The Belgian Ginvasion: GinGer

(Scroll down for English!)

Frederik Van Duüren, het brein achter GinGer, komt uit Oostduinkerke, een dorp aan onze kust, gelegen middenin de duinen. GinGer is de meest recente creatie van Frederik, eerder ontwikkelde hij al Duin Gin en Ginius, maar later daarover meer.

De GinGer werd vorig jaar uitgebracht, en bleek al snel in de prijzen te vallen. Met een titel als ‘Belgium Gin of the Year’ op de New York INTL Spirits Competition, een zilveren medaille binnen diezelfde wedstrijd in de algemene categorie en een 2 sterren Superior Taste Award bij de International Taste and Quality Institute in 2017 kan de gin wel laten zien dat ze haar mannetje staat tussen de anderen.

GinGer haalt haar naam niet bij de alomgekende standaard gemberwortel, maar wel bij een minder gekende variant. De Galanga, Laos of Thaise Gember is een specerij met een mildere smaak dan de typische gember. In Indonesië wordt ze zelfs aanzien als een afrodisiacum. In de middeleeuwen was het een medicijn tegen hartpijn. De zachtere smaak zorgt voor een betere balans met de andere botanicals.

Met ‘slechts’ zeven botanicals, blijft GinGer vrij beperkt ten opzichte van veel ‘new era gins’, maar met een ABV van 49° laat ze deze wel allemaal met serieuze kracht binnenkomen. Naast Thaise gember worden zo ook nog jeneverbes, koriander, kardemom, engelwortel en citroentijm gebruikt. Het geheel vormt een vrij Oosterse mix die duidelijk de slagzin ‘Not Just A Flemish Dry Gin’ eer aandoet. De gin wordt drie maal gedistilleerd en is een samenwerking met Spirits By Design, die naam zagen we eerder al terugkomen bij Crazy Monday Gin.

De geur van koriander komt je tegemoet als je het glas aan de neus zet. Hoewel 49° een stevige kick zou kunnen geven, blijft de geur vrij zacht. Na koriander volgt kardemom. De prikkel op de lippen en bovenaan de mond brengen de citroentijm en gember naar voor. Jeneverbes zit achteraan. Het geheel lijkt meer smaken te bevatten, zo denk ik ook aan zoethout, kruidnagel en pompelmoeszeste. De afdronk is middellang.

GinGer heeft 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 10-15 Schweppes Premium Original of Britvic Indian, gegarneerd met een schijf sinaasappel. Door de hoge concentratie aan etherische oliën wordt de gin cloudy als er een tonic aan toegevoegd wordt.

Ikzelf werkte in mijn perfect serve met East Imperial Old World Tonic. Het hoge kinine- en lage suikergehalte geven een extra duwtje in de rug om alle smaken los te krijgen. Garneren deed ik met een zeste van sinaasappel. In de mix ging ik wat ruimer te werk. Ik pairde de gin met pompelmoessap, zelfgemaakte grenadine, Angostura bitters en citroensap om een krachte, frisse cocktail op te bouwen. Vooral de geweldige kleurschakering maakte het al een plezier om voor me te hebben. Credits voor het exacte recept gaan naar Instagrammer @juzzjuan, die ik uitdaagde om ter plekke een gincocktail te verzinnen, nadat hij me het recept gaf wist ik dat GinGer de uitgelezen Gin zou worden voor zijn idee.

IMG_20170818_070359_548

Frederik heeft met GinGer een krachtige, kruidige gin te pakken die door haar hoge alcoholniveau perfect gebruikt kan worden in cocktails met andere dominante ingrediënten. Benieuwd naar meer van Frederik’s creaties, hou mijn blog de komende dagen dan zeker in de gaten!

Tot overmorgen,
Matthias!

ENGLISH language_icon-03


Frederik Van Duüren, the creator of GinGer, hails from Oostduinkerke, a Belgian Coastal village, situated right in the middle of several large dune banks. GinGer is his most recent creation, since he previously released Duin Gin and Ginius, stay tuned for more on those.

The GinGer was released last year and soon seemed to be well received in worldwide competitions. Winning the title ‘Belgian Gin of The Year’ on the New York International Spirits Competition, a silver medal in the general gin category of the same competition and being awarded a two star superior taste award, by the International Taste and Quality Institute in 2017, GinGer shows it can stand its ground.

GinGer doesn’t contain common ginger, the botanical it is named after is Thai Ginger, also known as Laos or galanga. A root with a more mild flavor than the regularly seen ginger. In Indonesia Galanga is used as an aphrodisiac. In the Middle Ages even a cure against heartache. The smoother taste of the Thai Ginger is well balanced mixed with the other botanicals.

With ‘merely’ seven botanicals GinGer has a pretty short list compared to most new era gins, yet with a whopping 49° she kicks in with quite some power. Next to Thai Ginger there’s juniper, coriander, cardamom, angelica root and lemon thyme. The final blend has an Oriental feel that fits their motto ‘Not Just A Flemish Dry Gin’. The gin is triple distilled in collaboration with Spirits By Design, a company I told you about when writing about Crazy Monday Gin.

The smell of coriander greets you when when smelling. Even though an ABV of 49° could add a certain ‘burn’ to the smell, it stays quite mellow. After the coriander there’s cardamom. The tingly feeling on the lips and palate are followed by ginger and lemon thyme. Juniper berries are somewhere at the back. I do taste more aromas like liquorice, cloves and grapefruit zeste. The aftertaste is medium.

GinGer has 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 10-15 Schweppes Premium Original or Britvic Indian, garnished with an orange wheel. (Due to the high concentration of essential oils, your gin tonic might look cloudy, this is perfectly normal.)

For my perfect serve I decided to pair GinGer with East Imperial Old World Tonic. The high amounts of quinuine and low amounts of sugar gave the gin an extra flavor boost. I garnished with an orange zeste. When mixing the GinGer I went a bit further. Using fresh pink grapefruit juice, homemade grenadine, Angostura Bitters and fresh lemon juice I built a powerful yet thirst quenching cocktail. Its hue was great. Credits for the recipe go to Instagrammer @juzzjuan, whom I challenged to come up with a gin cocktail. After he came up with a recipe and I looked at it, I knew the GinGer would be the gin for the job.

IMG_20170818_070359_548

Frederik has created a powerful herbal gin with GinGer, that due to its strong ABV works perfectly in mixes with other dominant ingredients. Excited about his other gins? Keep an eye out, they’ll be featured soon!

See you in two days,
Matthias.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.