ARTICLE: 125 years Mandarine Napoléon

(Scroll down for English!)

Afgelopen woensdag, 13 september, was ik, samen met onder andere collega-bloggers Yannick van Negroni en Jonathan van Bible of Drinks, te gast in ‘9 Beaufort’, de feestzaal op de negende verdieping van het impostante Antwerpse MAS (Museum Aan de Stroom). De reden van dit samenzijn was de 125e verjaardag van ‘Mandarine Napoléon’, ’s werelds enige mandarijnlikeur op basis van cognac. Om dit te vieren werd aan ons de ultra-premium ‘Mandarine Napoléon Gold XO’ voorgesteld.

Deze versie van de Belgische likeur is een uniek gegeven, ze wordt namelijk in een uiterst gelimiteerde oplage van slechts 125 exemplaren op de markt gebracht en elke fles bevat een hoeveelheid zeldzame ‘Grande Fine Champagne Cognac’ van niet minder dan 125 jaar oud. De fles is handverguld met 24 karaat bladgoud (een taak die twee weken in beslag neemt) en kost €1892 (het jaar waarop Mandarine Napoléon op de markt kwam).

Een korte geschiedenis van Mandarine Napoléon:
Het verhaal gaat dat de basis van de likeur eind 1700 werd uitgevonden door Antoine François de Fourcroy voor Napoleon Bonaparte. Initieel een eenvoudige mix van Cognac en mandarijn, een vrucht die Napoleon deed terugdenken aan zijn Corsicaanse roots. Jaren later wordt dit recept teruggevonden door de Belg Louis Schmidt die besluit om het opnieuw distilleren, nu bestaande uit een combinatie van 27 kruiden, waaronder angelica, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Vijf generaties lang blijft het recept in Belgische handen van de familie Fourcroy, tot in 2009 het Nederlandse ‘Koninklijke De Kuyper’, ’s werelds grootste cocktaillikeurenmerk, de productie overneemt. Het distilleren zelf gebeurt wel nog steeds in België, in de stokerij van Biercée. Dit distillaat wordt gemengd met cognac, suiker en water en gaat voor twee jaar op vat, waar het rijpt tot ‘Mandarine Napoleon’.

Bij het welkom heten in de zaal krijg ik een ‘Napoléon Margarita’ aangeboden, de nieuwe flagship-cocktail van het merk, bestaande uit 3cl Mandarine Napoléon, 6cl Tequila 100% Agave, 3cl vers limoensap, afgewerkt met 1 barspoon agavesiroop. Heerlijk in zijn eenvoud. Ik geniet van de cocktail terwijl ik zowel bijpraat met kennissen als enkele nieuwe mensen ontmoet. Op de achtergrond worden zwoele beats begeleid door altsaxofoon, een wissel tussen contrabas en basgitaar en het prachtige uitzicht over Antwerpen.

 

Het volk stroomt toe en een selectie van vijf cocktails, allemaal met een goede dosis Mandarine Napoléon, vloeit rijkelijk. Ze worden bereid door bartenders Ben Lobos, Helder Fortes Silva, Chi-Ho Ta en Alberto Matallana (de Nederlandse winnaar van Diageo World Class 2017), werkzaam in de speakeasy Dr. Rotterdam.

De vijf cocktails zijn ontworpen door enkele grootmeesters van de cocktailwereld: Zo is er de ‘Napoleon Conquest’, bestaande uit gelijke delen Mandarine Napoleon, Cocchi Di Torino en Calvados, afgetopt met Peychaud’s Bitters en Soda, ontwikkelt door Erik Lorincz van The American Bar in The Savoy Hotel, Londen (waar legende Harry Craddock ook ooit aan het roer stond) en de ‘Vineyard & Grove’, bestaande uit Champagne, Cognac, Mandarine Napoléon en specerijen, ontwikkelt door Philip Bischoff van The Manhattan Bar in Singapore.

Uiteraard was het hoogtepunt van de avond de onthulling van de Gold XO, welke werd voorgesteld door een glunderende Mark De Witte, CEO van ‘De Kuyper’. De eer om de fles te openen werd gegeven aan chef Viki Geunes, van tweesterrenrestaurant ’t Zilte, die ons verder ook voorzag van een heerlijke walking dinner. Voor het openen van de delicate, met goud bezette, fles kreeg Viki handschoenen (welke trouwens ook meegegeven worden bij de andere 124 exemplaren van de Gold XO). En vervolgens kregen we als aanwezigen allen de likeur te proeven, welke prachtige rijpe tonen van mandarijn bevatte, harmonieus verbonden met warme specerijen en de eindeloze diepte van cognac.

 

De avond bracht ons tenslotte nog van het MAS tot in het Koninklijk Paleis op de Meir, geen willekeur, vermits Napoleon dit gebouw in 1811 verwierf. In de spiegelzaal werden we wederom voorzien van hapjes en drinken, ditmaal opgeluisterd door klassieke meesterwerken op viool en cello. Bij het vertrekken kreeg ik tenslotte nog een fles Mandarine Napoléon mee om zelf aan de slag te gaan.

Met veel plezier presenteer ik u mijn original, ‘The Battle Of Waterloo’, bestaande uit Mandarine Napoléon, Sipsmith London Dry Gin en Mondino Amaro als knipoog naar de laatste strijd van de Franse Keizer tegen de Engelse en Duitse legers op het gekende Belgische slagveld.

