BAR VISIT: Boilermakers at Bijou

(Scroll down for English!)

Op 13 februari vierde Antwerpse cocktailbar Bijou haar tweede verjaardag. Ter gelegenheid sloegen ze de handen in elkaar met Antwerpse stadsbrouwerij ‘De Koninck’, charcuterie ‘De Laet’, kaasaffineurs ‘Van Tricht’ en chocolatier ‘Jitsk’ om boilermakers met aangepaste bites te serveren.


Een ‘boilermaker‘ is een pairing van bier en een spirit, meestal naast elkaar geserveerd. Ze kent haar oorsprong in Amerika in de tweede helft van de 19e eeuw. In Nederland en België is sinds de jaren 40 de ‘kopstoot’ de meest gekende boilermaker: een shot (jonge) jenever naast pils geserveerd.


Het waren Dries Botty van Bijou en Sam Nagels van brouwerij De Koninck die het woord namen en wat uitleg gaven bij het concept. Naast mij zat collega Bart D’Hooge van food- & drinksblog ‘Nullam Microwaveum‘, waarmee ik de hele avond smaakprofielen mee kon vergelijken. Ook Dieter Van Roy van Bijou zelf vervoegde ons gezelschap.

We zouden die avond vier boilermakers geserveerd krijgen. Sam vertelde dat je ‘uiteraard’ vrij bent om te bepalen wat je eerst eet of drinkt, maar dat hij zelf aanraadt om te beginnen de spirit. Die zal ervoor zorgen dat je bij het bier een andere aromatische evolutie zal ervaren. Dries en Dieter vertellen verder over de zoektocht naar de juiste likeuren en spirits om de bieren mee te combineren, de ene al wat moeilijker dan de andere.

IMG_20180213_181225

De eerste boilermaker die we voorgeschoteld krijgen is een combinatie van BelRoy’s Gin, Triple D’Anvers en Duroc D’Olives Porchetta. De BelRoy’s Gin heeft een heel zacht smaakprofiel, mooie body van jeneverbes, een aardige ondersteuning van koriander en een speelse gelaagdheid van citrusvruchten zoals appelsien, citroen en pompelmoes in zowel neus als mond. Afsluiten doet ze met een spicy eindtoets.

De vettigheid van de Porchetta en de frisse toetsen van de Triple D’Anvers dansen mooi over het smaakpalet. Door het vettige van het vlees blijven de aroma’s heerlijk lang hangen en licht evolueren. Het bier en de gin gaan wonderbaarlijk hand in hand.

IMG_20180213_182812

Vervolgens serveren Sam en Dieter de tweede boilermaker, een combinatie van Amaro Montenegro, een van mijn favoriete Italiaanse kruidenbitters, Duvel, het bier dat we allemaal kennen en als bite Maroilles À La Bière, een kaas met een geweldig sterke neus, maar een fluwelen smaak.

De Amaro uit Bologna balanceert heerlijk tussen zoet en bitter. De neus is floraal met tonen van rozenblaadjes, lavendel, kers en citrus. De smaak zoeter, warmer en vervolgens een stevigheid van bittere kruiden. Gepaired met de frisse bitterheid van Duvel krijg je een compleet andere kijk op het bier dat je overal tegenkomt. Hoewel de twee producten qua smaak ver uit elkaar liggen, breken ze een fantastisch mooi aroma open, dat door de kaas ondersteund wordt.

IMG_20180213_185937

Voor boilermaker drie gaan we van een Italiaanse kruidenlikeur naar de koningin van de vlierbloesem likeuren: St Germain. In dit geval gecombineerd met de frisse, bittere Duvel Tripel Hop. Geserveerd met een praline van Yuzu en Mango, twee vruchten die hetzelfde smaakcontract bevatten als de twee glazen die voor ons staan.

De volgorde waarin we de boilermakers geserveerd krijgen toont aan dat je smaakcombinaties op de meest uiteenlopende manieren kan doen kloppen. Alwaar de eerste serve heel dicht bij elkaar lag, bevinden St. Germain en Duvel Tripel Hop zich op een ander aromatisch continent, maar de brug die gebouwd wordt door ze bij elkaar te proeven, in combinatie met de praline, is bevredigend en smaakt vooral naar meer.

IMG_20180213_192227

Eindigen doen we met een pairing van Cognac (Pierre Ferrand 1840) en de ‘Whisky Barrel Aged’ De Koninck’s Russian Imperial Stout. Als bite een Praline van Rum & Tonka. Het bier mag dan al een mondvol zijn om uit te spreken, eens je het glas aan de neus en lippen zet wordt je omver geblazen door wilde tonen en aromas die je doorheen Bijou meesleuren. Vol van karakter, stevige bitterheid: een vloeibaar dessert, zeker gecombineerd met de Cognac van huis Pierre Ferrand en de praline die even rijk en vol is van smaak.

Elke keer ik na het drinken van de spirit het bier proef zie ik Dieter, Dries en Sam even met glinsterende ogen kijken. Dries vertelt dat ze heel gelukkig zijn met de ontwikkeling van de vier boilermakers. Ik knik. Ze mogen trots zijn op de combinaties die ze hebben uitgewerkt. Met een biercultuur als ‘die van ons’ zou het jammer zijn om hier niet vaker gebruik van te maken!

