ARTICLE: Sloe Gin part 4 (Elephant/Satao)

(Scroll down for English!)

In mijn vorige special over Sloe Gin vertelde ik dat de ginlikeur voornamelijk haar ontstaan kende om de slechte kwaliteit en smaak van eigengestookte gins te verbergen. Uiteraard is het ondertussen al duidelijk dat ze daarvoor gebruik maakten van suiker en sleedoornbessen. Maar waarom ze net deze twee ingrediënten kozen is allesbehalve willekeurig. Vandaag deel ik de reden achter het suikergebruik, het geheim achter de sleedoornbessen onthul ik in de grote finale die binnenkort volgt.

Het gebruik van suiker
Een alom gekende manier om iets aangenamer te doen smaken is er een zoetstof zoals honing, suiker of agave aan toevoegen. En suiker, wat ooit een luxeproduct was, is op dit exacte moment in de Engelse geschiedenis plots overvloedig aanwezig. De slavenhandel is namelijk goed op gang en de Britten bezaten talloze suikerrietplantages op de Caraïben. Dit zorgde er niet alleen voor dat suiker voor het eerst makkelijk te verkrijgen was, maar ook dat de prijs ervan drastisch daalde en, als gevolg, zowel vraag en aanbod zienderogen stegen. Zowel arm als rijk maakten er steeds meer gebruik van, het ging zelfs zo ver dat in de 18e eeuw op een goede vijftig jaar het jaarlijks suikergebruik van de Britten met vijfhonderd procent steeg.

De focus-gin van vandaag komt uit Duitsland, een gigant uit het Premium Gin segment, Satao Gin uit Hamburg.

Verschillende merken (deel 4)
Elephant/Satao Gin (Duitsland)
Eerst en vooral, zoals je kan zien aan het design van de fles, gaat het hier over een brand dat eigenlijk gekend staat als Elephant Gin. Maar sinds enkele maanden siert de naam ‘Satao’ onderaan op het label . Deze naamsverandering is enkel van toepassing in de BeNeLux na een verpichte rebranding.

Satao
De naam Satao is afkomstig van een van de grootste ‘tuskers’ (een olifant met uitzonderlijk grote slagtanden) die ooit rondliep op onze planeet. Een wonderlijk beest, zo sterk, imposant en majestueus dat het geen enkele natuurlijke vijand had. Jammer genoeg viel Satao in 2014 door middel van een gifpijl ten val. Enkele stropers vermoordden hem voor het ivoor van zijn slagtanden, die per stuk meer dan 50kg wogen. Een verschikkelijk droevig verhaal dat jammer genoeg harde, dagelijkse, realiteit is in Afrika.

Een gin met een missie
Naast dit eerbetoon, zet Satao zich ook persoonlijk in voor enkele fundraisers voor het behoud van dieren in het wild in Afrika. Ze zien het als de verantwoordelijkheid van deze generatie om ervoor te zorgen dat deze dieren vrij op aarde kunnen blijven rondwandelen. Daarom doneren ze voor elke fles die ze verkopen, groot of klein, 15% van hun winst aan verschillende doelen die specifiek het behoud van de olifanten in Afrika ondersteunen. Meer informatie over de fundraisers kan je vinden op hun website. Dat ze een verschil maken is meer dan duidelijk: Op dit moment hebben ze aan de hand van verkoop en inzamelacties al meer dan 350.000 euro kunnen bijdragen. Ze blijven dicht betrokken bij elk project om te zien of het geld op de juiste plaats terechtkomt en gaan zo vaak als mogelijk ter plaatse een kijkje nemen.

Het proces
De gin, hoewel gemaakt in Duitsland, is zelf ook een knipoog naar Afrika, in de eerste plaats door het design. De handgemaakte fles is geïnspireerd op de flacons die de Afrikaanse ontdekkingsreizigers bij zich hadden, het label gebaseerd op de postzegels waarmee ze brieven naar huis stuurden. Op elk label wordt verder met de hand de naam van een olifant geschreven die ze aan de hand van hun projecten ondersteund hebben.

