ARTICLE: Navy Strength Gin Part 4 (Mikkeller)

(Scroll down for English!) 

Tijdens de voorbije drie posts van de Soberon’s Special rond Navy Strength Gins (deel 1, deel 2, deel 3) zal wel duidelijk geworden zijn dat aan boord van de Britse Marine gretig gin gedronken werd. Al moet er genuanceerd worden, eigenlijk was gin vooral voorbestemd voor de officieren, terwijl de rest van de bemanning rum te drinken kregen. Al had die bemanning weinig te klagen, hun dagelijkse rum rantsoen bestond bij aanvang namelijk uit niet minder dan 30cl Gunpowder Proof rum. (in 1823 werd dit gehalveerd naar 15cl en in 1850 nog eens, naar 7cl per dag.)

Maar het gebeurde dat de arts aan boord besloot om zeelui ook gin voor te schrijven, veelal om enkele kwalen zoals scheurbuik en malaria tegen te gaan. Zo ontstonden respectievelijk de Gimlet en Gin-Tonic waar ik het eerder over had. Vandaag voeg ik er een derde gin-cocktail die zijn oorsprong kent bij de 19e eeuwse marine aan toe: de ‘Gin & Bitters’, ofte ‘Pink Gin’.

De Gin & Bitters (‘Gin Pahit’ in het Malay, een taal die gesproken wordt in Indonesië, Maleisië en Singapore) is, zoals de naam verraadt, een eenvoudige mix van gin en Angostura  bitters, eventueel afgewerkt met zeste van citroen. De befaamde bitters werden in 1824 uitgevonden door Johann Siegert in Angostura, Venezuela als remedie tegen tropische ziekten. Ze raakten enkele decennia later bekend in Europa en vonden op die manier hun weg naar de schepen van de Britse Royal Navy. De bitters werd daar oorspronkelijk voorgeschreven tegen zeeziekte en indigestie, maar omdat ze op zichzelf ondrinkbaar waren, voegde men er gin aan toe.

Deze kruidige, straightforward mix werd op de schepen ongekoeld genuttigd, vermits deze geen ijs vervoerden, maar zodra de cocktail ook aan land gekend raakte, kwam daar verandering in. Al werd ze, door haar vrij heftig smaakprofiel nooit zo populair als de Gimlet of Gin Tonic. Toch blijft het een absolute aanrader om eens te proberen, al dan niet gekoeld.

20171223185452_IMG_2010

RECEPT
– 60ml Navy Strength
– 3 dashes Angostura bitters

1. Stir met voldoende ijs gedurende 30-40 (of sla deze stap over)
2. Strain en voeg een zeste van citroen toe

Verschillende brands (deel 4)
Mikkeller (Denemarken)
Mikkeller, met zijn heel herkenbare huisstijl, is een onafhankelijke brouwer/ brouwerijhuurder uit Denemarken. Vermits ze zelf niet beschikken over een brouwerij, laten ze hun bieren onafhankelijk op verschillende locaties in binnen- en buitenland brouwen. Zo ook bij ons in België, in de Proefbrouwerij te Hijfte. Sinds enkele jaren zijn de Denen ook actief in het stoken van verschillende spirits. Ik sta in dit artikel stil bij hun twee gins: De Botanical en Botanical Navy Strength, die gedistilleerd worden in de Braunstein stokerij, ten zuiden van de hoofdstad Kopenhagen.

Botanical Gin (44%)
De gins van Mikkeller zijn van uitmuntende kwaliteit. Ze worden small batch gedistilleerd in een koperen pot still, in welke ze de botanicals infuseren tijdens de distillatie. Het resultaat is een krachtig, fris aroma met verschillende tonen van citrus. Deze komen onder andere ook van het citroengras en de Simcoe hop. Of ze die laatste toevoegen als knipoog naar hun uitgebreid assortiment aan bieren of niet, ze is alleszins niet overbodig. In smaak zit jeneverbes, maar vooral warme kruiden, een goede dosis pittigheid en het gekende aroma van kardemom.

Met de Botanical Gin van Mikkeller maakte ik een eigen creatie, genaamd ‘A Walk In The Park’: Vlierbloesemlikeur, citroensap en droge vermouth combineren perfect met de frisse en levendige tonen van de gin.

IMG_20170912_175308_096

RECEPT
– 40ml Gin

– 20ml Vlierbloesemlikeur
– 20ml vers citroensap
– 20ml Droge Vermouth
– 2 dashes Citroenbitters

1. Shake gedurende 12-15 seconden met ijs
2. Zeef in een voorgekoelde coupe
3. Garneer met een zeste van citroen

Botanical Navy Strength (57%)
De Navy Strength van Mikkeller kent dezelfde infusiemethode als de classic Botanical Gin, maar wordt gebotteld aan 57%, naar de Navy traditie. In deze versie, komen vooral appelsien en peperige aromas naar boven, in harmonie met de jeneverbes en hop. Een gin om tijd te geven en zeker eens zonder ijs uit te proberen. Ze heeft op zichzelf al een zijdezachte volle smaak met een heldere afdronk van graan.

Met de Navy Strength van Mikkeller kon ik heel wat richtingen uit, maar ik koos er voor om een van mijn favoriete zomercocktails, de Basil Smash, te herwerken. Deze ‘Hulk Smash’ wordt gemaakt met vers wit pompelmoessap, basilicum, limoensap, een eiwit en de krachtige Gin, die de hele mix bij elkaar houdt.

