ARTICLE: Navy Strength Gin Part 2 (ELG)

(Scroll down for English!)

In het eerste deel van de ‘Soberon’s Special’ over Navy Strength Gins kan je ontdekken hoe de stijl van gin zijn ontstaan kent en waar de naam vandaan komt. Zoals ik daar naar het einde toe vertel, was het Plymouth Gin die de weg plaveide voor andere ginproducenten die eveneens een eerbetoon aan de krachtige gins van weleer willen brengen. Want hoewel Plymouth Gin in het verleden de officiële leverancier aan de Britse marine was, een alleenrecht op gins van 57% hebben ze, zowel toen als nu, nooit gehad.

Er waren naast Plymouth nog meerdere havensteden waar gin ingekocht werd voor de schepen van de Royal Navy, en het was vaak daar dat men al eens durfde sjoemelen met de alcoholsterkte. De ‘Gunpowder Test’ zelf, was gelukkig zo makkelijk uit te voeren, dat bedrog onmiddellijk aan het licht kwam: Men voegde enkele korrels buskruit toe aan gin in een glas en plaatste er een een vergrootglas op. De geconcentreerde zonnestralen zorgden vervolgens al snel voor het (al dan niet) ontvlammen of knallen van het buskruit.

Vandaag maken jullie kennis met het Deense ‘ELG Gin’, zij hebben 5 gins in hun line-up. De Old Tom zagen jullie al in een vorige Special passeren, vandaag is het de beurt aan drie anderen: De Classic, uiteraard de Navy Strength en als bonus de ‘Purple Carrot’. De vijfde, een gelimiteerde Kerstuitgave, kan ik jammer genoeg niet voorstellen, vermits ik deze niet in mijn bezit heb.

Verschillende brands (deel2)
ELG Gin (Denemarken)
Het Deense ELG Gin wordt geproduceerd in de ‘Stone Grange Craft Distillery’, gevestigd nabij het Esrum Meer, op 50km van Kopenhagen. Meesterstoker van dienst is Henrik Elsner. De gin haalt haar naam bij de nickname van Henrik, Elg, wat in het Deens tevens ‘eland’ betekent.

N°1 Classic (47,2%)
Uniek aan de ELG Gins is dat ze alle vier bestaan uit slechts 3 botanicals: Jeneverbes, korianderzaad en wortel, maar zowel in geur als smaak, is het vooral de jeneverbes die het voortouw neemt. Met haar 47,2% behoort ze al bij de meer stevige gins, maar de kracht zorgt dat de aromas van de drie botanicals goed aan bod komen. Ze is vrij zacht, met zoete achtertonen een punch van warmte naar het einde toe. De botanicals worden afzonderlijk gedistilleerd in zuiver graanalcohol in batches van 1250 (genummerde) flessen.

Met de classic maakte ik de ‘Sweet Surrender‘ een eigen versie van de Martinez cockail, een klassieker die oorspronkelijk met jenever of Old Tom Gin gemaakt wordt.

20171221165142_IMG_1980-01
RECEPT
60ml Gin
30ml Sweet Vermouth
10ml Mirto Liqueur

1. Stir gedurende 30-40 seconden met voldoende ijs
2. Zeef in een vooraf gekoelde coupe
3. Draai er een zeste van citroen overheen en garneer

N°2 Old Tom (46,3%)
ELG Old Tom is opgebouwd door aan de Classic een extra maceraat van jeneverbessen toe te voegen. De verse jeneverbessen macereren gedurende vier weken op alcohol van 50%, waardoor er smaken naar boven komen die niet bereikt kunnen worden door enkel distilleren. Naast smaak trekt de alcohol ook een diep donkere kleur uit de bessen. Dit maceraat wordt dan gemengd met de Classic, ze de uiteindelijk oranje-gouden kleur krijgt, niet te vergissen met vatgerijpte Old Toms. Ook de Old Tom wordt gedistilleerd in batches van 1250 flessen.

Met N°2 maakte ik eerder al een eigen creatie genaamd ‘The Gentleman’. Een variant op de Dry Martini, met DOM Bénédictine en Orange Bitters als subtiele smaakmakers.

