The Belgian Ginvasion: Marula Pomegranate

(Scroll down for English!)

Het duurde even voor ik met Thomas Wuyts, zaakvoerder van Marula Gin, een moment vond om af te spreken. Al van aan de start waren ze bij Marua enthousiast over het deelnemen aan de Ginvasion met hun nieuwe Marula Pomegranate, maar uiteindelijk duurde het toch nog tot afgelopen weekend voor we elkaar troffen, op de Bollekesfeesten in Antwerpen. “Het is een enorm drukke zomer geweest.”, begint Thomas “We waren heel vaak op de baan, stonden op enorm veel evenementen.” “En dit weekend weer.”, lach ik. “De volle drie dagen! Maar uiteraard is het wel tof.”, knipoogt hij. “Daarbij zijn we hier het enige ginmerk aanwezig in de standjes. Ook dat is speciaal!

Voor Thomas, en zijn vader Bart, is Marula Pomegranate de tweede gin die ze uitbrengen. Na de originele Marula, die ik eerder in een ‘GinSunday’ al eens besprak, zijn ze terug. Hun nieuwe gin is gebaseerd op het originele recept, maar met een originele, speelse invalshoek. “De Pomegranate bevat opnieuw de Marula vrucht als een van de leading botanicals, alleen hebben we het recept wat aangepast en er heel evenwichtig granaatappel aan toegevoegd.

De marula is een vrucht die voorkomt in Namibië en enkele andere Afrikaanse landen. Door heel wat savanne dieren wordt ze als ware delicatesse beschouwd, vooral olifanten zijn er dol op. Als de vruchten vallen en fermenteren eten ze die met grote getalen op. Het fermentatieproces zet zich in het lichaam verder, met hilarische taferelen van dronken olifanten tot gevolg. Maar, het is meer dan een leuk verhaaltje, het team van Marula draagt de dieren wel een warm hart toe, maandelijks zetten ze zich, via een adoptieprogramma, in voor het behoud van de Afrikaanse olifant.

Naast de granaatappel, marulavrucht en Toscaanse jeneverbes bestaat Marula Pomegranate onder andere ook nog uit lavendel, koriander en rozenblaadjes. Alle botanicals worden apart gedistilleerd en later samengeblend om dan nóg driemaal gedistilleerd te worden, dit zorgvuldig werken verklaart de zachtheid van de gin. “De beste beslissing die we met Marula maakten was om onze gin, zodra we begonnen groeien, te laten distilleren in het buitenland.”, vertelt Thomas, “We werken samen met een meester-distilleerder die al decennia in het vak zit. Geef de man tijd en hij zal elke gin volledig ontleden. Echt fenomenaal om hem bezig te zien en horen.

Marula Pomegranate heeft een warmroze gloed en klokt af op 40°. Aan de neus is ze zoet, maar niet suikerig, ‘fruitig’ is een mooiere verwoording. De granaatappel trots op de voorgrond, bijgestaan door heel florale aroma’s. In de mond wordt ze iets droger, daar proef je de jeneverbes en marulavrucht. Ook aanwezig is een zachte warmte van koriander. Ik krijg nog meer vruchtenaroma’s binnen, uiteraard ook van granaatappel. De speelse smaak is gebalanceerd met een klein fundament van wat frisse bitterheid. De nasmaak is middellang.

Marula Gin suggereert 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 15cl Fever-Tree Aromatic, gegarneerd met granaatappelpitjes en een blaadje munt

De bittere toets van Angostura in de tonic past heel goed bij het zoete van onze gin. Sommige mensen willen net dat zoete nog meer in de verf zetten en voegen dan weer Elderflower tonic toe. Kan uiteraard ook!”, vertelt Thomas. Bij het zelf testen ondervind ik dat de gin ook mooi tot zijn recht komt in combinatie met J. Gasco Indian Tonic, een Italiaanse tonic met, net zoals de FT Aromatic, een meer bitter profiel. Als garnituur zijn de twee voorgestelde suggesties perfect. Al probeerde ik er ook verse zeste van pompelmoes bij. In de mix werkt Marula perfect in de Clover Leaf cocktail, maar ook koos ik ervoor om zelf nog een fris alternatief te bedenken voor hun perfect serve, ik maakte een variatie op de klassieke ‘Tom Collins’ en doopte hem ‘Tom Pommins‘: Ik combineerde Marula Gin, zelfgemaakte granaatappelgrenadine, Chambord frambozenlikeur, citroensap en spuitwater. Afgewerkt met een zeste van citroen.

