ARTICLE: Manuel Wouters & GROHE – Water Masterclass

(Scroll down for English!)

Op 30 september was ik op uitnodiging van NJAM TV en Grohe aanwezig in Antwerpse cocktailbar SIPS, waar Manuel Wouters, een van de Vlaamse Meesters van de Belgische cocktailscène, aan het roer staat. De reden van ons samenzijn was de voorstelling van de ‘Grohe Blue Home‘ kraan en het belang van kwalitatief water in cocktails en mocktails.

Een kort, maar cruciaal geschiedkundig feit: De definitie van de ‘cocktail’ werd vastgelegd op 13 mei 1806 door Harry Croswell, redacteur van ‘The Balance and Columbian Repository’ (New York). De goede man beantwoordde toen de lezersvraag, “Wat is een cocktail?” en besefte waarschijnlijk niet dat zijn toenmalig antwoord een van de fundamenten van mixed drinks zou worden. Meer dan 200 jaar later resoneert ze nog steeds door de hallen van de uitgebreide drankgeschiedenis: “Een cocktail is een stimulerende alcoholhoudende drank, bestaande uit een spirit, suiker, water en bitters. In de volksmond ook wel ‘bittered sling’ genoemd.”

De reden dat ik uw aandacht vestig op dit ijkpunt in de wereld van mixology heeft te maken met het belang van water in ‘de cocktail’. Of het nu gaat over ijsblokken in eender welke vorm, warm water zoals in een hot toddy of koolzuurhoudend water (soda); de kwaliteit van het water moet op hetzelfde niveau staan als de andere ingrediënten. Praat met eender welke bartender die zijn vak hoog in het vaandel draagt en hij zal je wijzen op het belang van kwalitatief ijs en spuitwater, zo ook Manuel van SIPS. Want smeltende ijsblokken, lauw water of plat spuitwater, het zijn drie voorbeelden van de meest grove fouten die je als (home)bartender kan maken en welke gegarandeerd een negatief effect op je eindresultaat zullen hebben, zonde dat je net dan jouw beste fles hebt opengetrokken om je gasten iets lekkers voor te schotelen.

20170930144644_IMG_0253
De Grohe Blue Home kraan aan de toog van SIPS.

Met de nieuwe ‘Blue Home’-kraan wil Grohe zowel mensen thuis als bars en bedrijven gefilterd water van de hoogste kwaliteit aanbieden. Zowel niet-, matig- als sterk bruisend water beschikbaar met één letterlijke druk van de knop, de opties worden bestuurd aan de kraan zelf, die verbonden staat met een makkelijk te installeren koelkabine die ook de filter en CO2 fles bevat.

Ook bij SIPS heeft Manuel Wouters deze kraan te zijner beschikking en daarmee maakte hij voor ons 5 mixed drinks op basis van spirits, vers fruit en water, met voor de niet-drinkers bijna keer op keer een waardig alternatief.

De tasting begon met de ‘Strawberry Gin Fizz’, een twist op de klassieke ‘Gin Fizz‘ met een coulis van aardbeien als smaakmaker. Vervolgens kregen we een enorm smaakvolle niet-alcoholische combo van gember en matcha, al voegde hij er al snel aan toe dat Sake hier gerust voor een extra kick kan zorgen. De ‘Apple en Elderflower Cooler’ was de derde in rij. Hier deden St. Germain en vodka mooi hun werk. Mijn favoriet was nummer vier: ‘La Poire’, een hartverwarmende combinatie van appel, kaneel en bourbon die de perfecte remedie vormde voor het natte herfsttafereel dat zich die dag buiten afspeelde. Afsluiten deden we met een zomers aperitief op basis van Aperol en pompelmoes genaamd ‘Bitterol Fizz’.

Alle recepten zijn te vinden op de website van NJAM. Neem zeker eens een kijkje op hun cocktail pagina.

Tijdens de bereiding werden we allemaal actief betrokken, Manuel gaf ons zijn Boston Shakers door voor een spoedcursus ‘cocktails shaken’ en deelde enkele boeiende weetjes over de spirits die hij gebruikte.

Om af te sluiten wil ik graag Manuel Wouters, NJAM TV en Grohe bedanken voor de informatieve namiddag in een van de parels der mixology in Antwerpen.
Schol,
Matthias

ENGLISH 🇬🇧


On the 30th September I was invited by NJAM TV and Grohe to attend the presentation of the new ‘Grohe Blue Home‘ tap and a masterclass on the importance of high quality water in cocktails and mocktails. Location of this event was cocktailbar SIPS in Antwerp, run by bar manager Manuel Wouters, one of the Belgian pioneers of the craft cocktail movement.

A brief, yet crucial historical fact: The definition of the ‘cocktail’ was set into stone on 13th May 1806 by Harry Croswell, editor of ‘The Balance and Columbian Respository’ (New York). He was asked the question ‘What is a cocktail?’, and probably didn’t know his answer was going to become one of the foundations of the wonderful world of mixed drinks. More than 200 years later his definition still resonates throughout the halls of the extensive history of booze. “A cocktail is a stimulating liquor, composed of spirits of every kind, sugar, water and bitters. It is vulgarly called ‘bittered sling’.”

The reason I draw your attention to this benchmark of mixology has to do with the importance of water in the definition of the cocktail. Whether we’re talking about ice in any form, dilution, warm water for hot toddies or soda, the quality of your water should be up par with all other ingredients. Have a chat with any mixologist that is passionate about his craft and he will stress the necessary quality of ice and soda, as did Manuel Wouters last week. Melting ice, lukewarm water and dying soda are some of the most crucial mistakes one can make as a (home)bartender, with a guaranteed negative effect on your final result. A shame for whatever spirit or mixed drink you want to serve your guests.

20170930144644_IMG_0253
The Grohe Blue Home tap behind the bar in SIPS.

With the new ‘Blue Home’-tap Grohe wants to offer both people at home and bars or companies filtered water of the highest quality. Non, lightly and heavily sparkling water are literally one push of a button away. All options available on the tap itself, which is connected to the easily installed cooling and filtering unit that also holds the can of CO2.

At SIPS, Manuel has the tap at his disposal and mixed up five drinks for us, all based on spirits, fresh fruit and water, with a delightful alternative for the non-drinkers.

 

The tasting started with a ‘Strawberry Gin Fizz’, a twist on the classic Gin Fizz with a strawberry coulis as main flavoring agent. A delicious mocktail of ginger and matcha followed, though Manuel said that Sake would pair perfectly if you wanted it to contain a kick. The ‘Apple and Elderflower Cooler’, based on vodka and St. Germain, was third in line. Next up was my favorite of the entire afternoon: ‘La Poire’, made with Michter’s Bourbon, a coulis of pears and cinnamon, a heartwarming remedy for the autumnal scenario that was happening outside (read: it was rainy, windy and cold.) Lastly, Manuel shook up a mix of Aperol and grapefruit, named the ‘Bitterol Fizz’.

If you’re interested in any of the recipes, they’re all available on NJAM’s cocktail page.

The masterclass was interactive in a playful way. Manuel passed down his Boston shakers so we all got the chance to give it a go and shared some info on the spirits he was using.

I’d like to thank Manuel, NJAM TV and Grohe for the informative afternoon in one of Antwerp’s temples of mixology.
Cheers,
Matthias

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.