TASTING: We Want The Funk!

PROOF ‘Shop & Tasting room’ in hartje Gent is een van die plaatsen die ik zo goed als onmogelijk kan voorbijwandelen zonder eens vlug binnen te springen. Het concept dat elke spirit geproefd kan worden is een ware verademing in de zoektocht naar ‘de juiste fles’.

Of je nu beginner, liefhebber of doorwinterde drankkenner bent, Timon Salomez, Nikkie Delclef en hun team staan steeds met brede glimlach, een vat vol kennis en enkele testglazen te uwer beschikking. Ze beantwoorden al jouw vragen en helpen je gerust jouw smaak te vinden. Ben je niet zeker of je een volledige fles wil kopen of krijg je door hun fantastische selectie plots enorme keuzestress, dan kan je opteren om sample bottles van 5, 10 of 20cl aan te kopen.

In de zaak, gehuisvest in een van de mooiste authentieke gebouwen van de Gentse binnenstad, kan je ook rustig plaats nemen voor een drankje. Lokale bieren, speciaal geselecteerde wijnen, craft limonades, mixed drinks zoals Gin-Tonics en een selectie cocktails, alles is mogelijk. Vraag gerust om die ene fles die je daarnet vasthad te gebruiken als basis.

Maar PROOF is meer dan dat, Timon en Nikkie zetten in op kennisoverdracht. Zo kan je er op jezelf een ‘flight’ bestellen (3 testglazen van spirits naar keuze), een tasting organiseren (meer info op hun website) of deelnemen aan een van hun georganiseerde tastings, zoals ik gisteren (donderdag 12 oktober) deed. Een verslag:

We Want The Funk’, de naam alleen al klinkt als een aria in de oren van de rum-enthousiasteling. Timon en Vitas stelden deze avond enkele buitenbeentjes uit de rum-wereld voor, rum die je met een open geest moet benaderen, rum die je tijd moet geven, zowel in je glas, in je mond als lang daarna. Rum die je moet degusteren, met hoofdletter D. De D van “Doe hem alsjeblieft niet in een rum-cola.

Met een kleine twintig man namen we achteraan de zaak plaats en als op een galjoen werden we meegevoerd, met een rantsoen dat zou bestaan uit vijf verschillende rums.

 

 

  1. CLAIRIN CHAMPIONSHIPS 2016 (46°, Haiti)

De eerste sample van de avond was al onmiddellijk het buitenste beentje van de tasting. Want Clairin, dat uitsluitend gemaakt wordt in Haïti, is eigenlijk geen rum, al zijn het proces en smaakprofiel wel te vergelijken met een rhum agricole (Zie sample 2). Clairin is een puur product dat een erg ruw en rauw proces ondergaat om haar uiteindelijke vorm aan te nemen: enkel lokaal suikerriet mag gebruikt worden, alles moet met de hand gesneden worden en het transport moet door dieren uitgevoerd worden. Ze wordt dubbel gedistilleerd op een open vuur en is onversneden, wat betekent dat tijdens de productie geen druppel water wordt toegevoegd, vandaar haar krachtige smaak met een fenomenaal floraal boeket. Een voltreffer om de avond mee te beginnen.

  1. RHUM BIELLE 2013 (42°, Marie-Galante)

De tweede sample was een klasse-voorbeeld van een gerijpte Rhum Agricole. Deze Franse stijl van rum (vandaar de toevoeging van de letter H) wordt (net zoals Clairin) gemaakt wordt op basis van vers suikerrietsap, dat is bij wet bepaald. Deze Rhum Bielle wordt kolomgedistilleerd en rijpt daarna gedurende vier jaar op ex-Bourbon Casks, een klassieke vatkeuze. Terwijl Timon het principe en de keuze van al dan niet chill-filteren uitlegt, laat ik de rum zinderen in mijn mond, ze is zacht, fruitig en rond, met een lange afdronk.