Graag wil ik wil de drie heren bedanken voor de tijd die ze namen om tijdens hun shift een geweldige uiteenzetting over hun concept te geven. En bevestigen dat de juiste keuze van liquor en bier het studentikoze imago van ‘shotjes met bier’ op de mooiste manier overstijgt. Ik kijk al uit naar de volgende keer ze een boilermaker-avond organiseren en dring iedereen ten stelligste aan om ook een oogje in het zeil te houden!

Schol,
Matthias!

Praktische info:
Belroy’s Bijou bevindt zich in de Graaf Van Egmontstraat 20, 2000 Antwerpen en is elke dag open vanaf 17u.

ENGLISH 🇬🇧


On the 13th of February cocktailbar Bijou celebrated its second birthday. For this occasion they joined forces with the City Brewery of Antwerp ‘De Koninck‘, Butcher’s ‘De Laet’, Cheese affineur ‘Van Tricht‘ and Chocolatier ‘Jitsk‘ to create and serve ‘boilermakers‘ with paired bites.


A ‘boilermaker‘ is a pairing of beer and a liquor, often served as a shooter and a chaser. It originates in America in the second half of the 19th Century. In the Netherlands and Belgium, the most common boilermaker (since the 1940s) is the ‘kopstoot’ or ‘headbutt’: a shot (young) jenever served next to a beer.


Dries Botty of Bijou and Sam Nagels of brewery De Koninck were standing behind the bar tonight to serve and explain the concept of the boilermakers. Next to me sat Bart D’Hooge of food- & drinksblog ‘Nullam Microwaveum‘, my partner in crime for comparing tasting notes the entire evening. Dieter Van Roy of Bijou joined us as well.

Dries tells us we will be served four different boilermakers tonight and Sam kicks off, telling that you’re obviously free to enjoy the drinks in whatever way you want, though he suggests and personally prefers to start with the liquor. This will enhance the aromatic evolution of the beer. Dries and Dieter tell more about the search for the right liqueurs and spirits to combine with the beers, some seemed obvious from the start, others took quite some thinking.

IMG_20180213_181225

The first boilermaker we get served is a combination of BelRoy’s Gin, Triple D’Anvers and Duroc D’Olives Porchetta. The BelRoy’s Gin has a pleasing and smooth flavor profile. A fair amount of juniper, supported by coriander and a playful layered aroma of citrus (orange, lemon, grapefruit) balance through your nose and on your palate. It ends with a lovely spicy aftertaste.

The rich fat of the Porchetta and the vibrant Triple D’Anvers are an out of this world combination. Because of the lovely greasiness of the Porchetta, the aromas keep lingering in your mouth, continually evolving.

IMG_20180213_182812

Next up is the combination of Amaro Montenegro and Duvel, a true Belgian Classic. As bite we get Maroilles À La Bière, a cheese with a funky nose yet velvet taste.

The amaro from Bologna balances beautifully between sweet and bitter. The nose is floral, with rose petals, lavender, cherry and citrus. Its taste sweeter, warmer and with a herbal kick. Paired with the fresh bitterness of the Duvel, you get an entirely different experience of the beer we all know so well in Belgium. Even though the two products are worlds apart, together they lift each other to the next level, strongly supported by the cheese.

IMG_20180213_185937

Boilermaker number three is a combination of St. Germain, queen of all elderflower liqueurs and the fresh and vibrant Duvel Tripel Hop. Paired with a Yuzu and Mango Praline. The two fruits of the praline contain the same contrast in flavor as the two glasses in front of me.

The order in which the boilermakers are being served showcases that flavor combinations can take you across the entire aromatic spectrum. The first boilermaker fitted beautifully because the flavors were pretty close to each other, in this third one, they’re so far apart that in a weird way, it makes sense again, once you taste, an aromatic bridge is being built in your mouth. Combined with the praline, you just get this immense feeling of satisfaction.

IMG_20180213_192227

Last but not least is the pairing of Cognac (Pierre Ferrand 1840) and the ‘Whisky Barrel Aged’ De Koninck’s Russian Imperial Stout. Paired with a Rum & Tonka Praline. Once you raise the beer towards your nose and lips, it blows you away with wild aromas that show you every corner of the room… or bar. Full of character, a hefty bitterness and rich mouthfeel: The stout is a liquid dessert, especially when combined with the Pierre Ferrand Cognac and luscious praline.

Each time I sip my liquor and beer, Dries, Dieter and Sam have this tiny sparkle in their eyes. Dries tells me they’re terribly happy with the setup of the four boilermakers. I nod and agree. They should be proud of their accomplishment. With a beer culture as rich as ours, it’d be a shame not to use it to its full potential. I see a bright future for boiler makers in Belgian bars.

I’d love to thank the three gentlemen for their time and expertise, for their wonderful explanation while their regular shift was also going on. This concept of choosing the right liquor and the right beer surpasses the rather immature image ‘shooters and chasers’ in the most beautiful way. I’m already looking forward to the next boilermaker-night at Bijou’s and urge you to keep an eye out as well.

Cheers,
Matthias!

Practical info:
Belroy’s Bijou is located in the Graaf Van Egmontstraat 20, 2000 Antwerpen and is open daily from 5pm.

2 gedachten over “BAR VISIT: Boilermakers at Bijou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.