The Belgian Ginvasion: Duin Gin

(scroll down for English!)

De derde gin in rij van Frederik Van Duüren: Duin Gin is de eerste die hij in de reeks ontwikkelde en zou het begin betekenen van een enorm avontuur, na zowel de Ginius als GinGer op de markt te brengen, liet Frederik trouwens al blijken dat het daarbij niet zal eindigen.

‘Sand, wind and sea berry… A great dune experience’

Het opschrift op de fles verklapt meteen de leading botanical van zijn eerste creatie: De duindoornbes. De kleine geel-oranje bessen groeien aan een struik die welig tiert in de West-Vlaamse duinen (en uiteraard andere streken). Doordat ze goed bestand is tegen barre weersomstandigheden, zout en zand, vindt ze in de duingrond haar ideale klimaat. De duindoornbessen hebben tal van functies: zo zitten ze boordevol antioxidanten, vitamines en omega 3,6,7 en 9. In Azië wordt de olie ook al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde voor huidaandoeningen. In de Himalaya wordt ze zelfs aanzien als een heilige vrucht.

Ook bij andere ginproducenten wordt ze gebruikt, een gekend voorbeeld is Eden Mill Original, waar ze ook deel uit maakt van de botanicals. De struik is in onze streek trouwens niet enkel belangrijk voor het voortbrengen van bessen voor deze Duin Gin, ook is ze gastheer voor heel wat rupsen van vlindersoorten en zijn wij niet de enigen die te diep in het glas kunnen kijken door deze botanical: De duindoornbes durft in de winter wel eens gisten, waardoor meeuwen en andere vogels die de bessen opeten af en toe dronken rondvliegen.

Naast jeneverbes en duindoornbes bestaat Duin Gin uit vier andere botanicals: lavendel, kardemom, angelica en iriswortel. Met haar 43° is ze de minst krachtige van Frederik’s drie creaties, maar heeft ze nog steeds een bovengemiddeld ABV. Een gin met een beperkt aantal botanicals heeft vaak een uitgesproken smaak van een van de aanwezige spelers en in dit geval heeft de duindoornbes ook mooi de hoofdrol gekregen. Net zoals Frederiks andere twee gins wordt ze gedistilleerd bij Spirits By Design.

De geur van Duin Gin heeft een ziltig karakter, er is een frisse toets van fruit, met een hartige gelaagdheid die er naast komt zweven, ergens in de verte ondersteund door jeneverbes. In de mond komt de duindoornbes vooraan, in combinatie met kardemom. Ze evolueert naar een iets pikanter en droger aroma en eindigt zacht en floraal, de afdronk is gemiddeld met een klassieke basis.

Duin Gin suggereert 2 perfect serves:
(1) 5cl gin, 15cl Schweppes Premium Orange Blossom & Lavender, gegarneerd met zeste van limoen
(2) 5cl gin, 10-12cl Schweppes Premium Original Tonic, gegarneerd met zeste van limoen

Ikzelf koos uiteindelijk voor een pairing met Fentimans Tonic Water, de tonic heeft zachte aroma’s van citrus, die het geheel van smaken kon balanceren. Ook voegde ik er de aanbevolen zeste van limoen aan toe, gecombineerd met enkele gekneusde jeneverbessen. In de mix maakte ik in teken van Amaro Week een eigen creatie op basis van Duin Gin, Suze (een Franse kruidenlikeur op basis van gentiaan, met toch een mooi citruskarakter) en Galliano L’Autentico 42,3° (een Italiaanse kruidenlikeur op basis van steranijs en vanille, waarvan ook een 30° bestaat). Afwerken deed ik met 2 dashes Orange bitters en een rook infusie van tijm en rozemarijn. De combinatie van smaken trok alle smaakrichtingen uit om toch een mooi gespannen palet te doen ontstaan.

IMG_20170819_125836

Benieuwd naar wat de toekomst voor Frederik en zijn gins zal brengen, na zijn drie eerste uitgebreid te mogen samplen. De verscheidenheid aan verrassende leading botanicals en krachtige alcoholsterkte zijn zeker troeven die hij in de toekomst nog kan uitspelen!

Schol!
Matthias

ENGLISH language_icon-03


The third gin by Frederik Van Duüren: Duin Gin, is the first he created and would be the beginning of a huge adventure that would later on lead to the release of Ginius and GinGer. And that’s not where it’ll end, Frederik said there’s more to come, when the time is right.

‘Sand, wind and sea berry… A great dune experience’

The quote on the bottle immediately tells what the leading botanical of his first creation is: sea buckthorn berry. The small yellow-orange berry grows on a shrub that is widely spread across the dunes in our coastal area. Because it’s very resistant to salt and sand, the dunes are ideal for its growth. The sea buckthorn berries are consider superfood: they’re stuffed with antioxidants, nutrients and Omega 3,6,7 and 9. In Asia they’ve been used for centuries when curing skin problems and in the Himalaya, the berry is even considered a holy fruit.

Duin Gin isn’t the only gin using the berries. Another example is the Eden Mill Original, which has it in its botanical mix, and Napue, the Finnish Rye-based gin, which has a signature Sea buckthorn cocktail. In our coastal area the shrub isn’t just used for its berries. It’s a host for a lot of butterfly species as well. Fun fact: In winter, the berries often ferment, so when Seaguls and other birds eat the fermented berries, they fly around drunk.

Next to juniper berries and sea buckthorn berries, Duin Gin consists of four other botanicals: lavender, cardamom, angelica and orris. With its 43° it might be the least powerful of Frederik’s gins, yet still has an above average ABV. A gin with a small list of botanicals often has a very upfront taste of one of the botanicals used and this time it’s certainly the case for the sea buckthorn. Just like his other two gins, Duin Gin got distilled by Spirits By Design.

The smell of Duin Gin is briny. There’s a fresh tone of fruit, yet a savory layered smell follows, supported by juniper berries. In the mouth the sea buckthorn comes first, combined with Cardamom. It evolves into a spicier and more dry aroma, to end smooth and floral. The aftertaste has a classic taste and is medium long.

Duin Gin suggests 2 perfect serves:
(1) 5cl gin, 15cl Schweppes Premium Orange Blossom & Lavender, garnished with a zeste of lime
(2) 5cl gin, 10-12cl Schweppes Premium Original Tonic, garnished with a zeste of lime

I paired Duin Gin with Fentimans Tonic Water, the tonic has soft citric aromas, that balanced out. I also added the siggested lime zeste and combined it with bruised juniper berries. In the mix I decided to make an own creation, as #AmaroWeek has been going streong. I added Suze (a French Herbal Liqueur based on Gentian Root, with lots of citrus aromas) and Galliano L’Autentico (An Italian herbal liqueur consisting of Star Anise and Vanilla) I finished with two dashes of Orange bitters and a smoke infusion of rosemary and thyme. The combination of flavors went into all directions flavorwise, yet creates a beautifully balanced tension of dominant flavors.

IMG_20170819_125836

After sampling all of Frederik’s creations, I’m excited for whatever the future brings. The diversity of the surprising leading botanicals and strong ABV are definitely an advantage he could (and should) use again.

Cheers!
Matthias

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.