ARTICLE: Barrel Aged Gin Part 1 (Filliers & Terra Nova)

(Scroll down for English!)

In de reeks van ‘Soberon’s Specials’, artikels over minder gekende ginstijlen, liet ik jullie eerder al kennismaken met Vacuum Distillatie en Old Tom Gins. Maar daar eindigt het niet. Vandaag is het aan ‘Barrel Aged Gins’, een stijl waarvan de varianten momenteel als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar waar komen die plots allemaal vandaan? En hoe gaat dat in zijn werk?

De geschiedenis
Geschiedkundig kent vatrijpen van gin voornamelijk praktische redenen. Hoewel de meeste gins vandaag de dag onmiddellijk gebotteld worden, werden deze vroeger heel vaak eerst op vat gelegd. Dit bood enkele belangrijke voordelen: Of ze nu verscheept moesten worden of ter plaatse bleven, houten vaten waren eenvoudiger te verkrijgen en goedkoper dan ‘containers’ uit ander materiaal. Ook kon de gin op eindlocatie versneden* worden tot het gewenste alcoholpercentage alvorens ze gebotteld werd, wat een grote impact had op de transportkost.

* Alcohol heeft onmiddellijk na distillatie een hoger alcoholpercentage dan wat het eindresultaat in de flessen meestal hoort te zijn. Door toevoeging van water kunnen ze deze laten dalen.

De revival
Door de ‘Second Gin Craze’ die zich de voorbije jaren in Europa heeft afgespeeld, kent de keuze voor vatrijping andere beweegredenen dan de vooraf genoemde historische.
Eerst en vooral is er vraag en aanbod: De hernieuwde interesse in bruine spirits, zoals whisky en rum, komt ook een kijkje nemen in de wereld van gin en voor de meeste producenten is het geen grote moeite om een minimaal deel van hun distillaat opzij te leggen in een vat om te zien wat er gebeurt.

Ook vormt het een verademing, is het voor de huidige generatie stokers een speeltuin. Ze krijgen de kans om buiten het boekje te experimenteren. Want hoewel er voor de andere gerijpte spirits heel wat strikte regels bestaan, is dat voor gin niet het geval. Sommige producenten zetten op deze manier voor het eerst kleine stapjes in de wereld van vatrijping, anderen kunnen dan weer terugvallen op wezenloos veel kennis. Zo is er Bert Bruyneel van het Belgische ‘No Ordinary Gin’. Bert ontwikkelde zijn gin puur met vatkeuze als uitgangspunt. Elke batch rijpt een aanzienlijke tijd op een ander (whisky)vat, met als gevolg dat elke reeks een unieke invalshoek heeft die de kenmerken van het gebruikte vat in de kijker plaatst. En nooit stelt NOG teleur, want Bert ként vaten, onder ‘Asta Morris’ is hij namelijk onafhankelijk whisky-bottelaar.

Maar andere uitdagingen steken dan misschien weer wel de kop op: vatrijping is een wispelturig proces. Heel wat factoren zijn bepalend voor het eindresultaat en daardoor wordt streven naar een constante smaakgarantie tussen meerdere batches ‘vrijwel’ onmogelijk. Citadelle Réserve, de vatgerijpte gin van Cognac-huis ‘Pierre Ferrand’, produceert jaarlijks zo’n enorme oplage, dat Alexandre Gabriel, meesterstoker, in 2013 besloot ‘Solera rijping’ toe te passen om een constante smaak te kunnen garanderen. (Voor meer uitleg over deze continue rijpingstechniek, die ook wordt toegepast voor o.a. sherry en rum, verwijs ik naar de website van Citadelle.)

Hoewel de golf van interesse in vatrijping ondertussen al een tiental jaar gezapig aan de gang is, is ze de voorbije twee jaar écht aan een eigen opmars begonnen. En elke producent heeft een eigen interpretatie van dit uniek proces. Om deze blogpost te kunnen realiseren werkte ik samen met zes verschillende brands, verdeeld over 3 delen (LEES HIER DEEL TWEE).

Verschillende brands (deel 1)
1. Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged (België, 43,7°)
Type vat: Frans (ex-Cognac) Limousin
Tijd: 4-5 maanden
Website: www.filliersdrygin28.com

De Classic Dry Gin 28 van Filliers is een gekend, en door velen geliefd, product. Diezelfde basis wordt nu, afhankelijk van het seizoen, gedurende 4 à 5 maanden te rusten gelegd in ex-Cognac vaten om zo de Barrel Aged 28 te creëren. In de geur komt hout lichtjes aan bod, met op de achtergrond een toets van vanille. Ze is ronder en warmer dan de Classic, met citrus dat eerder neigt naar het zoete, bijna marmelade. De jeneverbes behoudt een gezonde overhand tijdens de hele sipping, het hout keert naar het einde terug. Perfect puur, met ijs of in bitterzoete cocktails. Ik combineerde Filliers met het Belgische L’Arogante Stout-ish bier.

