The Belgian Ginvasion: Mining Spirits

(Scroll down for English!)

Het einde is er, vandaag bespreek ik, de 31ste, en daarmee laatste, Ginvader: Mining Spirits uit Houthalen. De gin haalt inspiratie voor haar naam bij het rijke mijnverleden van de streek. De exploitatie van steenkool in Houthalen gebeurde tussen 1938 en 1992 (fusie met Zolder vanaf 1964). Gert Switten, oprichter van Mining Spirits, contacteerde me om zijn gin voor te stellen.

Gert werkte jarenlang mee aan ontwikkeling van dranken en was actief als productiemedewerker in drankbedrijven. Toen de tijd rijp was voor een nieuwe uitdaging ging hij op zoek naar een gin die volledig zijn smaak was, een zoektocht die moeilijker bleek dan verwacht. Hij besloot daar zelf verandering in te brengen en zou zijn kennis van zowel techniek als van producten gebruiken om een eigen gin op de markt te brengen. Naast zijn eigen gin realiseert Gert ook gin en likeuren op maat, bezoek de website van Mining Spirits voor meer info.

Mining Spirits is een gin die afklokt op 40° en bestaat uit een botanical mix van zeventien kruiden, vruchten en bloemen. Klassieke (g)ingrediënten zoals jeneverbes, korianderzaad en kardemom worden gecombineerd met zachte kruiden (salie en tijm), frisse citrus (citroen, bergamot, oranjeschil), zoete specerijen (steranijs, zoethout), florale tonen (rozenblaadjes, lavendel, vlierbloesem, jasmijn) en om af te werken Calamus, munt en dennenknopen. Gert heeft aan elk smaakprofiel gedacht. Dat ze door deze zachte balans geapprecieerd wordt, is duidelijk te merken aan het aantal lokale horeca-zaken die de Mining Spirits op de kaart aanbieden.

De geur van Mining Spirits brengt jeneverbessen en warmte van citrus met zich mee. Geen uitgesproken leading botanical, wel met een mooie ronde zachtheid. In de mond gaat de aandacht richting de floraliteit met een kleine prikkel van kruiden, in de verte proef ik een toets van de specerijen. Achteraan de tong blijft Mining nog even tintelen, de afdronk is gemiddeld.

Mining Spirits suggereert 5 perfect serves op hun website:
(1) Basic: 5cl gin, 10cl original tonic, met garnituur van steranijs, vlierbessen en jeneverbessen
(2) Mining Style: 5cl gin, 10cl original tonic, met garnituur van zwarte peper, muntblaadje, schijfje limoen en takje heidebloem
(3) Deluxe: 5cl gin, 10cl original tonic, met garnituur van korianderzaad, kaneelstokje en schijfje appelsien
(4) 5cl gin, 10cl vlierbloesem tonic, met garnituur van steranijs, granaatappel en zoethout
(5) 5cl gin, 10cl Fever-Tree Mediterranean Tonic, met garnituur van verse tijm, kardemom en schijfje limoen

Door de zachte smaak van de gin nodigt Mining Spirits enorm uit om te experimenteren met botanicals, zoals je bij hun perfect serves kan zien. Ikzelf vond de combinatie van een original tonic mooi, maar nog beter was de gin in combinatie met Swedish Tonic Syrup (SWE/TNC). Ik voegde er daarnaast twee gebroken Piment/Jamaicapepers aan toe, deze bevatten aroma’s van kruidnagel, kaneel, peper en nootmuskaat, de warmte met een lichte kick combineerde mooi, al ben ik er zeker van dat heel wat andere botanicals even goed gebruikt kunnen worden. Verder mixte ik Mining Spirits met verse pruim, limoensap, zelfgemaakte vanillesiroop, Biercee Bitter en Le Tribute Tonic in een cocktail. Heerlijk bij het warme weer van de voorbije dagen.

IMG_20170829_183109-01

Gert heeft een leuk product in handen dat door haar zacht karakter als mooie basis kan werken voor heel wat mixed drinks en cocktails. Een sterkte die goed uitgespeeld kan worden.

Bij deze sluit ik #TheBelgianGinvasion af, het was me een waar genoegen.
Matthias

ENGLISH language_icon-03


31 gins in two months, it was a crazy ride, yet today we have reached the inevitable end. Let me introduce you to the last Ginvader: Mining Spirits from Houthalen. The gin draws inspiration for its name from the rich mining history in the area. The exploitation of coal happened in the village of Houthalen between 1938 and 1992.

The gin is created by Gert Switten, who was employed for years in the development of spirits and used to help with production in beverage companies. When the time had come to focus on a new challenge, Gert started looking for a gin that could fit all of his demands, a search that appeared to be more difficult than anticipated. He grabbed the bull by the horns and relied on his knowhow of production and ingredients to release his own gin. Next to Mining Spirits Gin, Gert also produces gin and liqueurs on demand.

Mining Spirits has a final ABV of 40° and consists of 17 herbs, fruits and flowers. Classic ingredients like juniper berries, coriander seeds and cardamom are combined with herbs (sage and thyme), fresh citrus (lemon, bergamot, orange zest), sweet spices (star anise, liquorice), floral aromas (roze petals, lavender, elderflower, jasmine) and to finish it off Calamus, Mint and Pine buds. Gert thought of every flavor profile when blending. The soft balance between all the flavors is appreciated by the general ginthousiast, hence the reason Mining Spirits is popular in bars and diners in its near area.

The smell of the gin brings juniper and warm citrus. There is no apparent leading botanical, yet an overall smooth balance. When tasting the focus shifts tot he floral side with a slight tingle of herbs, somewhere in the back are sweet spices. On the back of the tongue Mining leaves some heat behind, the aftertaste is medium long.

Mining Spirits suggests 5 perfect serves:
(1) Basic: 5cl gin, 10cl original tonic, garnished with star anise, elderberries and juniper berries
(2) Mining Style: 5cl gin, 10cl original tonic, garnished with black pepper, a leaf of mint, a limewheel and a sprig of heath flower
(3) Deluxe: 5cl gin, 10cl original tonic, garnished with coriander seed, a cinnamon stick and an orange wheel
(4) 5cl gin, 10cl elderflower tonic, garnished with star anise, pomegranate seeds and liquorice
(5) 5cl gin, 10cl Fever-Tree Mediterranean Tonic, garnished with fresh thyme, cardamom and a limewheel

Because of its soft flavor profile, Mining Spirits is an inviting gin to experiment with botanicals, as you can see in their own perfect serves. I personally liked combining Mining with Swedish Tonic Syrup and added two crushed allspice berries to it, which have the aroma of cinnamon, cloves, pepper and nutmeg, its warmth and faint kick combined well with the fresh tonic syrup. If you’re new to gin, Mining Spirits is a very approachable gin that gives you enough room to play with flavors to add in the mix. I also mixed Mining Spirits with fresh plum, lime juice, homemade vanilla syrup, Biercee Bitter (sub Campari) and Le Tribute Tonic. A delicious thirstquenching cocktail, perfect for the tropical hot summer days we’ve been having lately.

IMG_20170829_183109-01

With Mining Spirits Gert holds a fun product in his hands that, because of its soft flavor profile, can be the perfect base for a lot of mixes and cocktails, use it to its advantage!

#TheBelgianGinvasion bids you farewell, thanks for your continuous support.
Matthias

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.