Maar ook de inhoud van de fles is Afrikaans geïnspireerd, de 14 botanicals zijn een mix van gevestigde waarden zoals jeneverbes en sinaasappelschil, vaker voorkomende keuzes zoals cassia, jamaicaanse peper, appel en lavendel maar ook enkele unieke keuzes zoals Buchu, Leeuwenstaart, Duivelsklauw, Baobab fruit en Afrikaanse alsem. Samen single-shot gedistilleerd op de klassieke London Dry methode. Om zeker te zijn van een constante kwaliteit houdt de meesterdistilleerder de loop goed in de gaten en zal een ruime knip voor kop en staart genomen worden. Op deze manier blijft enkel het zuiverste hart van de gin over.

Navy Strength (57%)
Het is nog maar sinds vorig jaar dat Satao Gin een Navy Strength versie aan hun portfolio heeft toegevoegd. Deze krachtige variant, die aan een hemelse 57% gebotteld wordt, is een knaller op de meest zachte manier. Ze is rond, vol van karakter en klaar om, net als de machtige tuskers, zich niet te laten domineren. Dit is een gin die in elke cocktail haar waarde behoudt. De botanical mix is dezelfde als die van de classic, al zijn de verhoudingen anders verdeeld.

De namen die prijken op de flessen van de Navy Strength Gin, Kambaku in mijn geval, zijn die van de ‘Magnificent Seven’, de sterkste en meest indrukwekkende olifanten van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark, die jammer genoeg allen overleden zijn, maar voortleven op de flessen van Satao Gin. Ook hier is de afwerking tot in de kleinste details uitgewerkt.

Met de Navy Strength maakte ik de Pomegramble, een eigen versie van de Bramble, maar in plaats van braambessen gebruikte ik granaatappel en zelfgemaakte grenadine.

IMG_20180123_070447_227

RECEPT
– 50ml Navy Strength Gin
– 30ml Vers citroensap
– 20ml Zelfgemaakte Grenadine

1. Stamp enkele granaatappelpitjes fijn met het citroensap en de grenadine
2. Voeg crushed ice toe en giet de gin er overheen, roer lichtjes
3. Voeg meer ijs toe en garneer met citroen, munt en verse granaatappel

Sloe Gin (35%)
De Sloe van Satao is een uniek gegeven, met 35% is ze slechts een zucht verwijderd van de ondergrens om van een echte gin te spreken, en door haar laag suikergehalte smaakt ze ook helemaal niet zo zoet door. Dit maakt Satao de perfecte keuze om Sloe Gin cocktails mee te maken die al snel door zoetigheid overheerst kunnen worden.

Satao laat versgeplukte, gebroken sleedoornbessen voor enkele maanden rusten op hun gin. Doordat ze gebroken zijn, komt de pit van de vrucht ook beter in contact met de gin, waardoor ze een extra dimensie krijgt. Denk aan een amandel/marsepein aroma. Uiteindelijk wordt ze geperst en ongefilterd gebotteld, dit laatste om niks van de smaakevolutie te verliezen.

Het is een voorzichtige uitspraak die ik hier maak, maar de Satao Sloe Gin zou op dit moment wel mijn favoriet kunnen zijn. Ze heeft een hemelsbreed aroma van frisse rode vruchten, donkere kersen, gedroogde rozijnen, steenvruchten en toch, op de achtergrond het typische Satao karakter. Prachtig uitgevoerd.

Met de Sloe Gin maakte ik een eigen creatie genaamd SATAO’S SONG, daarvoor gebruikte ik een eigen gemaakte siroop waar later deze maand nog een recept van verschijnt!