IMG_20170916_180558-01

Combineer 50ml Sipsmith, 30ml Mondino, 20ml Mandarine Napoléon en 2 dashes Angostura Bitters in een mengbeker en stir gedurende 30-35 seconden. Zeef in een voorgekoelde coupe en garneer met gedroogde sinaasappel.

Om af te sluiten wil ik Tom van Pravda Pressroom nog bedanken voor de uitnodiging.
Schol,
Matthias

Alle tekst en foto’s door Matthias Soberon, behalve de coverfoto, vrijgegeven door Pravda Pressroom

ENGLISH 🇬🇧


Last Wednesday, on the 13th of September, I was invited to ‘9 Beaufort’, the meeting room on the top floor of the amazing MAS (Museum by the river) in Antwerp. The reason of this celebratory gathering was the quasquicentennial (or 125th) birthday of ‘Mandarine Napoléon’, the only mandarin-infused cognac-based liqueur in the world. To celebrate this joyous occasion, the ultra-premium ‘Mandarine Napoléon Gold XO’ was released.

This version of the Belgian liqueur is unique to say the least, she’s only being produced in a limited quantity of 125 bottles, every bottle containing a significant amount of 125-year-old ‘Grande Fine Champagne Cognac’. The bottle itself is gilded by hand with 24 karat leaf gold, a job that takes two weeks, and comes at €1892 (referring to the year Mandarine Napoléon was first released to the public)

A brief history of Mandarine Napoléon:
The story goes that at the end of the 1700’s Antoine François de Fourcroy invented a liqueur for Napoleon Bonaparte. Initially a simple mix of cognac and mandarins, a type of fruit which reminded Napoleon of his roots in Corsica. Years go by and the recipe gets lost until it is rediscovered by the Belgian Louis Schmidt, who decides to start distilling it again, now with a more balanced mix of 27 different botanicals including angelica, cloves, nutmeg and cinnamon. Up until 2009 the company was in the hands of the Fourcroy family, but then ‘De Kuyper Royal Distillers’ took over production. The distilling itself still happens in Belgium in the Biercée Distillery. The distillate is blended with cognac, sugar and water and is left to cask-age for two years, resulting in the classic taste of ‘Mandarine Napoléon’.

Upon arriving in ‘9 Beaufort’ I’m presented a ‘Napoleon Margarita’, the brand’s new flagship cocktail, consisting of 2 parts Tequila (100% Agave), 1 part Mandarine Napoléon, 1 part fresh lime juice and 1 barspoon Agave syrup. A drink delicious in its simplicity, which I’m enjoying while having a chat with some acquantainces and meeting new people. In the background throbbing beats are accompanied by alto saxophone, both bass guitar and double bass and a stunning view over Antwerp.

 

More people arrive and a selection of five cocktails, all with a nice dose of Mandarine Napoléon, is being poured generously. They are being prepared by speakeasy Dr. Rotterdam bartenders Ben Lobos, Helder Fortes Silva, Chi-Ho Ta and Alberto Matallana (Dutch winner of Diageo World Class 2017).

The five cocktails are designed by several grandmasters in the art of mixology. There was the ‘Napoleon Conquest’, consisting of equal parts Mandarine Napoléon, Cocchi Di Torino and Calvados, finished with Peychaud’s Bitters and topped with Soda, invented by Erik Lorincz of The American Bar in the Savoy Hotel, London (the same bar legendary bartender Harry Craddock used to work), and the ‘Vineyard & Grove’ punch, consisting of Champagne, Cognac, Mandarine Napoléon and spices, designed by Philip Bischoff of The Manhattan Bar in Singapore.

Obviously the highlight of the evening was the revelation of the ‘Gold XO’, which was being presented by a very proud Mark De Witte, CEO of ‘De Kuyper’. Chef Viki Geunes, of two Michelin star restaurant ’t Zilte, who took care of the food that evening, got the honor of opening the bottle. To open the delicate, gilded masterpiece, Viki was handed two white gloves, something that is given to all people who buy/will buy a Gold XO. The presentation ended with all of us sampling the unique liqueur, with its beautiful ripe aroma of mandarins, harmoniously blended with warm spices and the endless depth of premium cognac.

 

The evening led from the MAS-museum to the Royal Palace on the Meir, which was no coincidence, as Napoleon himself acquired it in 1811. In the Hall of Mirrors we were presented with drinks and food once more, this time accompanied by classical masterpieces on violin and cello. When it was time to leave, I received a bottle of Mandarine Napoleon to work with myself.

I decided to create a cocktail of my own, naming it ‘The Battle of Waterloo’, consisting of Mandarine Napoléon, Sipsmith London Dry and Mondino Amaro, as a nod to the last battle of the French Emperor against the British and German armies on the Belgian Battlefield.

IMG_20170916_180558-01

Combine 50ml Sipsmith, 30ml Mondino, 20ml Mandarine Napoléon and 2 dashes Angostura Bitters in a stirring glass and stir for 30-40 seconds, strain in a pre-chilled coupe and garnish with dried orange.

I’d like to thank Tom of Pravda Pressroom for the invitation to this beautiful event,
Cheers,
Matthias!

All text and pictures by Matthias Soberon, except for the cover photo, released by Pravda Pressroom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.