BAR VISIT: The Cobbler (Gent)

(Scroll down for English!)

Woensdag 30 agustus was ik te gast in ‘The Cobbler’, de nieuwste high-end cocktailbar in hartje Gent. Samen met enkele andere schrijvers mocht ik kennismaken met het concept.

(Stiekem was ik de week ervoor ook al eens een kijkje gaan nemen, toen ontmoette ik er bij toeval collega-blogger Geert Conard van ‘Double Strainger’)

The Cobbler’ is te vinden op de eerste verdieping van het monumentale ‘Oud Postkantoor’ op de Korenmarkt, welke initieel werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1913. De bar maakt deel uit van het gloednieuwe Zannier Hotel ‘1898 The Post’, maar niet gevreesd, is ook toegankelijk voor niet-hotelgasten. Er hangt een heel gemoedelijke sfeer bij het binnenwandelen: de bar zelf, die zich centraal tegen de achterwand bevindt, etalleert een rijkelijk aanbod aan spirits en likeuren, met daarrond een toog om als mixologist bij weg te dromen. Aan het roer staan niemand minder dan Jurgen Nobels (The Old Fashioned, Uncle Babe’s) en David Lebeer (The Pharmacy), die beiden met een glimlach op het gezicht en een speelse chemistry de cocktails shaken, stirren, builden, throwen, kortom, ‘maken’.

De ruimte zelf is gevuld met meubilair, kunst en antiek uit eind 19e eeuw. Als we allemaal zitten geeft Geraldine (Head of concept & interior design) wat uitleg over alle weloverwogen keuzes die gemaakt zijn bij de ontwikkeling van het hotel: “Over alles is nagedacht: over elk voorwerp dat hier staat, hangt of ligt, over het materiaal waarmee gewerkt is. Het uitgangspunt is en blijft de spirit van het oorspronkelijke gebouw, dat zal tijdens de rondleiding nog duidelijker worden.

IMG_20170830_190121Als ook Eline, general manager van het hotel, zich bij ons aansluit, komt Jurgen Nobels ons met de huiscocktail begroeten en wat meer vertellen over de naam van de bar: “Er zijn meerdere redenen waarom ‘The Cobbler’ de perfecte keuze was. In de eerste plaats is de cobbler, die jullie voor je hebben staan, een type cocktail dat in de 19e eeuw ontstond en toen enorm populair was. De basis bevat een klassieke mix van drie ingrediënten: (droge) sherry, suiker en verse schijfjes sinaasappel, geserveerd over crushed (cobbled) ijs. Daarnaast is de ‘cobbler’ de naam van de gekende 3-delige shaker die de meeste mensen thuis hebben staan, deze werd gepatenteerd in de tweede helft van de 19e eeuw. Wij serveren hier in ‘The Cobbler’ onze ‘Cobblers’ in zo’n ‘Cobbler shaker’, een beetje cocktail-inception.”, ik moet lachen. Jurgen is gepassioneerd, hij geniet ervan de verhalen te delen. “Wij werken trouwens enkel met metalen rietjes, niet alleen omdat ze de temperatuur van je drinken beter bewaren, we willen echt aan het milieu denken. Wisten jullie trouwens dat het rietje is uitgevonden om cocktails te kunnen drinken?

Na deze introductie vertrekken we op rondleiding door het hotel. De kamers zijn allemaal gebouwd in de originele kantoorruimtes van het postgebouw en ook hier is alles tot in de puntjes uitgewerkt, mijn aandacht gaat uiteraard naar de minibar, die wonderbaarlijk voorzien is van Angostura Bitters, verse citrusvruchten en een kwalitatieve selectie van spirits. Ook zie ik ‘Save The Queen Gin’ staan, de Aalsterse gin met verse stadshoning die ik tijdens ‘The Belgian Ginvasion’ aan jullie voorstelde.

 

Vervolgens brengen we een bezoek aan ‘The Honesty Bar’. “Vroeger hadden hotels heel vaak zo’n bar”, vertelt Eline, “Je neemt zelf een glas, vult het, noteert wat je hebt genomen en geniet, het is een kwestie van goodwill. De Honesty Bar is uiteraard wel enkel toegankelijk voor gasten van het hotel.” Als ik kijk naar welke spirits er staan, loopt het water me in de mond, het aanbod is overduidelijk zorgvuldig geselecteerd door een kenner.

Terug in The Cobbler krijgen we meer hapjes geserveerd, Eline vertelt dat ze ook hier zo veel mogelijk proberen werken met lokale handelaars. Jurgen vervoegt ons gezelschap nogmaals om wat meer uitleg te geven over de cocktailkaart. “De cocktails zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals ‘short & strong’ of ‘savoury & experimental’, voor ieder wat wils en als je een ingrediënt niet kent vraag je het maar!”. Vervolgens mogen we zelf een keuze maken. Ik ga voor de ‘CMC’, een mix van Hendrick’s Gin, mango en Belgisch witbier. Het resultaat blijk verbluffend fris te zijn, met alle smaken compleet in balans, de subtiele toets van verse chili en koriander geven de exotische mango een klassieke boost.

 

(Tijdens mijn vorig bezoek dronk ik trouwens ‘The Cobbler’s Cobbler’ en de ‘Creamy Colada’, die laatste op aanraden van Jurgen zelf, welke een voltreffer bleek te zijn.)

De rest van de avond wordt er gezellig gepraat over drank, de hospitality wereld en uiteraard het hotel en de bar zelf. Ook de eigenaar van het hotel, Arnaud Zannier, vervoegt ons gezelschap en vertelt met dezelfde passie die ik bij Jurgen zie over zijn visie en liefde voor Gent.