IMG_2973-01

RECEPT
– 50ml Satao Sloe Gin
– 30ml Appelsiensap
– 20ml Limoensap
– 20ml Wintersiroop
– 3 frambozen
– spuitwater

1. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een shaker en schud krachtig gedurende 12-15 seconden met veel ijs
2. Zeef in een glas gevuld met ijs, vul aan met wat spuitwater
3. Garneer met munt en frambozen

Ook maakte ik de Lipspin van Phil Ward, bartender van Death & Company, New York, die ook de Joy Division bedacht.

IMG_20180102_165359-01

RECEPT
– 50ml Tequila
– 25ml Cynar
– 25ml Sloe Gin

1. Stir in een mengglas met veel ijs gedurende 30-40 seconden
2. Zeef in een vooraf gekoeld cocktail glas
3. Garneer met sinaasappelschil

Of het nu Elephant of Satao is, de gin heeft een prachtig verhaal, een bewonderenswaardige insteek en zowel de Classic, Navy Strength als Sloe Gin zijn kwalitatief in orde. Ik wil Kat van Elephant in het bijzonder bedanken voor de fijne gesprekken en het willen meewerken aan dit project van de Soberon’s Specials.

Schol,
Matthias

PS: Ondertussen heeft Satao ook een in eik-gerijpte, op rogge-gebaseerde, versie van hun gin uitgebracht.

ENGLISH 🇬🇧


In my previous special about Sloe Gin I told you the liqueur saw the light of day because homemade gins in historical England were of such questionable quality, they needed something to camouflage the paint-stripper aroma. And of course it has become more than obvious that the solution was found in sugar and sloe berries. Yet one question remains: why exactly these two ingredients? Today I’ll be sharing some info on the reason sugar was used. The mystery of the sloe berries will be revealed soon, when I will be writing and publishing the grand finale of this fifth series of Soberon’s Specials.

The use of sugar
It’s commonly known that using a sweetener like honey, sugar or agave will make food and drinks more palatable. And sugar, while once a luxury product, is at this point in history plentifully present in Britain. The slavetrade is going strong and the Brits owned an uncountable amount of sugar cane factories on the Carribean islands. This made sugar less expensive and more easily available for everyone. With that its supply and demand rose so quickly that in about fifty years the annual sugar intake in Britain increased by five hundred percent.

Today’s focus brand is a mammoth from the German Gin-Segment, let me introduce you to Elephant Gin from Hamburg!

Different brands (part 4)
Elephant/Satao (Germany)
First of all, as you can see, my bottles (and those of quite a few others), aren’t labeled ‘Elephant’, yet Satao. This name-change was a mandatory rebrand that had to happen, yet is only operative in Belgium, The Netherlands and Luxembourg.

Satao
The name itself is inspired by one of the biggest tuskers (an elephant with exceptionally large tusks), that ever roamed the African lands. A wondrous beast, so strong, majestic and big that it didn’t have any natural enemies. Sadly enough, in 2014, poachers shot Satao with a poisonous arrow for its tusks, each weighing well over 100 pounds. This story is, sadly enough, the bitter truth of what is still happening in Africa daily.

A gin with a mission
Next to this tribute, Elephant/Satao dedicates itself to help out where possible, in the first place by contributing to several fundraisers for the preservation of African wildlife. They are convinced (And I definitely agree on this matter), that it’s a part of our generation’s responsibility to make sure all these animals will survive in the future as well. That’s why for every bottle, big and small, they donate 15% of their profits to several projects specifically aiding the elephant conservation program, more info on them can be found on their website. At this point, they have been able to collect no less than €350.000 through sales and fundraising events. At any given time they have been closely in contact with the organisations they chose to work with, to make sure the money goes to the right places and to stay in touch with the animals they cherish so much.

The process
Even though the gin is made in Germany, it also has strong African influences on other fields than just the name. The bottle itself is inspired by the flasks the African explorers carried with them, the label on it based on the stamps that they used to send letters home. On every label, they handwrite the name of an elephant they’ve supported (or are supporting right now)

Yet the theme continues on the inside. The 14 botanicals are a mix of wellknown spices like juniper berries and orange peel, some commonly found botanicals like Cassia Bark, Allspice Berries, Apple and Lavender, yet several others are unique and turn Elephant into the unique gin it is: Buchu, Baobab, Lion’s Tail, Devil’s Claw and African Wormwood. All the botanicals are single-shot distilled, and to be sure the gin is exactly like it should be, the master distiller carefully cuts the head and tail of the run, only leaving the pure heart to be bottled and corked.