IMG_20171022_195442_149

RECEPT
– 50ml Navy Strength

– 30ml Wit pompelmoessap
– 20ml Limoensap
– 15ml Suikersiroop
– 1 eiwit
– 1 dash Komkommer bitters
– Basilicum

1. Muddle de basilicum met het limoensap en de suikersiroop onderaan het glas. Voeg alles behalve het eiwit toe.
2. Shake krachtig voor 20-25 seconden en verwijder het ijs.
3. Voeg het eiwit toe en shake nog eens gedurende een dertigtal seconden.
4. Double strain in een cocktailglas en garneer met basilicum

Schol!
Matthias

ENGLISH 🇬🇧


During the three previous articles on Navy Strength Gin (Part 1, Part 2, Part 3) it has become obvious that on board of the British Royal Navy fleet gin wasn’t consumed scarcely at all. Athough I need to add that the gin, in most cases, only got served to the officers on board, while the rest of the crew had their rum rations. They didn’t have any reason to complain though, as at the start of the rum ration the crew received no less than 30cl (10oz) of Gunpowder proof Rum every single day. (The ration was halved to 15cl in 1823 and halved again to 7cl in 1850).

Yet there were times the surgeon on board of the ship would prescribe gin to the rumdrinking crew, most of the time when they were suffering physical complaints like seasickness or in order to prevent malaria. That is how both the Gimlet and Gin Tonic came to existence. Today I’m going to focus on a third cocktail that knows its origin in Naval history: The ‘Gin & Bitters’ or ‘Pink Gin’.

The Gin & Bitters (or ‘Gin Pahit’ in Malay, a language spoken in Malaysia, Singapore and Indonesia) is, as the name suggests, a mix of gin and Angostura Bitters, sometimes finished with a zeste of lemon. The famous bitters were invented by Johann Siegert, in Angostura, Venezuela, as a remedy against tropical diseases. After several decades it got to Europe and it didn’t take long for the Navy to take it on board. The bitters were prescribed against seasickness and indigestion, yet because they weren’t palatable at all, gin was added.

This herbal, straightforward mix was mostly consumed unchilled on the ships, as they didn’t have any ice on board. Yet as soon as the ‘Pink Gin’ got more popular on land, bartenders started serving it chilled. While the Pink Gin never became as popular as the Gimlet or Gin Tonic, due to its in your face flavor profile, I do think it’s well worth a try, both chilled and unchilled.

20171223185452_IMG_2010

RECIPE
– 60ml Navy Strength

– 3 dashes Angostura bitters

1. Stir with plenty of ice for 30-40 seconds (if you please)
2. Strain and serve with an expressed lemon zest.

Different brands (part 4)
Mikkeller (Denmark)
Mikkeller, with its easy to recognise style of design, is an independent brewer from Denmark. Because they don’t own a brewery themselves, they let their beers be brewn independently on different locations both in Denmark and far abroad. Even in Belgium, in the ‘Proefbrouwerij’ in Hijfte. A couple of years ago, Mikkeller has turned to distilling spirits as well. In this article I’ll be talking about their two gins: The Botanical and Botanical Navy Strength, both distilled at the Braunstein Distillery, South of Copenhagen.

Botanical Gin (44%)
The Mikkeller Gins are fabulous, they are small batch distilled in a copper pot still, in which they infuse the botanicals during the distillation. The result is a powerful, vibrant aroma with layers of citrus, which not only comes from the fruits, but also from lemongrass and US Symcoe Hops. Whether the latter is added as a nod to their brewing skills or not, it truly adds something fantastic to the gin. In taste there’s juniper berry, with up front warm spices and some serious heat, the aroma of Cardamom at the end.

With the Botanical Gin I made a custom creation named ‘A Walk In The Park’. Elderflower liqueur, lemon juice, dry vermouth and lemon bitters combine perfectly with the fresh and zesty gin.

IMG_20170912_175308_096

RECIPE
– 40ml Gin
– 20ml Elderflower Liqueur
– 20ml Fresh Lemon Juice
– 20ml Dry Vermouth
– 2 dashes Lemon bitters

1. Shake for 12-15 seconds with ice
2. Strain in a prechilled coupe
3. Garnish with a lemon zeste

Botanical Navy Strength (57%)
The Navy Strength of Mikkeller undergoes the same infusion methode as the classic Botanical Gin, yet is bottled at the traditional 57%. In this gin, it’s mainly orange and pepper I seem to encounter, harmoniously playing with juniper and hop. A gin you should get to know and try without ice. It has a silky smooth, full bodied taste wit a clear aftertaste of grain.

With the Navy strength I could’ve gone quite some different directions, yet I chose to twist on one of my favourite summery cocktails, the Basil Smash. This ‘Hulk Smash’, is wade with white grapefruit, basil, lime, egg white and the strong gin that ties everything together.

IMG_20171022_195442_149

RECIPE
– 50ml Navy Strength
– 30ml white grapefruit
– 20ml lime juice
– 15ml simple syrup
– 1 egg white
– 1 dash Cucumber bitters
– Basil

1. Muddle the basil with the lime juice and simple syrup in your shaker. Add the other ingredients, apart from the egg white
2. Shake vigorously for 20-25 seconds and omit the ice
3. Add the egg white and shake again for 30 seconds
4. Double strain in a cocktail glass and garnish with basil

Cheers!
Matthias

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.