Als afsluiter wil ik Arnaud, Geraldine en Eline bedanken voor de tijd die ze vrijmaakten om ons rond te leiden en Jurgen en David voor de uitleg en het bereiden van meesterlijke cocktails. Ze hebben er alvast 1 vaste klant bij.

Schol,
Matthias

Praktisch: The Cobbler is elke dag geopend van 17u tot middernacht. Als je zeker wil zijn van een plaats is reserveren aangeraden, dat kan telefonisch via 09 273 90 20.

Adres: Graslei 16, 9000 Gent

Ontdek ‘The Cobbler’ op Facebook en Instagram

ENGLISH 🇬🇧


Wednesday 30th of August I was invited to ‘The Cobbler’, a new high-end cocktailbar in my hometown, Ghent. The team behind it wanted to present their concept to me and some fellow writers.

(Secretly I already visited the place the week before, and funnily enough, met fellow blogger Geert Conard from ‘Double Strainger’)

The Cobbler’ is located on the first floor of the monumental ‘Old Post’ building on the Korenmarkt, initially built for the World’s Fair of 1913. The bar is part of the brand new Zannier Hotel ‘1898 The Post’, though no need to worry, it’s not limited to hotel guests only. Upon entering the atmosphere is vibrant, amical and, above all, welcoming. The bar itself, located against the back wall features a beautiful range of spirits and liqueurs. And then the counter, sheer perfection. Behind the wheel are Jurgen Nobels (who won the Belgian World Class Competition, reaching top 10 internationally) and David Lebeer (formerly working at The Pharmacy), both with a smile on their faces, a playful chemistry between them, shaking, stirring, building, throwing the cocktails.

The space itself is filled with late 19th Century furniture, art and antiques. While we receive some water and bites to start with, Geraldine (Head of concept & interior design) tells us a bit more about the choices they made: “Every object that stands, hangs or lays here, the materials we’ve worked with, … all has been taken into consideration. The starting point is and will always be the spirit of the original building. Something that will become more obvious during our tour.

De ruimte zelf is gevuld met meubilair, kunst en antiek uit eind 19e eeuw, als we allemaal zitten en ondertussen al iets te drinken en eten aangeboden krijgen, geeft Geraldine (Head of concept & interior design) wat uitleg over alle weloverwogen keuzes die gemaakt zijn bij de ontwikkeling van het hotel: “Elk voorwerp dat hier staat, hangt of ligt, het materiaal waarmee gewerkt is, over alles is nagedacht. Het uitgangspunt is en blijft de spirit van het oorspronkelijke gebouw, dat zal tijdens de rondleiding nog duidelijker worden.

IMG_20170830_190121Eline, general manager of the hotel, joins us, and Jurgen Nobels comes to greet us with one of the signature cocktails, telling a bit more about the origin of the bar’s name: “There are several reasons why ‘The Cobbler’ was the perfect name for this bar, In the first place, the cobbler, which is also standing in front of you, was a type of cocktail that was created in the 19th Century and became very popular back then. It’s a simple classic cocktail consisting of merely three ingredients, (dry) sherry, sugar and several orangeslices, served over crushed (cobbled) ice. Next to that, ‘the cobbler’ is another name for the three-piece shaker most people have at home, which was patented in the second half of the 19th Century as well. Here in ‘The Cobbler’ we serve our Cobblers in a Cobbler shaker. Cocktail-inception.” I have to laugh. Jurgen is passionate, you can see how much he enjoys sharing all the stories. “We only use metal straws here btw, not just because it transfers the drink ice cold, also because we want to keep the environment in mind. And did you know the straw was invented for drinking cocktails?

After the introduction we get a full tour. The rooms are all located in old office spaces and just like in the bar, attention to detail seems to be key. I immediately check out the minibar, which is provided with fresh citrus, Angostura Bitters, and a divine selection of spirits. I notice ‘Save The Queen’, one of The Belgian Ginvaders.

 

Next stop is the ‘Honesty Bar’. “Back in the day a lot of hotels had a bar like this”, Eline says, “You just take a glass, pour something in, write down what you had and enjoy. It’s a matter of goodwill. For apparent reasons The Honesty Bar is hotel guests only.” When I take a look at the spirits in the cabinet, I start mouthwatering, this selection has carefully been made by someone who knew what (s)he was doing.

Back in ‘The Cobbler’, we get served some more finger food, Eline tells us they work with as many local suppliers as possible. Jurgen joins us once again and explains a bit more about the menu. “The cocktails are divided in different categories like ‘short & strong’ or ‘savoury & experimental’. There’s something for every body and if there’s anything you need to know. Hit me up!”. We get to select a cocktail, and I decided to order the ‘CMC’, consisting of Hendrick’s Gin, Mango and Belgian Beer. The result was excitingly fresh, with all flavors balanced in the mix, the subtle tones of Chili and Cilantro giving the exotic mango a classic boost.

 

(During my previous visit I had the ‘Cobbler’s Cobbler’ and ‘Creamy Colada’, the latter suggested by Jurgen, so delicious!)

The rest of the evening we kept talking about booze, hospitality and of course the bar and hotel. The owner of the hotel, Arnaud Zannier, joined us and talked with the same amount of passion as Jurgen about his vision and love for Ghent.

I would like to thank Arnaud, Geraldine and Eline for their time and guided tour and Jurgen and David for creating their liquid masterpieces and providing us with the info on them. I’m already looking forward to my next visit.

Cheers,
Matthias

Info: The Cobbler is open 7/7 from 5pm till midnight. Reservations are not mandatory, yet highly recommended as it can get busy. For reservations, call 09 273 90 20.

Address: Graslei 16, 9000 Gent, Belgium

Discover ‘The Cobbler’ on Facebook and Instagram

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.