IMG_20170824_110803_970

Thomas heeft duidelijk zicht op de toekomst “Ons verhaal is zeker nog niet verteld. Er staan enkele mooie plannen op til.” Marula is een gin met duidelijk doel voor ogen: Terwijl ze steeds op hun eigen manier herkenbaar blijven, zijn ze toch vernieuwend en ambitieus.

Schol,
Matthias

ENGLISH language_icon-03


It took a while for me to arrange a meeting with Thomas Wuyts, who founded Marula Gin with his father. From the moment I started planning the Ginvasion, they were enthousiastic about joining, but in the end it appeared we would need until last week (mid August) to meet each other. We met on ‘de Bollekesfeesten’ in Antwerp. “It has been an incredibly busy summer.”, Thomas says “We were on the road all the time, often present on events.” “As you are this weekend.”, I have to laugh. “All three days. But hey, it’s fun ànd it’s a good sign.”

Marula Pomegranate is the second gin Thomas and his father, Bart, add to their roster. After the original Marula, which I reviewed in Dutch during one of the early GinSundays, they have returned. The new gin is based on the original recipe, yet with a new playfully sweet aroma of pomegranate as main flavoring agent. “The Pomegranate also has Marula as one of the leading botanicals, yet the recipe got slightly altered to make sure all is well balanced.”

The marula is a fruit that is common in Namibia and several other sub-equatorial African countries. For a lot of animals, elephants in particular, the fruit is a delicacy. When the fruit falls it often starts fermenting, yet animals will still eat huge amounts of them. The fermenting keeps going during digestion, which results in quite some footage of drunk Savanna animals. Marula Gin is more than just drunk elephants, through their website the team strives for the preservation of the African elephants by means of a monthly adoption programme.

Next to pomegranate, marula and juniper berries from Tuscany, the gin consists of lavender, coriander, rose petals and orange blossom. All botanicals get distilled separately, then blended and distilled three more times. This results in a very smooth gin. “The best decision we made, with Marula, was to take production abroad as soon as we started growing as a brand.”, Thomas says, “We work together with a master distiller that has been in the business for decades. Give him some time and he analyses every gin. It’s phenomenal, looking at him working his magic.”

Marula Pomegranate has a lovely pink hue and an ABV of 40°. In the nose, she’s sweet, yet in a non-sticky way, think of red fruit. The pomegranate very clearly coming through, supported by floral aromas. When tasting, a little bit drier, making way for juniper berries and marula. Another apparent taste is coriander combined with more fruit. The playful sweetness of pomegranate still very apparent, yet balanced, a hint of bitter working as important catalyst. The aftertaste is medium long.

Marula gin suggests 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 15cl Fever-Tree Aromatic, garnished with pomegranate seeds and some mint leaves.

The bitter notes of Angostura in the tonic fit the sweetness of our gin. Other people will want to highlight the sweetness and use an Elderflower tonic. Which obviously works if that’s what you like!” When I was tasting I really dug the combination of Marula and J. Gasco Indian Tonic, an Italian tonic with a bitter profile, a little less apparent than the FT Aromatic. The garnish of pomegranate seeds and mint is perfect, a twist of grapefruit peel worked as well. In the mix Marula Pomegranate worked really well in a Clover Leaf cocktail, yet I also tried to think of a twist on their perfect serve and the classic ‘Tom Collins‘, which I named ‘Tom Pommins‘. I combined the gin with homemade Grenadine, Chambord liqueur, lemon juice and Soda. Garnished with lemon peel.

IMG_20170824_110803_970

Thomas has a clear view on where he wants to take Marula. “Our story is far from over. Some great plans will unravel.” Marula is a gin with a mission: While they will always be recognisable in their own way, they’re ambitious and innovative at the same time, not the easiest balance to maintain.

Cheers,
Matthias

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.