ARTICLE: Barrel Aged Gin Part 2 (Pickering’s)

(Scroll down for English!)

In deel 1 van ‘Soberon’s Specials 3: Barrel Aged Gin’, gaf ik meer uitleg over de geschiedenis en huidige revival van het concept ‘vatrijpen bij gins’. Aansluitend stelde ik vier brands voor die een eigen ‘Barrel Aged’ editie uitbrachten van hun klassieke gin, telkens met een smaakprofiel en custom cocktail er bij.

In deel 2 en 3 van dit artikel neem ik telkens 1 merk onder de loep, omdat hun kijk op vatrijpen nog een stap verder gaat.

Verschillende brands (deel 2)
Pickering’s Oak Aged Highland & Island (Schotland, 47°)
Website: www.pickeringsgin.com

Vandaag bevinden we ons in Edinburgh, Schotland alwaar we kennismaken met Pickering’s Gin. Pickering’s is een multi-award winning gin die gedistilleerd wordt in Summerhall Distillery, de eerste exclusieve gin-stokerij in Edinburgh in meer dan 150 jaar. De twee koperen distilleerketels van 500 liter, Gert en Emily, genoemd naar de overgrootmoeders van beide oprichters, produceren er een klassieke gin van 9 botanicals, geïnspireerd op een oud handgeschreven recept uit 1947.

Naast hun standaard gin, een Navy Strength (57°) en een 1947-versie, besloten oprichters Matt en Marcus te experimenteren met barrel-aging. Ze zien het als een reis doorheen het iconische whiskylandschap dat Schotland te bieden heeft. Ze kiezen vaten die telkens behoren tot een specifieke whiskyregio (Lowland, Highland, Speyside, Island en Islay) en leggen daarop hun basisproduct om te ontdekken welke aromatische dans ontstaat tussen hun gin en het doordrongen hout. Ik kreeg er twee te proeven en ging er ook mee aan de slag.

(Fun Fact: Pickering’s is trouwens het merk achter de befaamde ‘Gin Baubles’, de met gin-gevulde kerstballen. Een leuke gimmick, met een nog leukere inhoud.)

Type vat: Island
Tijd: 3-6 maanden
Een gin met de ziltige, maritieme basis die Island-whiskies vaak bevatten. In de neus hangt een aroma van turf naast een lichte zweem jeneverbes. De smaak is herfstig, ik denk aan natuurwandelingen, de turf steeds aanwezig en op de achtergrond vanille en citrus. In de nasmaak krijgen we meer pittigheid en terug, net zoals in de geur, jeneverbes en turf.

Toen ik de Island begin te mixen, koos ik ervoor om enkele andere uitgesproken smaken toe te voegen. Een stevige basis gin, versterkt met gelijke delen zelfgemaakte gemberlikeur, kersenlikeur en Campari speelden leuk op elkaar in.

20171123191936_IMG_1324

RECEPT:
– 55ml Pickering’s Island Gin
– 15ml Gemberlikeur (zelfgemaakt)
– 15ml Kersenlikeur (zelfgemaakt)
– 15ml Campari

1. Stir alles gedurende 30-40 seconden met voldoende ijs
2. Zeef in een voorgevoel cocktailglas
3. Express and discard een zeste van appelsien

Type vat: Highland
Tijd: 3-6 maanden
De reden dat er zo veel speling zit op de rijpingstijd van de gin ligt aan de vaten die binnenkomen, het ene vat is namelijk recenter geleegd dan het ander, wat uiteraard ook een impact heeft op de smaak. Voor Pickering’s is het noodzakelijk dat de balans tussen hun gin het vat mooi in het midden blijft. In deze Highland zorgt dat voor een heerlijk spel tussen een krachtige body van hout en aromas van frisse en zoete citrus. Begeleid door een pittige voortoon die geleidelijk aan warm wordt, zoeter, zonder stroperig te zijn. Jeneverbes aanwezig van aanvang tot eind.

De Highland combineerde heerlijk makkelijk. Met een full-bodied amaro (Averna), citroensap en ahornsiroop zie je jezelf aan een haardvuur zitten, de winter aan de andere kant van het raam.

