ARTICLE: Sloe Gin part 2 (Windspiel)

(Scroll down for English!)

Tot een tiental jaar geleden was Plymouth Gin de enige speler die een kwalitatieve Sloe Gin verkocht. Het Britse merk maakt al sinds 1883 Sloe Gin volgens een traditioneel recept en was in staat de meest donkere tijd van het product te overleven. Want hoewel er de laatste jaren heel wat ambachtelijke producten op de markt zijn verschenen en distilleerders terug gretig gebruik maken van echte vruchten en kwalitatieve gin, was het lang niet altijd zo. Decennia lang stookten likeurstokers een flauw afkooksel van deze traditionele likeur door eenvoudigweg sleedoornbessensap (als het dat al was) en suiker te mengen met goedkope neutrale (graan)alcohol in plaats van Gin. Hierdoor raakte de essentie, en daarmee de prachtige complexe diepte, van Sloe Gin compleet verloren.

Tijdens deze reeks (lees deel 1 hier) zal je zien dat elk merk, net zoals elke familie, een eigen recept volgt en een interpretatie heeft van hoe Sloe Gin gemaakt kan worden, al dan niet basic of met toevoeging van andere botanicals. Wat hen siert is dat ze allemaal de traditie eren en gebruiken maken van grote hoeveelheden (hand)geplukte bessen, die ze op hun eigen gestookte gin leggen. Vandaag gaan we naar Duitsland om kennis te maken met Windspiel Gin!

Verschillende brands (deel 2)
Windspiel (Duitsland)
Een jong bedrijf met een unieke aanpak: Het Duitse Windspiel is opgericht in 2014 te Daun in het Eifelgebied. Wat hen onderscheid van de grote massa is dat de basisalcohol van de gin gemaakt wordt met lokaal, in vulkanische grond, geteelde aardappelen. Daarnaast wordt ‘Windspiel’ gemaakt met lavendel, koriander, gember, kaneel, citroenschil en een aantal geheime botanicals.

Windspiel macereert en distilleert elke botanical apart of in kleine groepen. De maceratietijd hangt af van botanical tot botanical en zal enkele weken rusten voordat ze vervolgens geblend wordt met hun aardappel-alcohol. Na opnieuw een tijd van rust, die ze de ‘marriage’ noemen, wordt het alcoholniveau naar beneden gehaald tot de gewenste sterkte, voor hun klassieke Premium is dit 47%.

De naam en logo van Windspiel zijn geïnspireerd door Frederik de Grote, Koning van Pruisen, en zijn liefde voor windhonden. De man was namelijk verantwoordelijk voor de grootschalige invoer van de aardappel in Duitsland. Hij vaardigde in 1756 zelfs het ‘Kartoffelbefehl’ uit, waarin stond dat de aardappel op iedere beschikbare plaats verbouwd moest worden.

Het Duitse bedrijf heeft een uitgebreid assortiment van spirits, waaronder vier gins, een vatgerijpte aardappelvodka en een kruidenlikeur. Design-gewijs hebben ze een onwijs sterke huisstijl ontwikkeld. Er is zorg besteed aan elk detail, van fles tot label is Windspiel een streling voor het oog. Nadat ik hen vertelde over de Soberon’s Specials die ik aan het schrijven was, wilden ze me met plezier voorzien van hun Sloe Gin en Navy Strength Gin.

Sloe Gin (33,3%)
De sleedoornbessen die Windspiel voor hun ginlikeur gebruikt worden handgeplukt in het Eifelgebied zelf. Ze macereren gedurdende vier weken in hun eigen gedistilleerde alcohol van 70°. Daarna worden de vruchten gezeefd en het resultaat gemengd met de 47% Premium Dry Gin in combinatie met volledig natuurlijk sleedoornbessensap.

In de neus krijg ik naast de bitterzoete vruchtenaromas ook zacht jeneverbes mee, heel aangenaam en uiterst in balans. Op de lippen krijg ik een lichte tintel van frisheid, die zoeter wordt en evolueert naar een heel rond aroma. De basis van aardappelalcohol doet hier zeker zijn werk. Terwijl rode vruchten zich blijven gelden krijg ik ook wat citroen binnen, die zorgt er voor dat het geheel makkelijk binnengaat zonder plakkerig over te komen. De Sloe Gin blijft mooi hangen, met heel wat winterse warmte.

