ARTICLE: Bloody Mary White Cocktail Competition

(Scroll down for English!)

Enkele maanden geleden deden Thomas Baert en Sophie Gheysens van ‘Deluxe Distillery’ een warme oproep aan alle mixologists uit de BeNeLux: “Til onze ‘Mary White Vodka’ naar ongekende hoogte aan de hand van een eigen cocktailcreatie. Na selectie krijgen de twaalf besten de kans om deel te nemen aan een finalewedstrijd, waar ze hun cocktail voor een professionele jury zullen moeten maken. Vervolgens zullen drie finalisten het tegen elkaar opnemen in een laatste opdracht, waar ze een eigen(tijdse) versie van de gekende ‘Bloody Mary’ cocktail zullen moeten creëren.” Van zodra de wedstrijd gelanceerd was, kwamen de eerste submissions al binnen.

Die professionele jury bleek, na bekendmaking, een trio om ‘U’ tegen te zeggen. Dieter Moeyaert, gekend als ‘Belgian Barfly’, is freelance-journalist die onder andere voor Venuez en De Standaard schrijft. Hannah Van Ongevalle is mede-oprichtster van ‘The Pharmacy’ in Knokke en won in 2014 de Belgische Diageo World Class wedstrijd, internationaal haalde ze de top 12. En last but not least, Remy Savage, barmanager van ‘Little Red Door’ in Parijs, een ware cocktail visionair die wereldwijd wordt geprezen om zijn unieke aanpak en stijl.

Afgelopen maandag, 18 september, was het zo ver. In Thomas en Sophie’s stijvolle ‘Café Privé’ te Kortrijk (remember Thirsty Thursdays?) verzamelden de geselecteerden en juryleden zich voor de eerste editie van deze ‘Bloody Mary White’ – cocktail competitie. Elk van de finalisten bracht er in een timeframe van tien minuten hun signature cocktail. De jury zat samen om hun top drie te selecteren, de winnaars waren Yen Pham van Yi Chan (Brussel), Timo Janse van Door 74 (Amsterdam) en Maxime Willems van Foodlab Proef (Schellebelle). Maar de grootste verrassing moest nog volgen, Valentin Norberg van Alfonse & Stuff (Namen) kreeg een wildcard en werd daarmee finalist nummer vier!

Jammer genoeg kon ik, vanwege mijn job, niet aanwezig zijn tijdens die eerste ronde en de bekendmaking van de finalisten, gelukkig arriveerde ik net op tijd voor de uitvoering van de finaleronde. Yen maakte als eerste zijn Bloody Mary: Een pittige Aziatische versie met kimchi, afgewerkt met zeewier. Vervolgens was het aan Maxime, die, met een gezonde dosis humor en innovatieve technieken de ‘Naked Lady on the Bloody Rocks’ maakte. Als derde was Valentin aan de beurt, hij hield het idee vrij basic, met zijn mix van vodka en sap van tomaten uit eigen tuin, afgetopt met een luchtige foam van geitenkaas en room, gegarneerd met verse kruiden, zijn vlotheid en charme een streling voor het oog. Timo Janse sloot de finale af met een een iets zoetere, speelse Bloody Mary waarin hij ook een siroop van Chimay Trappistenbier aan toevoegde, hij garneerde met citroengras en aalbes. Timo wist jury en publiek te bekoren door zijn interactie tijdens de bereiding van zijn meesterwerk.

 

Na beraadslagen en enorme bedanking van de juryleden aan zowel Sophie en Thomas als alle deelnemers volgde de aankondiging van de winnaar. Het was Remy die de micro in handen kreeg en Valentin als winnaar mocht bekendmaken. De jonge bartender wist niet wat hem overkwam, maar dankbaar nam hij het woord voor een overwinningsspeech. Een terechte winnaar in een wedstrijd waar talent hoogtij vierde.

IMG_20170918_200841

Om af te sluiten wil ik Sophie en Thomas bedanken voor de uitnodiging en het organiseren van zo’n mooi en meer dan geslaagd evenement. Op naar de volgende editie!

Schol,
Matthias!

cover photo courtesy of Deluxe Distillery/Mary White Vodka

ENGLISH 🇬🇧


Several months ago Thomas Baert and Sophie Gheysens of ‘Deluxe Distillery’ called out to all mixologists of Belgium, The Netherlands and Luxemburg: “Make a next-level, signature cocktail that takes our Mary White Vodka to new heights. We’ll select twelve contestants, who will be able to compete with each other in front of a professional jury. They will decide a top three, who will have to create a unique twist on the infamous ‘Bloody Mary’ cocktail.” As soon as the contest was launched, the first submissions started to arrive.

That professional jury appeared to be not just anybody. Dieter Moeyaert, also known as ‘Belgian Barfly’ is freelance-journalist for magazines and newspapers. Hannah Van Ongevalle who founded ‘The Pharmacy’ speakeasy-bar with her father in Belgium, won the Belgian Diageo World Class Competition in 2014 and ended in the top 12 internationally. And last but not least, Remy Savage, barmanager of ‘Little Red Door’ in Paris, true cocktail visionary, praised worldwide for his unique approach and style.

On Monday, 18th September, the contestants and jury gathered in Thomas and Sophie’s stylish ‘Café Privé’ in Kortrijk (Remember Thirsty Thursdays?) for the first edition of the ‘Bloody Mary White Cocktail Competition’. Each of the finalists got a timeframe of ten minutes to create their signature cocktail. The jury looked, smelled, tasted and ultimately decided on their top three. A big round of applause for Yen Pham of Yi Chan (Brussels), Timo Janse of Door 74 (Amsterdam) and Maxime Willems of Foodlab Proef (Schellebelle). The biggest surprise had yet to come though, Valentin Norberg of Alfonse & Stuff received a wildcard from the jury and became an unexpected fourth finalist.

Because of my job I sadly had missed this first round and the announcement of the winners, yet luckily I arrived just in time for the actual start of the final round. I entered when Yen Pham was getting ready. The chef from Brussels was the first to go, his Bloody Mary was a spicy Asian version with muddled kimchi and a lovely seaweed garnish. Next up, Maxime, who created the ‘Naked Mary on the Bloody Rocks’. The transparent version of the drink was made with fantastic innovative techniques and a healthy dose of humor. Valentin was third up, creating a very basic, yet truly stunning riff. He mixed vodka with a juice of homegrown tomatoes, topped it with a foam of goat’s cheese and cream and a garnish of fresh herbs. His flow and charm truly wonderful to behold. Timo Janse was the last to compete, creating a sweeter, playful version of the Bloody Mary, served with a syrup of the Belgian Chimay Trappist Beer, garnished with lemongrass and fresh red currants. Timo had this unbelievable flair while interacting with the audience and jury while preparing his masterpiece.

 

And then, the moment had come, after a huge thanks to all competitors and of course Thomas and Sophie for organizing the event, it was Remy who had the honor of announcing that Valentin Norberg was crowned winner of the first Bloody Mary White Cocktail Competition! The young bartender was speechless at first, yet humble and with great respect for jury and the other contestants he took the microphone to say a word of thanks. Valentin was a well-deserved winner of a contest where innovation and excellence were present from start to finish.

IMG_20170918_200841

I’d like to thank Sophie and Thomas for the invite and of course, for organizing such a wonderful and more than successful event. On to the next edition!

Cheers,
Matthias!

cover photo courtesy of Deluxe Distillery/Mary White Vodka

Een gedachte over “ARTICLE: Bloody Mary White Cocktail Competition

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.