20171113190706_IMG_1147
Zie OLD TOMS voor het recept

N°3 Navy Strength (57,2%)
En dan komen we bij de De Navy Strength Gin is, net zoals bij Plymouth, een sterkere versie van de Classic, wat wil zeggen dat de verhouding van het distillaat hetzelfde is, maar na het distilleren minder water toegevoegd wordt. Dit wordt onmiddellijk duidelijk in de smaak, want hoewel de N°1 al sterke aroma’s van jeneverbes en korianderzaad met zich meebrengt, is dit bij de Navy Strength nog intenser. Er is een lichte toets van graan merkbaar in de nasmaak, wat me doet denken aan oude jenever. De wortel krijg ik vooral in de geur mee. De Navy Strength Gin mag dan wel 57,2% sterk zijn, ze gaat enorm vlot naar binnen.

Ik maakte met de Navy Strength een kleine twist op de Elder Fashion cocktail uit het Death & Co Cocktail Boek. Deze cocktail van Phil Ward uit 2007 combineert gin met vlierbloesemlikeur (St. Germain) en Angostura Bitters. Ik voegde hier nog een extra toets Absinthe aan toe om net iets meer diepgang te creëren.

20171216181931_IMG_1819-01RECEPT
– 60ml Navy Strength
– 20ml Vlierbloesemlikeur (St Germain)
– 2 dashes Angostura Bitters 
– Absinthe.

1. Stir alles behalve de Absinthe gedurende 30-40 seconden in een mixing glass.
2. Rinse de binnenkant van een voorgekoeld glas met wat absinthe, verwijder de overschot.
3. Zeef de cocktail erin en express & discard een zeste van roze pompelmoes

N°4 Purple Carrot (46,5%)
Voor ELG Purple Carrot gaat Henrik op dezelfde manier te werk als bij zijn Old Tom Gin, maar in plaats van jeneverbessen te laten macereren, kiest hij voor verse paarse wortelen. Deze geven op hun beurt, zoals de jeneverbessen zowel smaak als kleur af, waardoor het eindresultaat een magenta gin is. Er worden, net zoals bij de Old Tom geen artificiële kleurstoffen toegevoegd, wel raden ze aan, om de gin uit direct zonlicht te bewaren. Leuk is als je iets zoals tonic toevoegt aan de gin dat ze, net zoals bij Butterfly Pea Syrup, van kleur verandert en wordt ze lichtroze. De Purple Carrot wordt gemaakt in oplages van 625 flessen.

Ik maakte een classic Gin-Tonic met 3 delen Erasmus Bond Dry Tonic en garneerde met komkommer.

IMG_20171221_175605_818

Naast de ‘Gimlet’ (zie vorige deel) kent de Gin-Tonic trouwens ook haar oorsprong bij de Navy en haar gretige gin-consumptie. Want hadden ze geen scheurbuik, dan waren er nog genoeg andere ziektes om zich tegen te wapenen. Zo werd daarom vroeger Tonic voorgeschreven om malaria tegen te gaan. Maar omdat de kinine in de tonic veel te bitter was, voegden de zeelui met alle plezier een goede dosis gin en soda toe om het drankje smakelijker te maken. Niks mis met een extra lading heilzame botanicals… toch?

Schol!
Matthias

PS. Ik wil Morten van ELG Gin bedanken om enthousiast mee te werken aan dit artikel en mij te voorzien van de nodige samples.

ENGLISH 🇬🇧


In the first instalment of this fourth ‘Soberon’s Special’, I talked about the origin of Navy Strength Gins and its Godfather, Plymouth Gin. As I said, then the British brand was responsible for the revival of the style, paving the way for other gin producers to distill their own tribute to the glorious days of daily rum and gin rations. Because Plymouth Gin might have been the Royal Navy’s official supplier of Navy Strength Gin, they didn’t have the exclusive right to producing a 57% gin. Not in the past, nor in the present.

Besides Plymouth there were other harbor towns where gin was bought for supplying the Naval Fleet, yet it was in these places that merchants often cheated with the strength of their spirit. The ‘Gunpowder Test’ was luckily so easy to perform, that deceit was easily revealed: One would add several grains of gunpowder to gin in a glass container and aimed a magnifying glass on the mixture. The focused sunlight quickly set (or didn’t set) the gunpowder ablaze.

Today I’m introducing tou to the Danish ‘ELG Gin’, which has five gins in its line-up. The Old Tom was featured in a previous Soberon’s Special, and today I’ll share some insight on three others: The Classic, The Navy Strength (obviously) and the Purple Carrot. The fifth, a limited Christmas edition, won’t be featured, as I don’t own it.