IMG_20170928_071944_704

RECEPT:
– 40ml Filliers Barrel Aged
– 10ml Kahlua Liqueur
– 5ml Homemade Vanilla Syrup
– 2 dashes Orange Bitters
– L’Arogante Stout-Ish Beer

1. Voeg de eerste vier ingrediënten toe aan een glas met ijs.
2. Stir om te mengen.
3. Voeg het bier toe en roer nog eens zachtjes

2. Terra Nova Barrel Finished Gin (België, 43°)
Type vat: Douce Poire & Cognac
Tijd: Onbekend (korte finish)
Website: www.liquoristerie-namur.be

In 2010 besloten Matthieu en Gilles, twee jeugdvrienden uit Namen, een eigen stokerij op te richten. Ze werken kleinschalig en stellen bij elk product kwaliteit voorop. Enkele producten die ze de voorbije jaren op de markt brachten zijn ‘Terra Nova’, een klassieke gin, en ‘Douce Poire’, een perenlikeur op basis van Cognac. Alsof het niet anders kon, besloten ze een experiment aan te gaan door hun Terra Nova een korte rusttijd op de likeurvaten te geven. Het resultaat was een tweede, ditmaal Barrel-Finished, gin. De geur van deze nieuwkomer is aromatisch, met peer duidelijk voorop. Qua smaak is ze iets klassieker, al blijft het volle najaars-aroma hangen, met jeneverbes en aardse tonen stil op de achtergrond. Van ‘hout’ is weinig te merken, maar de diepe warmte die knipoogt. Een minder standaard, maar leuk, product voor winterse cocktails, zoals deze mix met Frangelico, zelfgemaakte kaneelsiroop en vers limoensap.

20171125190527_IMG_1364

RECEPT:
– 50ml Terra Nova Barrel Finished
– 20ml Frangelico Liqueur
– 10ml Zelfgemaakt Kaneelsiroop
– 10ml Orgeat

– 15ml Vers limoensap

1. Shake alles gedurende 15 seconden met voldoende ijs.
2. Zeef in een vooraf gekoeld glas
3. Garneer met een partje limoen

3. SKIN GIN Cask-Aged Overproof (Duitsland, 51°)
Type vat: Moscatel
Tijd: 12 maanden
Website: www.skin-gin.com

Het Duitse Skin Gin is gekend van haar prachtig afgewerkte flessen. In de flessen zit een blend van jeneverbessen, citrus en Marokkaanse munt. Die laatste heeft bij hun classic altijd een prominente rol gehad en dat is bij ditmaal niet anders. Met haar 51° is ze een stevige gin, alhoewel het hoger alcoholpercentage allesbehalve branderig binnenkomt, ze is warm en vol in de mond. De citrus lijkt gedurende de twaalf maanden op de wittewijnvaten ook een nieuwe functie te hebben gekregen; ze werd zachter en zoeter. De vaten hebben door de langere rijpingstijd een serieuze stempel gedrukt op het aroma van de gin, al blijft de hoofdrol, zowel in neus als smaak, wel weggelegd voor munt.

Deze uiterst gelimiteerde Cask-Aged Overproof valt te combineren met andere dominante smaken om een mooi gebalanceerd resultaat te verkrijgen, of maak een frisse Gin Old Fashioned zoals ik. Durf experimenteren, want met haar 51° kan ze tegen een stootje.

IMG_20171019_070910_676

RECEPT:
– 60ml Skin Gin Cask-Aged
– 3 dashes Tonic Bitters
– 1 suikerklontje
– Splash spuitwater

1. Doe de bitters op het suikerklontje en rinse de binnenkant van je glas
2. Voeg ijs en gin toe, roer voor 45 seconden.
3. Voeg een klein beetje spuitwater toe en garneer met zeste van sinaasappel

Nginious! Vermouth cask finished (Zwitserland, 43°)
Type vat: Cocchi Vermouth Di Torino
Tijd: Ongeveer 5 maanden
Website: www.nginious.ch

Het Zwitserse nginious! was voor mij een revelatie: Doordat ze enkele maanden tijd heeft gekregen op Cocchi Vermouth vaten, heeft ze een gelaagdheid die enorm harmonious bij gin past. Ze is uniek en toch heel klassiek van opbouw. Je krijgt warme specerijen, die langzaam evolueren in drogere kruiden, het hout aanwezig in de verte, over heel de lijn enorm zacht. Nginious heeft de perfecte gin om zowel een (Dry) Martini te stirren als andere spirit-forward cocktails, zoals de Negroni, Martinez of Lucien Gaudin.