Ik maakte met de Windspiel een ‘Charlie Chaplin’ cocktail, een old-school equal parts mix van Sloe Gin, Apricot Brandy en limoensap, die geserveerd werd in het New Yorkse Waldorf-Astoria hotel tijdens het eerste kwartaal van de 20e eeuw en uiteindelijk ook in het befaamde Waldorf-Astoria cocktailboek gepubliceerd werd. De cocktail is aan de zoete kant, maar de volle smaak van Windspiel is heerlijk in combinatie met de frisse limoen en de Apricot Brandy, een guilty pleasure sinds ik het recept ontdekt heb.

IMG_20180117_071112_978

RECEPT
– 1 deel Sloe Gin
– 1 deel Apricot Brandy
– 1 deel limoensap

1. Shake alles gedurende 12 tot 15 seconden
2. Zeef in een vooraf gekoeld cocktailglas
3. Garneer met een wandelstok en bolhoed (of, eigenlijk, een partje perzik)

Navy Strength (57%)
De Navy Strength is de jongste telg van Windspiel. De 57% versie van hun Premium Gin is een krachtige, maar gebalanceerde en volle gin. De basis van aardappel geeft een romig mondgevoel, en de jeneverbes steekt met kopen en schouders uit boven de andere botanicals. De citrus komt achteraan en smaakt vrij zoet. De smaak wordt versterkt door de warmte van kaneel en pittigheid van gember. Ze tintelt lang na, met een licht florale en pittige finish.

Windspiel is niet de eerste of enige Gin-producent die een basis van aardappel gebruikt, William Chase en Ground Control doen het ook, maar de kracht van de Navy Strength brengt een extra dimensie naar boven die ik nog niet eerder proefde.

Ik combineerde de Navy Strength met de Sloe Gin en maakte een Royal Sloe Gin Fizz, een eigen versie van de klassieke Gin Fizz maken. Deze cocktail kent enorm veel verschillende vormen en recepten, zoals steeds het geval met populaire klassiekers. Ik combineerde de twee Windspiel Gins met citroensap, een kleine toets Mandarine Napoleon en Champagne.

IMG_20180118_065606_337

RECEPT
– 3cl Sloe Gin

– 3cl Navy Strength Gin
– 1cl Mandarine Napoleon
– 1cl Suikersiroop
– 2cl vers citroensap
– Champagne

1. Shake alles behalve de cava met voldoende ijs gedurende 12 tot 15 seconden
2. Giet in een met ijs gevuld glas
3. Werk af met champagne en rozemarijn

Schol!
Matthias

Coming up: Elephant/Satao Gin, Six ‘O Clock Gin & Monkey 47 Gin 

ENGLISH 🇬🇧


Until about ten years ago, the British Plymouth Gin was pretty much the only player on the market that sold a quality Sloe Gin. The brand has been producing the gin liqueur since 1883, by a traditional recipe and because of their expertise, were able to survive during the dark era Sloe Gin went through. While nowadays a lot of premium brands have embraced the old-school liqueur again, using handpicked berries and their own gin, this hasn’t always been the case. For decades, liqueur distillers were producing low-quality versions of this beautiful product by often leaving out the real fruit, using only sloe juice (or sloe juice concentrate…), mixed with sugar and cheap neutral grain alcohol. Omiting the use of real gin and berries, they lost the beautiful, complex and layered flavor profile Sloe Gin should have.

In this series (read part 1 here), you’ll found out that every brand, much like every family, has an own way to produce their Sloe Gins, ranging from basic recipes to complex blends with additional botanicals. The beauty of these products is that they’re all honoring tradition by using large quantities of berries, macerating them in the gin they produce themselves as well. Today’s article will take you to Germany, introducing you to potato-based Windspiel Gin!

Different brands (part 2)
Windspiel (Duitsland)
A young company with a unique approach: The German ‘Windspiel Gin’ was founded in 2014, in Daun (Eifel Region). What differs from most gin producers is that their base distillate is made of locally, in volcanic soil, cultivated potatoes. Next to that the botanical set-up consists of lavender, coriander, ginger, cinnamon, lemon zeste and several secret ingredients.