IMG_20171130_160423_551

RECEPT:
– 50ml Pickering’s Highland Gin
– 30ml Amaro Averna
– 20ml Vers citroensap
– 10ml Ahornsiroop

1. Schud alles gedurende 12 tot 15 seconden met voldoende ijs
2. Zeef in een tumbler met ijs
3. Serveer zonder garnituur

Binnen enkele dagen verschijnt het derde (laatste) deel in de reeks rond ‘Barrel Aged Gins’, hou deze pagina in de gaten!

Schol,
Matthias.

ENGLISH 🇬🇧


In the first part of ‘Soberon’s Specials 3: Barrel Aged Gin’, I gave some insight on the history and current revival of barrel aging gin. I also talked about four brands which had released a ‘barrel aged’ edition of their own gin, each with their own flavor profile and a custom cocktail design.

In part two and three (the latter being published soon) I will be focusing on one brand at a time, because of their unique take on the concept of cask aging.

The brands (part 2)
Pickering’s Oak Aged Highland & Island (Scotland, 47°)
Website: www.pickeringsgin.com

Edinburgh, Scotland, home of Pickering’s Gin. Pickering’s is a multi-award winning gin, distilled in Summerhall Distillery, the first exclusive gin-distillery in Edinburgh in over 150 years. The two 500 liter copper pot stills, Gert & Emily, named after the great-grandmothers of the founders, produce a classic 9 botanical gin, inspired by a handwritten recipe dating back to 1947.

Next to their standard gin, a Navy Strength (57°) and a 1947-version, founders Matt and Marcus decided to experiment with barrel-aging. For them, it’s a journey through the iconic and rich whiskyculture Scotland has to offer. They carefully select barrels from specific whisky-regions (Lowland, Highland, Speyside, Islay, Island) and let their gin rest on each of them, discovering the aromatic marriage of their gin and the used wood. Louise of Pickerings was kind enough to guide me through the process and provide me with two of their Oak Aged Gins.

(Fun Fact: Pickering’s is the brand behind the famous ‘Gin Baubles’, the gin-filled ornaments that have been conquering the internet the past couple of week. Not just a gimmick, beautiful inside and out.)

Type Cask: Island
Aged: 3-6 months
A gin with the briney, maritime core that Island-whiskies often contain. In smell there’s a peated aroma, followed by a faint juniper body. The flavors are autumnal, reminiscent of nature walks, peat, vanilla and citrus. In the aftertaste there’s a spicy kick and the return of juniper, slightly smokey. The cask definitely left its mark on this gin.

When I was working with the Island gin, I kept returning to other bold flavors. A decent amount of gin, heightened by equal parts homemade ginger liqueur, cherry liqueur and Campari, blended into a heartwarming latenight sipper.

20171123191936_IMG_1324

RECIPE:
– 55ml Pickering’s Island Gin
– 15ml Homemade Ginger Liqueur
– 15ml Homemade Cherry Liqueur
– 15ml Campari

1. Stir all for 30-40 seconds with plenty of ice
2. Strain in a pre-chilled coupe
3. Express and discard orange peel

Type Cask: Highland
Aged: 3-6 months
The reason there’s a significant difference in the time each batch is aged is due to the wetness of the casks used for the process. Some casks were emptied recently, others had been empty for a while, which either way, impacts the aromatic evolution. Pickering’s core value when aging gins is that gin and cask meet each other in the middle, neither should be predominant. This Highland-rested gin has a powerful body, lots of wood and aromas of both fresh and sweet citrus. There’s this beautiful spiciness that slowly evolves, it gets warmer, sweeter (without being sugary). From start to finish the gin is led by notes of juniper. This gin, is in my humble opinion, one of the finest examples of a balanced barrel aged gin.

Combining the Highland in a cocktail turned out magnificent. A full-bodied amaro (Averna), a splash of sour (lemon juice) and wintery sweet (maple syrup), got me dreaming of relaxing at the fireplace, watching winter strike on the other side of the window.

IMG_20171130_160423_551

RECIPE:
– 50ml Pickering’s Highland Gin
– 30ml Amaro Averna
– 20ml Vers citroensap
– 10ml Ahornsiroop

1. Schud alles gedurende 12 tot 15 seconden met voldoende ijs
2. Zeef in een tumbler met ijs
3. Serveer zonder garnituur

In a couple of days the third (final) installment of the article on ‘Barrel Aged Gin’ will be published, keep an eye out on the page!

Cheers,
Matthias.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.