IMG_20171011_184952_369

RECEPT:
– 60ml nginious! Vermouth Cask
– 20ml Campari
– 20ml Underberg Bitter
– 10ml Suikersiroop

– 2 dashes Orange Bitters

1. Stir allesbehalve Underberg met ijs gedurende 30-40 seconden
2. Strain in een vooraf gekoeld glas
3. Garneer met een zeste van sinaasappel en voeg Underberg toe

Wat vatrijping ons verder nog zal brengen is koffiedikkijken, de meeste producenten komen graag met een verrassing op de proppen. Alleen is het duidelijk dat dit verhaal verre van verteld is. In deel twee en drie van deze reeks lees je binnenkort meer over twee unieke Schotse merken: ‘PICKERING’S GIN’ en GLEANN MOR’S ‘FIRKIN GIN’. Zij gaan, zoals NOG! een stapje verder in het verhaal en experimenteren met verschillende vaten en rijpingstijden.

Schol!
Matthias

ENGLISH 🇬🇧


During my ‘Soberon’s Specials’ series, articles about lesser known gin types, you already got acquainted with Vacuum Distillation and Old Tom Gins, but there’s much more to discover! Today I’ll be shedding light on ‘Barrel Aged Gins’, a style which is rapidly gaining popularity, with new variations popping up at a steady pace. Where do they come from? And more importantly, what’s up with the concept of ‘barrel aging’ gin?

Throughout History
From a historical point of view, barrel aging was done solely for practical reasons. While most gins nowadays are bottled immediately, in the past producers used to transfer them to casks first. This had several important advantages, no matter they had to be shipped or stored: First of all, wooden barrels were readily available ànd cheaper than any other type of container. Secondly, the cutting of the gin was done upon arriving, lowering transfering costs quite a bit.

The revival
Due to the ‘Second Gin Craze’ which has flooded Europe the past years, barrel aging is done from a completely different set of motives. Where its purpose used to be functional, these days it’s gotten more recreative: First of all, there’s supply and demand. The renewed interested in aged spirits has slowly been entering the world of gin and for most producers it’s no hassle to keep a limited amount of their gin resting in a barrel.

Next to that it’s some sort of a relief, as if a new ‘distillers only’-theme park has opened. They suddenly have the opportunity to experiment with casks, because unlike with Whisky and Rum, there are little to no regulations to take into account. For some it’s the first time they venture into a new world, for others, it’s more like a homecoming party. Bert Bruyneel, from the Belgian ‘No Ordinary Gin!’ designed his gin solely with the purpose of being barrel aged. Every batch ages lengthy on a (different) ex-whisky barrel, causing every batch to have a slightly different aromatic profile, featuring the best traits of the cask. And Bert never disappoints, as he knows his barrels: under the moniker ‘Asta Morris’ he’s a well respected independent whisky-bottler.

Yet experimenting aside, a new problem has been looming: Since cask aging is a very fickle process, it’s difficult to maintain a steady flavor profile batch after batch. Citadelle Réserve, the cask-aged gin by Maisson Ferrand, produces such amounts of their product, that Alexandre Gabriel, master distiller, decided to start Solera-aging in 2013. This continuous-aging technique guarantees the Réserve will ‘always’ taste the same. (To understand the principles of Solera-aging, which is also used for sherry, check out their website.)

While this wave of cask aging has been slowly rising the past ten years, it’s only the past two that it really started to boom, with countless of gin producers having an own interpretation of the unique process. To be able to write this post, I worked together with six different brands, divided in three blog posts. READ PART TWO HERE.

Different brands (part 1)
Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged (Belgium, 43,7°)
Cask: French (ex-Cognac) Limousin
Aged: 4-5 months
Website: www.filliersdrygin28.com

Filliers’ ‘Classic Dry Gin 28’ is a wellknown, and loved by many, product. That same basis has now aged for 4 to 5 months (depending on the time of the year) on ex-Cognac barrels to create the ‘Barrel Aged 28’. In smell there’s a faint foundation of wood, with a supporting role for vanilla. It’s rounded and warmer than the Classic, with the citrus more tending to marmalade. The Juniper maintains its prominent role during the entire tasting, with a little wood returning at the end. Perfectly sipped neat, with ice or in bittersweet cocktails. I combined the Filliers with the Belgian ‘L’Arogante Stout-ish’.

