014: The ‘Bloody Cowboy’ and ‘Bull’s Eye’.

Yet that’s not where it ended. Last year they set their first steps in the world of distilled spirits and with that, ‘Wild Horse Gin’ saw the light of day. This gin, based on a distillate of their own ‘Bloody Cowboy’ beer, also hints to the Wild West. Dirk told me how the gin came to being: “Nowadays we brew an additional amount of Bloody Cowboy for distilling the gin, yet initially it started with a mistake. Something went wrong with a batch of the beer, the flavor was perfect, yet there was a larger amount of sediment than usual, and I didn’t want to sell beer that didn’t meet the same standard as usual, so I started thinking about other things to do with it. Not much later the distilling began.

The gin has an ABV of 42° and has a sweet-herbal flavor profile, the actual botanical mix is kept secret, as demanded by the distiller. When smelling I think of spices like nutmeg, cinnamon, cloves, Jamaican pepper and star anise, yet also of drupes and, as said on the bottle, raisins. When tasting, the heat kicks in, especially on the tongue there is a warmth that reminds me of more pepper and ginger, combined with a faith whiff of juniper. The sweetness stays apparent, even in the medium aftertaste.

Wild Horse Gin suggests one perfect serve on the bottle itself:
(1) 5cl gin, 10cl Fever-Tree Indian and lemon- or orangezeste as garnish

Trying several combinations made me agree on the use of Fever-Tree Indian. I expressed some orange peel in the glass first and rimmed it with it as well, yet to keep it from predominating, I left it out afterwards. I did add a cinnamon stick and some juniper berries, the latter to compliment the leading botanical of gin and give it some more breathing space. When mixing I decided to go for a Mint Julep. The Mint Julep is a classic cocktail that knows its origins in the late 18th Century, back in the day it was an elite cocktail, typically served in a silver cup. Since 1938 though, the Mint Julep became the official cocktail of the Kentucky Derby Horseraces. During this two-day event no less than 120 000 Mint Juleps are being served to the visitors. While they are (nowadays) typically made with (Kentucky) bourbon, the type of spirit in the original recipe could differ a lot, throughout the centuries there were mentions of gin, genever (Holland Gin), brandy or cognac, next to whisky. As there’s no Kentucky Derby without horses, I decided to use ‘Wild Horse’ as base spirit, combined with the classic combo of sugar, mint and crushed ice. I garnished with a lime wedge that you could express if the taste is too strong or sweet for your liking.

IMG_20170816_073929_575

When asking Dirk if there were any other plans for a next gin he told me that there are several ideas to play around with the Wild Horse Gin: “There are a lot of possibilities, specifically thinking of one or two at the moment, yet nothing entirely new, they’ll be variations on the current Wild Horse.” Eagerly awaiting their future endeavors I raise my glass, or, excuse me, cup!

Cheers!
Matthias

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.