ARTICLE: Launch of Copperhead ‘The Gibson Edition’

(Scroll down for English!)

Op 20 februari was ik te gast in ‘The Upper Room Bar‘ van The Jane, Antwerpen. Gelegenheid van ons gezellig samenzijn? De officiële lancering van de nieuwe ‘Copperhead’: The Gibson Edition.

IMG_3457[1]

Ik arriveerde gelijktijdig met Ben Belmans en Dries Botty van BelRoy’s Bijou en samen werden we hartelijk welkom geheten door Tanja Spuesens. Zij vertelde enthousiast aan wat we ons deze avond konden verwachten: Een voorstelling van vijf cocktails op basis van de nieuwe Copperhead Gin, deze werd smaakgewijs ontworpen in samenwerking met Marian Beke, head bartender van The Gibson Bar in Londen. Het design van de fles, een heerlijk blinkend smaragdgroen, is geïnspireerd op de originele Edwardiaanse tegels van zijn bar, die dateert uit 1818.

Marian Beke was zelf ook aanwezig, om met een professioneel team de hele avond cocktails te mixen. Keith Cuveele, barmanager van Sprezza, aan zijn zijde, beiden gewapend met de nodige bartools en een eindeloze glimlach.

IMG_20180220_191754[1]

De eerste cocktail die we geserveerd kregen was de ‘Gibson Martini‘.


Een beknopte geschiedenis: Wat de ‘Gibson Martini’ onderscheidt van de klassieke Dry Martini was oorspronkelijk enkel de garnituur: waar een Dry Martini gegarneerd wordt met een olijf of zeste van citroen, krijgt de Gibson-variant een gepekelde ui mee. De cocktail kent verschillende ‘stories of origin’, maar de meest waarschijnlijke vertelt het verhaal van ‘Charles Dana Gibson’, de tekenaar van de gekende Gibson Girls. Charles daagde bartender Charles Connolly van de ‘Players Club’ in New York uit om de klassieke Martini te verbeteren.

Een ander verhaal gaat over een geheelonthouder die ook de naam ‘Gibson’ droeg, hij zou tijdens zijn zakenmeetings aan de bartenders vragen om zijn Martini-glazen te vullen met water in plaats van Gin en Vermouth, en te garneren met gepekelde ui, zodat hij makkelijk het verschil kon zien met de glazen gevuld met alcohol.

Welk verhaal écht aan de grondslag ligt van de cocktail zal misschien nooit geweten zijn; wat we wel weten is dat de cocktail ontstaan is aan het einde van de 19e eeuw en voor het eerst gepubliceerd werd in William Boothby’s 1908 ‘The World’s Drinks & How To Mix Them’.


Geïnspireerd door deze rijke geschiedenis sloegen Copperhead Gin en Marian Beke de handen in elkaar om een eigentijdse ‘savoury‘ gin te ontwikkelen die een perfect gebalanceerd en vernieuwend smaakprofiel had. Hartig zonder al te zout te zijn, met nog steeds de jeneverbes op de voorgrond. De basis van de Gibson Edition is de klassieke vijf-botanical mix van de original edition (jeneverbes, kardemom, koriander, engelwortel en sinaasappelschil), daaraan toegevoegd een selectie van 14 specerijen die vaak gebruikt worden om te pekelen: peper, gember, dillezaad, venkel, om enkelen op te noemen. De afwerking: een toets van acht jaar oude jenever.

De gin vloeide die avond rijkelijk in de vijf verschillende vormen die we door Tanja gepresenteerd kregen, telkens vergezeld van smakelijke bites en geserveerd met finesse door het team van The Upper Room Bar.

Als tweede cocktail kreeg ik de ‘G&P’ voor me, een Gin-Tonic met een trio van ‘House Favourite Pickles’. Alwaar ik de ‘Gibson Martini‘ een ware kennismaking met het product vond, was de Gin-Tonic misschien nét iets te zacht om de complexe gin tot haar full potential te laten komen. De ‘Gin & Brine’ daarentegen, een ijskoude shot Gin geserveerd met ‘Pink Vegetable pekelvocht’, was fenomenaal, een smaakbom waarvan de aromatische tonen lang bleven evolueren en nazinderen.

De ‘Some Moth‘, bestaande uit Macchia Bianco, Noilly Prat, gepekelde pepercorns, zout mineraalwater en absinthe jelly bevatte een gelaagdheid waar je met elke slok een andere ervaring kreeg, interessant om de verschillende kwaliteiten van de gin te ontdekken. Maar de ster van de avond was voor mij de ‘Ward 8‘. Gin, grenadine van Balsamico en Rode wijn, Bittere sinaasappel marmelade en een sour & smoky zoutkorst.

Een avond die ik niet snel zal vergeten, met dank aan Lennert van Copperhead voor de uitnodiging. Ook werd ik door het team van Copperhead voorzien van een fles ‘The Gibson Edition‘ om zelf aan de slag te gaan. Ter ere van de lancering van het product maakte ik eerst en vooral een eigen ‘Gibson Martini’ ondersteund door de ‘Extra Dry Vermouth‘ van het Londense Sacred Spirits.

IMG_20180220_065415_219[1]

RECEPT
– 70ml Gin
– 20ml Extra Dry Vermouth
– 1 dash Orange Bitters

1. Roer gedurende 30-40 seconden met voldoende ijs
2. Zeef in een vooraf gekoeld martini glas
3. Garneer met twee gepekelde ajuinen

(Note: Net zoals bij de klassieke Martini kan je gerust de verhouding Gin en Vermouth naar eigen smaak aanpassen)

Daarnaast maakte ik nog een andere klassieker uit ‘The Savoy Cocktail Book‘ van Harry Craddock: The Journalist. Deze cocktail begint als een Perfect Martini (Een martini met gelijke delen Sweet en Dry vermouth), maar gaat zijn eigen richting uit door toevoeging van Angostura Bitters, Citroen en Cointreau. De hartige toetsen van de Copperhead Gibson Edition droegen mooi bij tot het geheel.