Navy Strength (57%)
The Navy Strength only got introduced in 2017, and yet has taken the ginworld by storm. This powerful cousin of the classic is bottled at 57% and booms in the smoothest way. It’s round, full of character, and won’t, just like the mighty tuskers, let itself be dominated in a mix, a gin that won’t lose its quality. The botanical mix itself is the same as the classic, although the proportions are slightly altered.

The names adorning the bottles Navy Strength Gin, Kambuka in my case, are those of the ‘Magnificent Seven’, the most impressive and strongest tuskers of the South Afterican Kruger National Park, sadly enough, all of them have passed away, though now, are immortalized on the Elephant bottles.

With the Navy Strength I made a ‘PomeGramble’, an own twist of the Bramble, yet using pomegranate in stead of blackberries.

IMG_20180123_070447_227

RECIPE
– 50ml Navy Strength Gin
– 30ml Lemon Juice
– 20ml Homemade Grenadine

1. Muddle several Pomegranate seeds with the lemon juice and grenadine
2. Add crushed ice toe and the gin, stir lightly
3. Add more ice and garnish with lemon, mint and pomegranate seeds

Sloe Gin (35%)
Elephant’s Sloe is rather unique. With its 35% she’s almost at the 37,5% required to talk about a ‘real gin’ and not a liqueur, and due to its low sugar content, it’s not really ‘sweet’ as much as it’s vibrant and tart. This makes the Elephant Sloe Gin the perfect choice for Sloe cocktails that otherwise might’ve been dominated by sweetness.

For its production, Elephant lets the freshly picked and broken sloes rest in their gin for several months. Because when they’re opened, the pit of the fruit is in touch with the gin, leaving it with an extra, nutty, almondy dimension. Eventually it’s pressed and bottled unfiltered, the latter to maintain every bit of the aromatic evolution that has taken place.

I’m always careful when voicing my opinion in reviews, as in the end, I’m not the one who should be saying whether a product is ‘delicious’ or not, yet for my palate, this Sloe Gin might be the perfect Sloe Gin. Its divine aroma of vibrant red fruits, dark cherries, dried raisins, stone fruit and the typical Elephant character in the back. Wonderful.

With the Elephant/Satao Sloe Gin I made an own creation called ‘SATAO’S SONG’, using a homemade syrup of which I’ll be sharing the recipe later this month.

IMG_2973-01

RECIPE
– 50ml Satao Sloe Gin
– 30ml Orange Juice
– 20ml Lime Juice
– 20ml Winter Syrup
– 3 raspberries
– Soda

1. Add all ingredients to a shaker and shake for 12-15 seconds with plenty of ice
2. Double strain in a double tumbler with some large ice, top off with soda
3. Garnish with raspberries and mint

I also made The Lipspin, a creation by Phil Ward of Death & Co, NYC. Phil has made several modern classics, including the Joy Division.

IMG_20180102_165359-01

RECIPE
– 50ml Tequila
– 25ml Cynar
– 25ml Sloe Gin

1. Stir all ingredients with plenty of ice for 30-40 seconds
2. Strain in a pre-chilled coupe
3. Garnish with an orange strip

Whether you wanna call them Elephant or Satao, this gin has a beautiful story, an admirable vision and the Classic, Navy Strength and Sloe are of equal awesomeness. I want to thank Kat from Elephant for all the conversations we held over the past months and the enthousiasm to be a part of my Soberon’s Specials.

Cheers,
Matthias

PS: At this point, Elephant have also released an oak aged, rye-based, version of their gin, coming in at a whopping 52%!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.