Different brands (part 2)
ELG Gin (Denmark)
The Danish ELG Gin is produced in the ‘Stone Grange Craft Distillery’, located near Lake Esrum, about 50km from Copenhagen. It is made by master distiller Henrik Elsner. The name of the gin is deriven from his nickname, Elg, which funnily enough, means ‘moose’ in Danish.

N°1 Classic (47,2%)
A unique feature of ELG Gin is that all four of them are based on a three botanicals: juniper, coriander and Danish carrots. In both smell and taste, juniper will always take the lead. With its 47,2%, the classic is already quite a hefty gin, yet this strength is doing wonders for the aromatic expressions. It’s a smooth gin, with sweeter tones in the back and a punch of heat at the end. The botanicals are distilled separately in pure grain alcohol in batches of 1250 numbered bottles.

With it, I made a riff on the Martinez cocktail. Due to its sweeter flavor profile, it was a fitting choice to riff on this classic that originally was made with Jenever and Old Tom Gin.

20171221165142_IMG_1980-01RECIPE
– 60ml Gin
– 30ml Sweet Vermouth
– 10ml Mirto Liqueur

1. Stir for 30-40 seconds with plenty of ice
2. Strain in pre-chilled coupe
3. Express and discard lemon zeste

N°2 Old Tom (46,3%)
The ELG Old Tom is made by combining the classic ELG with a macerate of juniper berries. The fresh juniper berries are macerated in 50% alcohol for four weeks, extracting aromas that can’t be obtained by distillatio. Next to flavor, the alcohol also extracts a dark color from the berries. The macerate is blended with the classic, hence the reason it has this golden hue. Note that this has nothing to do with barrel aging.

With the N°2 I made a custom cocktail named ‘The Gentleman’, which is essentially a riff on the Martini, with DOM Bénédictine and Angostura Bitters as flavoring agents.

20171113190706_IMG_1147(see Old Toms for the recipe)

N°3 Navy Strength (57,2%)
The Navy Strength is, as is the case with Plymouth, a stronger version of the Classic. Which essentially means that the distillate is the same, yet there’s less water added at the end. Immediately noticable upon tasting, because all aromas in the Navy Strength are even more apparent and intense. There’s a faint note of grain noticable in the aftertaste as well, reminescent of an Old Jenever. The carrot is mainly there in smell. Even though the Navy Strength has an ABV of 57,2%, it goes down smoothly.

With it, I recreated Phill Ward’s Elder Fashion from 2007, which is published in the Death & Co Cocktail Book. The cocktail combines gin with elderflower liqueur and Angostura Bitters. I couldn’t help myself but changing it up a little bit by adding a rinse of absinthe and serving it in a coupe.

20171216181931_IMG_1819-01RECIPE
– 60ml Navy Strength
– 20ml Elderflower Liqueur (St Germain)
– 2 dashes Angostura Bitters 
– Absinthe

1. Stir all but the Absinthe in a mixing glass with plenty of ice
2. Rinse a prechilled coupe with absinthe and omit the remains
3. Strain the cocktail and express and discard grapefruit zeste

N°4 Purple Carrot (46,5%)
The ELG Purple Carrot is made in the same way as the Old Tom, though in stead of macerating juniper, Henrik used Danish purple carrots. These, just like the juniper berries, leave behind an intense flavor, but also color the alcohol they’ve been resting in, resulting in a magenta endproduct. There is no artificial coloring, hence the reason you should avoid storing it in direct sunlight. The fun thing is that adding other ingredients, like tonic, the gin changes color to a bright pink hue. The purple carrot is made in batches of 625 bottles.

As my serve for this gin, I made a classic Gin Tonic with 3 parts Erasmus Bond Dry Tonic and garnished with cucumber to compliment the carrot.

IMG_20171221_175605_818

Did you know that besides the Gimlet, The Gin Tonic also knows its origins in British Naval History and its gargantuan gin consumption? Because when they didn’t have scurvy, there were more than enough other nasties to take into account, malaria for example, for which tonic syrup was often prescribed. Yet due to the large amount of quinine, tonic syrup was very bitter, so the sailors would gladly add soda and a good amount of gin to the mix to make it more palatable. A healthy dose of other benificial botanicals wouldn’t hurt right? Right!

Cheers!
Matthias

I want to thank Morten of ELG Gin for his continuous and enthusiastic cooperation and for providing me with the necessary samples.

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.