Windspiel macerates and distills each botanical separately or in small groups The maceration time differs from botanical to botanical and rests several weeks before being blended with their potato-alcohol. It is laid to rest again, this is called ‘the marriage’ and afterwards, the alcohol-strength is diluted to the desired amount. For their Classic Premium, that’s 47%.

The name and the logo of Windspiel are inspired by Frederik the Great, former king of Prussia, and his love for greyhounds. The man was responsible for the large scale import of potatoes in Germany. In 1756 he even ordered the ‘Kartoffelbefehl’ (Potato Order), stating that wherever possible, potatoes should be cultivated and every one should know how to do this.

The German company has quite a line-up for being fairly new ot the scene. There’s a barrel-aged ptoato vodka, a herbal liqueur and four gins. Design-wise they have developed a unique and strong identity. Every detail on the bottle looks luxurious and is well worth of their premium-label. A big thanks goes out to the Windspiel team as they were very excited to provide me with their Sloe Gin and Navy Strength Gin when I got in touch with them telling them about my Soberon’s Specials.

Sloe Gin (33,3%)
The Sloe drupes used by the people from Windspiel are all handpicked in the Eifel region. They macerate for four weeks in their 70% alcohol. After that, the result is strained and blended with their Classic Premium and natural Sloe Juice.

In the nose I am welcomed by bittersweet forest fruits and gentle juniper, a very gentle and well-balanced start. On the lips I have lots of fraicheur that slowly becomes sweeter and more velvet-like. The potato-base doing what she does best. While the forest fruit aromas are up front, I also get some lemon, keeping it light and easy to drink. The Sloe Gin has a lingering aftertaste with a wintery feeling. Perfectly sippable with some ice.

With the Windspiel Sloe Gin I made the ‘Charlie Chaplin’-cocktail. An old-school equal parts mix of Sloe Gin, Apricot Brandy and lime juice, served in the New York Waldorf-Astoria Hotel in the first quarter of the 20th Century, eventually being published in their famous cocktail book as well. The cocktail’s flavor profile is rather sweet, yet the luscious flavor with vibrant edge of Windspiels Sloe is delicious when combined with zesty lime and Apricot Brandy. This has become quite a popular drink here!

IMG_20180117_071112_978
RECIPE
– 1 part Sloe Gin
– 1 part Apricot Brandy
– 1 part Fresh Lime Juice

1. Shake all with plenty of ice for 12 to 15 seconds
2. Double strain in a prechilled cocktail glass
3. Garnish with an apricot wedge, or be cool like me

Navy Strength (57%)
Windspiel Premium Navy Strength Gin is the most recent addition to the brand’s line-up. The 57% version of their Classic Premium is a powerful, well-balanced and full bodied gin. The potato base definitely adds a round, creamy mouthfeel. The juniper apparent from start to finish. Citrus follows gently, rather sweet, dare I say ‘lemon curd’ comes to mind. The aromatic experience is being heightened by warm cinnamon and some heat from the ginger. The gin leaves a tingle on the lips with faint floral notes and a spicy finish.

Windspiel is not the only gin-producer using a potato-base, there’s the British William Chase and Belgian Ground Control doing the same. Yet the power of their Navy Strength distillate lifts the flavor profile, releasing aromas I hadn’t encountered yet.

I combined Windspiel’s Navy Strength Gin with their Sloe Gin to create a Royal Sloe Gin Fizz. The Sloe Gin Fizz is one of those cocktails that can be found in many different forms and recipes, as often the case with classic drinks. My version of the drink has an additional splash of Mandarine Napoleon and is topped with Brut Champagne rather than Soda.

IMG_20180118_065606_337
RECIPE
– 3cl Sloe Gin
– 3cl Navy Strength Gin
– 1cl Mandarine Napoleon
– 1cl Simple Syrup
– 2cl Fresh lemon juice
– Champagne

1. Shake all but the champagne with plenty of ice for 12-15 seconds
2. Double strain in an ice-filled glass
3. Top with champagne and garnish with rosemary

Cheers,
Matthias

Coming up: Elephant/Satao Gin, Six ‘O Clock Gin & Monkey 47 Gin 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.