ARTICLE: Barrel Aged Gin Part 3 (Firkin)

(Scroll down for English!)

In deel 1 van de ‘Soberon’s Specials’ rond Barrel Aged Gin, gaf ik meer uitleg over de geschiedenis en huidige revival van het concept ‘vatrijpen bij gins’. Aansluitend stelde ik vier brands voor die een eigen ‘Barrel Aged’ editie uitbrachten van hun klassieke gin.

In deel 2 maakte je kennis met het Schotse ‘Pickering’s Gin‘. Zij laten hun gin rusten op ex-Whiskyvaten om zo een harmonieus spel te spelen met de Schotse traditie, waardoor hun gin 5 enorm uiteenlopende interpretaties krijgt.

Dit is het derde en laatste deel, we blijven in Schotland, maar nemen een kijkje bij ‘Gleann Mór Spirits‘ en hun ‘Firkin Gin’.

Verschillende brands (deel 3)
Firkin Gin Islay & American Oak Cask rested (Schotland, 46°)
Website: www.firkingin.co.uk

Firkin Gin werd in 2015 opgericht door het Schotse ‘Gleann Mór Spirits’. Het bedrijf brengt al jaren exclusieve whiskies op de markt en wou graag uitbreiden. Ze ontwikkelden een viermaal gedistilleerde klassieke London Dry Gin als basis, die ze ‘Try Me… Naked’ doopten, om deze vervolgens te laten rijpen op verschillende vaten. Momenteel gingen ze al voor Amerikaanse eik (standaard), ex-Porto, ex-Sherry en ex-Islay.

Type vat: Amerikaanse Eik
Tijd: ‘Verschillende’ weken
Deze 2017 World Gin Award Winnaar bevat heel wat spice en een mix van zoete ondertonen met een tikkeltje frisheid. Vanille en karamel aroma’s van het vat dragen bij aan de oerklassieke setup van jeneverbes, koriander en engelwortel. De gin is enorm zacht en afgerond. Net zoals bij Filliers komt het hout naar het einde toe mooi naar boven drijven. Heel veelzijdig, met mogelijkheden puur, in cocktails of met ‘Sekforde’s Whiskey Botanical Mixer’, die ze mee opsturen als je een fles op hun website bestelt.

Type vat: Islay
Tijd: Onbekend
Een eerste ‘experiment’ dat gelimiteerd op de markt verscheen. Lichte rook en jeneverbes begroeten je, gevolgd door een spel tussen peperigheid en zoetheid. Het gerookte neemt vervolgens de overhand, met enkele typische kenmerken van de Islay, ziltig, spicy en warm met een ondertoon van citrus. Combineert prachtig met alle vormen van gember, of puur, liefst zonder ijs.

Ik combineerde beide Firkin Gins in een variatie op de ‘Penicillin’ van Sam Ross uit 2005. Normaal wordt deze Modern Classic Cocktail gemaakt met Blended Scotch en geturfde Whiskey. Ik koos ervoor om de Firkin Oak Aged als basis te gebruiken en af te werken met de Islay. In combinatie met honing, gember en citroen speelden beide gins een prachtig dubbelspel.

IMG_20171028_101523_385

RECIPE:
– 50ml Firkin Oak Aged
– 10ml Zelfgemaakte Gembersiroop
– 10ml Zelfgemaakte Honingsiroop
– 30ml Vers citroensap
– 15ml Firkin Islay Aged

1. Shake de eerste vier ingrediënten met voldoende ijs gedurende 12-15 seconden
2. Double strain in een met ijs gevuld glas
3. Gied de Islay zachtjes over het resultaat en garneer met gekonfijt gember

Met deze cocktail sluit ik deze Soberon’s Special af. De komende weken komen er nog 2 aan, dus hou mijn blog zeker in de gaten!

Schol,
Matthias

ENGLISH 🇬🇧


In part 1 of ‘Soberon’s Specials: Barrel Aged Gin’, I took you on a journey through the history and current revival of ‘cask aging gins’. The article was followed by a review of four brands, including custom cocktail recipes.

In part 2 I introduced you with the Scottish ‘Pickering’s Gin’, who let their gin rest on ex-Whisky casks. This creates a harmonious blend based on the age old Scottish whisky culture, resulting in five gins with unique flavor profiles.

This is the third and final installment. We’ll stay in Scotland, but take a closer look at Gleann Mór Spirits and their ‘Firkin Gin‘.

The brands (part 3)
Firkin Gin (Schotland, 46°)
Website: www.firkingin.co.uk

Firkin Gin was founded in 2015 by the Scottish ‘Gleann Mór Spirits‘. The people behind the company, which are known for their experience in sourcing exclusive whiskies, wanted to expand and create their own gin. They developed a four times distilled classic London Dry Gin, naming it “Try Me… Naked“. For the aging process they decided to use different casks, with their whisky-experience in the back of their minds. The ‘classic aged gin’ is done in American Oak Barrels, yet at this point they’ve been experimenting with ex-Port, ex-Sherry and ex-Islay barrels. After finding out about their methods I got in touch with Lisa, interested in learning more about them, she was kind enough to provide me with two samples to try.

Type Cask: Amerikaanse Eik
Aged: Several weeks
This 2017 World Gin Award Winner contains a lot of spice and a mix of sweet undertones in contrast with a vibrant touch. Vanilla and caramel coming from the cask combines beautifully with the classic setup of juniper, coriander and angelica. The gin is smooth and has no sharp edges at all. The gin is aged moderately, with wood appearing, without taking over. A very versatile gin, which can be served neat, in cocktails or combined with the ‘Sekforde Whiskey Botanical Mixer’, with aromas of orange, gentian and rosemary, which they send along if you order a bottle on their website.

Type Cask: Islay
Aged: Unknown
The ex-Islay was the first experimental aged Firkin, a limited release. With faint peat and juniper up front, followed by a peppery, marmalade-y taste. In flavor peat is most apparent, with the typical Islay traits: briney, spicy and warm. Combining it with ginger is a match made in heaven. Can also be sipped neat, preferable without ice, to maintain the aromatic balance.

I combined both Firkin Gins in a twist on Sam Ross’ ‘Penicillin‘ (2005). This modern classic, which is normally based on Scotch with a seated whisky finish, worked out perfectly when using the Firkin Duo. The combination of honey, ginger, lemon and gin is a dream come true.

IMG_20171028_101523_385

RECIPE:
– 50ml Firkin Oak Aged
– 10ml Homemade Ginger Syrup
– 10ml Homemade Honey Syrup
– 30ml Fresh Lemon Juice
– 15ml Firkin Islay Aged

1. Shake first 4 ingredients with plenty of ice
2. Double strain in an ice filled tumbler
3. Float Islay on top and garnish with candied ginger

This cocktail marks the end of the Soberon’s Special about Cask Aged Gins. Keep an eye out for two other Gin Specials the coming weeks!

Cheers,
Matthias

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.