The Belgian Ginvasion: Ginius

(scroll down for English!)

Eergisteren stelde ik GinGer voor, de meest recente gin van Frederik Van Duüren, vandaag ga ik verder met een tweede, en meest gedecoreerde, gin in rij: ‘Ginius’. Met laurier als uitblinker in de mix kiest Frederik opnieuw voor een minder voor de hand liggende botanical, maar dat maakt de gin uiteraard interessant om te onderwerpen aan een smaaktest.

De gin, die opgebouwd is uit 9 botanicals waaronder jeneverbes, lavendel, laurier, iriswortel, peper en kardemom, heeft het voorbije anderhalf jaar vier mooie onderscheidingen gekregen van enkele van de meest vooraanstaande gin/spirits-wedstrijden. Zo ontving Ginius de 3 sterren (hoogste onderscheiding) Superior Taste Award bij het ‘International Taste & Quality Institute’, een zilveren medaille bij het 2016 ‘San Diego International Spirits Festival’. Werd hij een categorie winnaar bij de 2017 ‘World Gin Awards’ én ontving hij een gouden medaille bij de prestigieuze ‘San Francisco World Spirits Competition’.

Net als de GinGer wordt Ginius gestookt bij Spirits By Design, terwijl die eerste afklokte op 49°, gingen ze bij Ginius nog een stapje verder in alcoholsterkte en bereiken ze de 50° grens. We spreken hier nog niet van Navy Strength, maar het hoger alcoholpercentage geeft alleszins ruimte aan de aroma’s om te ontwikkelen. De gin heeft zowel een spicy, citrus als kruidige kant.

Als ik het glas aan de neus zet komt een warm winters aroma, begeleid door jeneverbes, op je af. Van pittigheid is sprake zodra de gin de lippen raakt. De sterkte van de gin laat vooral citrus naar de voorgrond treden: Ik krijg vooral pompelmoes met lichte toetsen van limoen. De peper en kardemom zorgen voor de overgang naar aardse tonen van iriswortel en angelica. Het winterse van de geur maakt plaats voor wat meer fraîcheur. De afdronk is middellang, met friskruidige toets, bijna kreeg ik iets van munt binnen, al ging het zo ver niet.

Ginius suggereert 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 15cl Schweppes Premium Original of Britvic Indian Tonic, gegarneerd met een schijf pompelmoes.

Hoewel pompelmoes mooi bij deze gin past, vind ik een schijf toch net iets te dominant. Een zeste gaf een mooiere balans. De hoeveelheid tonic is dan weer wel goed. Ginius verdraagt met gemak 15cl tonic, al pairde ik ze zelf met een klassieke tonic syrup. Eerder stelde ik 3/4oz Tonic al voor, ditmaal is het aan Swedish Tonic (swe/tnc), de tonic siroop is een frisse, kruidige mix met een prachtige amber kleur van de verse extracten waaruit ze gemaakt is, ze heeft een mooie bittere dominantie, bijgestaan door citrus. De combinatie van 2cl Swedish Tonic, 12cl Soda en 5cl gin, afgewerkt met 1 dash Angostura Bitters behield een mooie frisheid en natuurlijke zoetheid. In deze combinatie werkte een schijfje limoen dan weer het mooist, al clipte ik ze vast aan de zijkant zodat de aroma’s niet te dominant aanwezig waren tijdens het drinken.

IMG_20170820_070646_770

Ginius heeft enkele hele grote troeven, haar kracht ligt in haar brede smakenpalet en de hoge alcoholgraad, waardoor ze zowel straalt in een Gin Tonic, maar even goed net zoals de GinGer perfect in cocktails werkt zonder te verdrinken tussen andere smaken.

Enjoy!
Matthias

ENGLISH language_icon-03


Two days ago I presented GinGer, Frederik Van Duüren’s most recent creation. Today I’m continuing with his second, and most awarded, gin: Ginius. With laurel in the mix Frederik chooses once again to use a surprising botanical as main flavoring agent, yet while unexpected, it makes tasting interesting.

The gin, consisting of 9 botanicals including juniper berries, lavender, laurel, orris root, pepper, and cardamom, has received a lot of praise the past year and a half. It won four beautiful awards, competing in several leading gin- and spirits competitions. Ginius received the full three stars (highest rating) Superior Taste Award at the ‘International Taste & Quality Institute’, a silver medal at the 2016 ‘San Diego International Spirits Festival’, became the winner of its category in the 2017 ‘World Gin Awards‘ and last, but not least, received a gold medal at the prestiguous ‘San Francisco World Spirits Competition’.

Just like GinGer, Ginius is distilled at ‘Spirits By Design’, yet while GinGer had an ABV of 49°, they decided to cranks things up a notch to reach the elusive 50° ABV mark. It’s no Navy Strength just yet, but the high ABV gives the aromas all space they need to breathe. The gin has a spicy, citric and herbal side.

When smelling the gin, a warm Winter aroma greets me, accompanied by juniper. The spice kicks in as soon as the gin touches the lips. The strength of the gin gives most depth to the citrus: Grapefruit most apparent, with lime supporting. Pepper and Cardemom lead the way to the earthy notes of Angelica and Orris. The touch of winter is replaced for more freshness. The aftertaste is medium long, with a fresh herbal body. I almost seemed to get in some minty tone in the end as well.

Ginius suggests 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 15cl Schweppes Premium Original or Britvic Indian Tonic, garnished with a pink grapefruit wheel.

Even though grapefruit fits (and compliments) the flavor profile of the gin, I do think a wheel is too predominant. A zeste gave a more balanced outcome. The amount of tonic on the other hand, was perfect. Ginius can handle a bit more than my usual 10cl serve. After trying several combinations I ended up with a perfect serve consisting of classic tonic syrup and soda. Previously I presented 3/4oz Tonic, yet this time I’m going for Swedish Tonic (swe/tnc). The syrup consists of a fresh, herbal mix with a lovely amber hue because of the fresh extracts being used, she has a bitter dominance, accompanied by citrus. The combination of 2cl Swe/Tnc, 12cl soda and 5cl gin, finished with 1 dash of Angostura Bitters balanced between freshness and natural sweetness.  I garnished with a limewheel that I clipped to the side, not to drown it in the GT.

IMG_20170820_070646_770

Ginius has several strengths, its biggest one being her wide flavor profile and high proof, which makes her perfect for both Gin and Tonics or as base spirit in cocktails, not drowning because of other flavors.

Enjoy!
Matthias

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.