The Belgian Ginvasion: Panda Gin

(Scroll down for English!)

Voor de Ginvader van vandaag trekken we net voorbij de taalgrens, tot in Waals-Brabant, alwaar Waterloo ligt. De gemeente staat internationaal gekend als de regio waar Napoleon Bonaparte in 1815 uiteindelijk definitief verslagen zou worden én om de culthit van ABBA uit 1974. Maar, vanaf nu kan je een derde verband leggen met Waterloo: het is de geboorteplaats van Panda Gin, het geesteskind van Sonny Mortiaux dat enkele maanden geleden het levenslicht zag.

Neen, Panda Gin bevat geen bamboe, laat dat onmiddellijk duidelijk zijn. (oké, heel even had ik het ook wel verwacht) Het is een biologische gin (het certificaat voor biologische landbouw staat op de fles) die afklokt op 40°, met drie hoofdingrediënten: jeneverbes, kersen en lychee. Verder bestaat de botanische mix nog uit basilicum, rozemarijn en appelsienschil en anijs.

In de neus laat Panda Gin zich van haar meest klassieke kant zien. Kruidige tonen van jeneverbes en rozemarijn het meest aanwezig, in combinatie met een volle, warme fruitigheid. Het profiel verandert zodra je proeft, daar komen de kersen heel duidelijk hun plaats opeisen en volgt de exotische lychee op de achtergrond, ze evolueert terug naar wat kruidigheid, maar zonder het fruit te verliezen. Kersen ook het meest aanwezig in de middellange afdronk, een warmte blijft hangen op de tong en lippen.

Panda Gin suggereert 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 15cl Schweppes Premium Original, gegarneerd met ofwel basilicumblaadjes, appelsienzeste of een takje verse tijm.

Door het zoete karakter van de gin neigde ikzelf persoonlijk vooral naar het gebruik van basilicumblaadjes. Het kruid combineert zeer mooi met zoetere ingrediënten en geeft toch meer ademruimte aan de jeneverbes. Ook munt werkt mooi mee in het smakenprofiel. De keuze om voor een Original tonic te gaan vond ik goed, maar in het geval van Panda zou ik zelfs eens durven voor een grapefruit tonic te gaan.

Sonny zag onmiddellijk meer in zijn gin dan enkel de klassieke ‘gin tonic’ combinatie. Zo sloeg hij de handen in elkaar met Victoria van Wassenhove, mixologiste en bartender in de Brusselse ‘Vertigo’ Cocktail Bar en tevens enige vrouwelijke bartender die dit jaar in de finale van de Belgische World Class Competitie stond. Zij maakte een achttal recepten waarin Panda Gin op een mooie manier aan bod kwam. Leuk is hoe de gin telkens op een andere manier naar voor komt. Zo maakte ze onder andere een ‘Dry Panda’ met Witte Vermouth, Vylmer en groene Chartreuse en ‘White Panda’ met perzik likeur, volle melk en grapefruit bitters afgetopt met soda. Ikzelf ging voor een combinatie van limoensap, pompelmoessap, orgeat (amandel en oranjebloesemsiroop), Cherry Heering kersenlikeur en Maraschino kersenpitlikeur, afgewerkt met Creole bitters.

IMG_20170825_202052-01

De cocktailscene is de gin tonic traag maar gestaag (terug) aan het voorbijsteken in populariteit, dus de keuze van Sonny om met zijn biologische Panda Gin in te spelen op deze shift zou hem wel eens een mooie toekomst kunnen bezorgen. Enorm benieuwd naar meer hef ik het glas.

Geniet,
Matthias!

ENGLISH language_icon-03


Today’s Ginvader comes from Waterloo, just below the Belgian language barrier*, in Walloon Brabant. The village is internationally known as the region where Napoleon Bonaparte was ultimately defeated in 1815 and for the cult-hit by Swedish pop-band ABBA. Yet from now on, Waterloo will be remembered for a third reason: it’s the birthplace of the recently released ‘Panda Gin’, created by Sonny Mortiaux.

(*Disclaimer: for those who have no clue of what I’m talking about, Belgium is divided in a Northern Dutch-speaking part, a Southern French-speaking part and a small South-Eastern German-speaking part)

No, Panda Gin doesn’t contain bamboo (even though for a split second I thought it myself as well), it is an organic gin (the certificate for organic agriculture is on the bottle) with an ABV of 40° with three main botanicals: juniper berries, cherries and lychees. Next to that, the botanical mix consists of basil, rosemary, orange zeste and anise.

When smelling, Panda gin has a pretty ‘classic’ first impression with juniper berries and rosemary most upfront, supported by a full bodied, warm fruitiness. The flavor profile changes the moment you taste the gin though, as soon as Panda touches the lips, the cherries arrive, followed by the exotic lychee. It slightly evolves back to its herbal sides, though cherries will stay most apparent. The aftertaste is medium, with some warmth lingering on lips and tongue.

Panda Gin suggests 1 perfect serve:
(1) 5cl gin, 15cl Schweppes Premium Original, garnished with either basil leaves, orange zeste or a sprig of fresh thyme.

Because of its sweet flavor profile, I lean towards the use basil as a garnish. The herb combines beautifully with sweeter botanicals, yet at the same time, gives some breathing space to the juniper berries. Mint was a welcome garnish as well. The use of an original tonic is perfect, even though I tried it with a grapefruit tonic as well, and was pleasantly surprised with how the two blended together.

Sonny immediately started to think beyond the realm of the classic ‘gin tonic’ combination and jumps on the bandwagon of new era ‘modern mixology’, a great choice. To achieve high quality mixes he teamed up with Victoria van Wassenhove, mixologist, bartender of the Brussels ‘Vertigo’ cocktail bar and sole female finalist in this year’s finals of the Belgian World Class Competition. She created a fantastic cocktail menu which features Panda Gin in all its glory, showcasing how the gin is able to combine with other spirits and liqueurs. There’s the ‘Dry Panda’ for example, using Dry Vermouth, Vylmer (a fruity wine based aperitif) and Green Chartreuse, or the ‘White Panda’, consisting of Panda, Peach Liqueur, milk and Grapefruit bitters, topped with soda. I decided to try it out in an exotic mix of lime juice, grapefruit juice, Orgeat (almond and orangeblossom syrup), Cherry Heering Liqueur and Maraschino Liqueur, finished with Creole bitters. The result was a sweet blend of exotic flavors with a decent kick and a nice little zingy touch.

IMG_20170825_202052-01

The cocktailscene is passing the popularity of the gin tonic slowly but surely, so Sonny’s choice to focus on that shift might’ve been a very smart move and could lead to a bright future. I raise my glass, curious about what the future will bring.

Enjoy,
Matthias!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.