IMG_20170928_071944_704

RECIPE:
– 40ml Filliers Barrel Aged
– 10ml Kahlua Liqueur
– 5ml Homemade Vanilla Syrup
– 2 dashes Orange Bitters
– L’Arogante Stout-Ish Beer

1. Add first four ingredients to an ice filled glass.
2. Stir to combine.
3. Top up with the Stout-Ish

2. Terra Nova Barrel Finished Gin (Belgium, 43°)
Cask: Douce Poire & Cognac
Aged: Unknown (short finish)
Website: www.liquoristerie-namur.be

In 2010, Matthieu and Gilles, childhood friends from Namur, decided to start their own distillery. Attention to detail and handcraft would become key to their succes. Some of the products they developed are their ‘Terra Nova’, a classic gin, and ‘Douce Poire’, a pear liqueur with cognac base. As if it was meant to happen, they experimented with finishing their gin on the liqueur barrels, resulting in a second, barrel-finished, gin. In smell playful, with a predominant role for the pear. More classic in taste, although the full bodied autumnal aromas keep the lead, with juniper and earthy tones silently supporting in the background. There’s no ‘wood’, yet there’s a deep founded warmth. Not a ‘classic’ barrel aged, but definitely fun for Fall-inspired cocktails like this mix I made with Frangelico, homemade cinnamon syrup and lime juice.

20171125190527_IMG_1364

RECIPE:
– 50ml Terra Nova Barrel Finished
– 20ml Frangelico Liqueur
– 10ml Homemade Cinnamon Syrup
– 10ml Orgeat

– 15ml Fresh Lime Juice

1. Shake all for 15 seconds with plenty of ice.
2. Strain in a pre-chilled glass
3. Garnish with a lime wedge

3. SKIN GIN Cask-Aged Overproof (Germany, 51°)
Cask: Moscatel Wine
Aged: 12 months
Website: www.skin-gin.com

The German Skin Gin is known for its beautiful, skin-finished, bottles. On the inside, a blend of juniper, citrus and Moroccon mint. The latter prominently apparent, both in the classic and this Cask-Aged Overproof Edition. With its 51° it has lots of power, yet doesn’t have a burn, on the contrary, it’s got warmth and a full body. The citrus has transferred from fresh  to a softer and sweeter base after aging for a year in the white wine casks. Due to the lengthy aging, the wood of the barrel really has left its mark on the flavor of the gin, yet the most predominant note is still, both in smell and taste, mint.

Combine with other strong flavors to create a balanced result, or go for a vibrant Gin Old Fashioned. There’s room for experimenting, as the 51° can easily stand its ground.

IMG_20171019_070910_676

RECIPE:
– 60ml Skin Gin Cask-Aged
– 3 dashes Tonic Bitters
– 1 sugar cube
– Splash Soda

1. Saturate the sugar cube with the bitters and rinse the inside of your glass
2. Add ice and gin, stir for 45 seconds.
3. Top up with a splash of soda and express and garnish with orange zeste

4. Nginious! Vermouth Cask Finished (Switzerland, 43°)
Cask: Cocchi Vermouth Di Torino
Aged: About 5 months
Website: www.nginious.ch

The Swiss nginious! was a true revelation, because it aged for several months in ex-Cocchi Vermouth casks it has become layered harmoniously with aromas that blend perfectly with their already great gin. It’s unique, yet has a classic aromatic structure. There’s warm spices which slowly evolve into dried herbs, there’s wood in the background, and silky smooth from start to finish. Nginious! has the perfect gin to create (Dry) Martinis or other spirit-forward cocktails like the Negroni, Martinez or Lucien Gaudin.

IMG_20171011_184952_369

RECIPE:
– 60ml nginious! Vermouth Cask
– 20ml Campari
– 20ml Underberg Bitter
– 10ml Simple Syrup

– 2 dashes Orange Bitters

1. Stir all but the Underberg with ice for 30-40 seconds
2. Strain in a pre-chilled tumbler with ice
3. Garnish with orange zeste and float the Underberg on it

We can only wait and see what barrel aging will bring us, as most producers like to keep things a surprise until it’s ready. Yet the story is far from told. In part two & three of these series, which will soon be published, I’ll be sharing some more info on two unique Scottish brands: ‘PICKERING’S GIN’ and GLEANN MOR’S ‘FIRKIN GIN’, who take barrel aging to the next level, just like NOG!, by experimenting with different casks and aging times.

Cheers,
Matthias

5 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.