IMG_20180221_071437_094[1]

RECEPT
– 60ml Gin
– 15ml Dry Vermouth
– 15ml Sweet Vermouth
– 1 barspoon citroensap
– 1 barspoon Cointreau
– 2 dashes Angostura Bitters

1. Shake gedurende 12 tot 15 seconden met voldoende ijs
2. Zeef in een vooraf gekoelde coupe en serveer zonder garnituur

Schol!
Matthias

ENGLISH 🇬🇧


On 20 February I was at the ‘The Upper Room Bar‘ of The Jane, Antwerp. The occasion of our delightful get-together? The official launch of the new ‘Copperhead’: The Gibson Edition.

IMG_3457[1]

I arrived together with Ben Belmans and Dries Botty of BelRoy’s Bijou. Together we were warmly welcomed by Tanja Spuesens. She enthousiastically told us about the concept of the night: We were going to be served five cocktails based on the brand new Copperhead Gin, a collaboration between the Belgian brand and Marian Beke, head bartender of The Gibson Bar, London. The design of the bottle, a stunning emerald green, is inspired by the original Edwardian tiling of the bar, dating back to 1818.

Marian Beke himself was attending as well, in order to mix cocktails with a professional team. Keith Cuveele, barmanager of Sprezza, by his side, both of them armed with the required bartools and a big smile.

IMG_20180220_191754[1]

The first cocktail we got served that night was the infamous ‘Gibson Martini‘:


An abridged history: What distinguishes the ‘Gibson Martini’ from the classic Dry Martini was originally nothing but the garnish: whereas the Dry Martini is garnished with a lemon twist or olive, the Gibson is served with a pickled onion. The cocktail has severel ‘stories of origin’, yet the most likely one tells the story of ‘Charles Dana Gibson’, graphic designer of the famous ‘Gibson Girls’. Charles challenged bartender Charles Connolly of the ‘Players Club’, New York to improve the classic Martini.

An other story is about a teetotaller, also named Gibson, who would hold businessmeetings in a bar, yet ordered the bartenders to serve water in stead of gin and vermouth in his glasses. To distinguish them from the alcoholic Martinis, he wanted them to garnish the drinks with onions in stead of olives.

Whatever story lays at the cradle of the cocktail might never be confirmed, yet we do know it originates in the last decade of the 1800’s and was first published in William Boothby’s 1908 ‘The World’s Drinks & How To Mix Them’.


Inspired by this rich history, Copperhead and Marian Beke decided to join forces. They wanted to develop a timeless yet contemporary ‘savoury’ gin that was in perfect balance: Savoury without being too salty and lead by juniper. The base of the distillate is the Classic five-botanical mix of the Original edition (juniper, cardamom, coriander, angelica and orange peel), yet added to that, a selection of fourteen pickling spices like pepper, dill seeds, fennel and ginger, to name a few. The finishing touch: a bit of 8 year old jenever.

The gin flowed freely in its five different forms, each time accompanied by tasty bites, graciously served by the team of The Upper Room Bar.

Second cocktail of the evening was the ‘G&P’ a Gin-Tonic garnished with a trio of ‘House Favourite Pickles’. While the ‘Gibson Martini‘ truly introduced me to the new product, I found the Gin-Tonic to lack some complexity. Though its soft and smooth character made it a delightful combo. The ‘Gin & Brine’ on the other hand, an ice cold shot Gin served with ‘Pink Vegetable Brine’, was phenomenal, a flavorbomb with a blissful aromatic evolution.

The ‘Some Moth‘, which combined Macchia Bianco, Noilly Prat, preserved peppercorns with brine, salty mineral water and absinthe jelly, contained a layered body revealing new aromas with each sip. Very interesting in learning to understand the gin and how it interacts with other ingredients. Yet to me, the star of the menu was the ‘Ward 8‘. Gin, Balsamic & Red wine grenadine, Bitter orange marmalade and a sour & smoky salt crust.

An evening I won’t easily forget. I’d like to thank Lennert of Copperhead for the invitation and the bottle of Gibson to work with myself. In honor of the national launch I made my own ‘Gibson Martini’ supported by the ‘Extra Dry Vermouth‘ of Sacred Spirits.

IMG_20180220_065415_219[1]

RECIPE
– 70ml Gin
– 20ml Extra Dry Vermouth
– 1 dash Orange Bitters

1. Stir for 30-40 seconds with plenty of ice
2. Strain in a pre-chilled Martini-glass
3. Garnish with two pickled onions

(Note: As with the classic Martini, feel free to change the Gin:Vermouth ratio to your own liking)

Next to that I also made another classic from Harry Craddock’s ‘The Savoy Cocktail Book‘: The Journalist. This cocktail starts as a Perfect Martini (A martini with equal parts Sweet & Dry vermouth), yet sets itself apart by adding Angostura Bitters, Lemon and Cointreau. The savoury nottes of the Copperhead Gibson Edition adding a great depth to the final result.

IMG_20180221_071437_094[1]

RECIPE
– 60ml Gin
– 15ml Dry Vermouth
– 15ml Sweet Vermouth
– 1 barspoon citroensap
– 1 barspoon Cointreau
– 2 dashes Angostura Bitters

1. Shake for 12 to 15 seconds with plenty of ice
2. Strain in a pre-chilled coupe and serve ungarnished

Cheers!
Matthias

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.