  1. DIAMOND DISTILLERY DEMERARA RUM/BRISTOL CLASSIC RUM (43°, Guyana)

Diamond is een unicum in de rumwereld, weet Timon te vertellen, een werkend museum van uniek stookmateriaal. Want terwijl veel stokerijen in Guyana zijn moeten sluiten, slaagde Diamond er niet enkel in te overleven, ook kochten ze telkens de stills van de andere stokerijen op, waardoor zij nu niet minder dan negen paar hebben staan, waaronder de laatste houten pot stills ter wereld! Terwijl we proeven van deze Guyaanse parel spelen Timon en Vitas vlot op elkaar in en delen ze met de nodige dosis humor de geschiedenis van het dagelijkse rumrantsoen van de Engelse Navy, dat pas in 1970 werd afgeschaft. Deze 12 jaar gerijpte Bristol Classic Demerara rum heeft een heerlijk zoete, volle en zware body, kenmerkend voor de Engelse stijl.

  1. ORIGINAL ST. LUCIA RUM SELECTION PRIVÉE (52°, St. Lucia)

De voorlaatste sample kwam van het eiland St. Lucia. Uniek is dat op dit eiland nog maar één stokerij werkzaam is, die toch vasthoudt aan trage distillatie aan lage temperaturen en dus, aan kleine productie. Distillatie gebeurt in Vendome Pot Stills, zo wat de rolls royce van de distilleerketels, waardoor de rum met haar 52° en bom van smaak toch zijdezacht blijft. Deze ‘Selection Privée’ is een single cask van zes jaar oud en bevat een dosis funk om U tegen te zeggen. Het smaakprofiel, dat over je volledige mond danst, is kenmerkend voor het eiland, want rums uit St. Lucia bevatten gemiddeld gezien het hoogst aantal esters (smaakmakende organische verbindingen die ontstaan als reactie van een zuur op alcohol) in de hele rumwereld.

  1. HAMPDEN 2010 HABITATION VELIER (67°, Jamaica)

Als rum van adel zou kunnen zijn, was deze Hambden 2010 een schoolvoorbeeld. Deze Jamaicaanse schoonheid van Habitation Velier is gedistilleerd in een ‘Double Retort Pot Still’, en heeft vervolgens zes jaar gerijpt in de tropics waardoor het engelendeel (Angel’s Share) een goede 40% van het vat bedraagt. De krachtige smaak komt niet enkel van het hoge alcoholpercentage, maar door de typische Jamaicaanse dunder pits. Deze putten in de grond worden gevuld met allerlei vormen van organisch afval, waardoor een enorm heftige gisting ontstaat dat voor het distillaat gebruikt wordt. Timon verwoordde de geur van een Dunder Pit als “zo heftig, dat erboven hangen voor jouw bijdrage aan de put zal zorgen.

Een vrolijke anekdote om de avond mee af te sluiten. Mij zien ze er gegarandeerd nog vaak terug. Als je zelf ook interesse hebt in het volgen van een tasting bij PROOF of Palenque (hun Mezcaleria, ook in Gent), hou dan zeker hun Facebookpagina in de gaten.

Schol!
Matthias

Praktisch: PROOF is dagelijks (met uitzondering van dinsdag) geopend van 14u tot 20u, in het weekend van 11u tot 20u.

Adres: Jan Breydelstraat 34, 9000 Gent

ENGLISH 🇬🇧


PROOF ‘Shop & Tasting Room’ in Ghent’s city center is one of those places I need to enter when I pass it. The concept is easy: if you want to have a taste, just ask and you’ll get a sample. That way you don’t need to buy a random bottle, hoping you’ll like it.

Whether you’re a beginner, aficionado or true master of spirits, Timon Salomez, Nikkie Delclef and their team are always at your service with a smile, their knowledge and several sample glasses. They’ll gladly answer any question and help you find the perfect bottle. Not sure what to buy? Everything can be bought in sample bottles of 5, 10 or 20cl as well.

If you want to sit back and relax, just go for it, PROOF offers seating as well, in one of Ghent’s most precious old houses. Local beers, carefully selected wines, craft lemonades, mixed drinks like Gin-Tonics and a selection of cocktails, you name it, they have it. Feel free to ask whether they can make it with that one spirit you just tasted.

Yet PROOF is more than just a ‘shop and tasting room’, Timon and Nikkie aim for passing on knowledge. You can order a flight (a test panel of three bottles), organize a tasting (more info on their website) or attend one of their own big tastings, as I did yesterday (Thursday, 12th October). A report:

We Want The Funk’ the name on itself already gets the juices of rumlovers flowing. Tonight was all about misfits/odd ones out of the rum industry, rum you need to approach with an open mind, rum that needs time in your glass, mouth and even in the aftertaste. Rum you need to savour, with capital S.

With about twenty attendees we sat in the back of the shop as if we were ready to sail off, with a rum ration existing out of five tremendous rums.

 

 

  1. CLAIRIN CHAMPIONSHIPS 2016 (46°, Haiti)

The first sample immediately was the oddest one out. Because Clairin, which is solely made in Haiti, isn’t actually rum, even though the process and flavor profile is similar to Rhum Agricole (see 2nd sample). Clairin is a pure product that undergoes an old-school, raw process before it can be bottled. Only native sugar cane can be used, everything needs to be done by hand and animals need to do transportation. It’s double distilled over open flame and is entirely uncut, which means not a single drop of water is added during the process. Hence the powerful flavor with phenomenally floral character.

  1. RHUM BIELLE 2013 (42°, Marie-Galante)

The second sample was a first class example of a ‘Vieux Rhum Agricole’. The French style of rum (hence the H) is made from fresh sugar cane juice (just like Clairin). This Rhum Bielle is column distilled and aged for four years on ex-bourbon casks, a classic choice of barrel. While Timon is explaining the concept of chill-filtering, I’m enjoying the sample, there’s quite the evolution in flavor. Soft, fruity, slightly funky and round with a beautiful aftertaste.

  1. DIAMOND DISTILLERY DEMERARA RUM/BRISTOL CLASSIC RUM (43°, Guyana)

Diamond is a unique distillery in the world of rum. It’s an operational museum of wonderful distillation equipment. While a lot of distilleries in Guyana suffered and had to close due to dwindling demand, Diamond wasn’t just able to survive, they were also able to obtain the distilling equipment from the closing sites, leaving them with no less than nine double stills, of which the last two wooden pot stills in the world. While we’re tasting this fantastic 12 year old English style rum with its deliciously sweet, full and heavy body, Timon and Vitas are talking about the daily rum ration of the English Navy, which was discontinued in 1970, and other historical facts. Humor never far away.

  1. ORIGINAL ST. LUCIA RUM SELECTION PRIVÉE (52°, St. Lucia)

The one but last sample comes from the one and only distillery on the island of St. Lucia. Even though they’re the last, they hold on to slow distillation at low temperatures, and thus small production. The distilling happens in Vendome Stills, the Rolls Royce of pot stills. The rum comes at 52° and bursts with flavor, yet has this silky smoothness to it. This ‘Selection Privée’ is a 6 year old single cask and contains an amount of funk nowhere else to be found. St. Lucia Rums generally contain the highest amount of esters in the entire world of rum.

  1. HAMPDEN 2010 HABITATION VELIER (67°, Jamaica)

If rum could be royalty, then this Hampden 2010 would be King. This Jamaican beauty from Habitation Velier is distilled in a ‘Double Retort Pot Still’ and has aged for six years in the tropics, causing an Angel’s Share of no less than 40% of the barrel. The powerful and beautiful taste of this rum comes from both the high proof (barrel strength), and the typical Jamaican Dunder Pits used for fermentation. These pits in the ground get filled with organic waste which causes a crazy fermentation process, of which the yeast gets used during distillation. Timon poetically described the stench of these Dunder Pits as “So intense that if you lean over to smell, you’ll probably spontaneously contribute to it.” And with this quote the evening was concluded.

Whether I’ll be at future PROOF tastings? You bet! If you’re interested yourself, go check out their Facebook page!

Cheers,
Matthias

Info: PROOF opens daily (with the exception of Tuesdays) from 14u till 20u, in weekends from 11u till 20u.

Address: Jan Breydelstraat 34, 9000 Gent

2 gedachten over “TASTING: We Want The Funk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.